Νέο ρεκόρ στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος!

Βασικές αιτίες η αυξημένη ζήτηση, η μειωμένη παραγωγή από ανανεώσιμες και το ράλι του φυσικού αερίου

Must Read

Κάθε προηγούμενο ξεπερνάει πλέον η χονδρεμπορική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα μας, καταγράφοντας νέο ιστορικό ρεκόρ ακρίβειας.

Συγκεκριμένα, για τη σημερινή ημέρα η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο Χρηματιστήριο Ενέργειας είναι 473,93 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με τη μέγιστη στα 650 ευρώ και την ελάχιστη στα 267,05 ευρώ. Το φορτίο προβλέπεται να φθάσει στις 410 γιγαβατώρες και θα καλυφθεί κατά 41,8% από τις μονάδες φυσικού αερίου, κατά 20,7% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κατά 19% από τον λιγνίτη, κατά 6% από υδροηλεκτρικά, κατά 7,3 % από εισαγωγές, ενώ με 5,2% θα συμμετέχει η παραγωγή της Κρήτης. Αιτία της ανοδικής πορείας είναι ο συνδυασμός αυξημένης ζήτησης, μειωμένης παραγωγής από τις ανανεώσιμες πηγές και αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου, παρά την αυξημένη συμμετοχή των λιγνιτικών μονάδων.

Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), που επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανάλυση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η μέση Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς (ΤΕΑ) σημείωσε περαιτέρω άνοδο το περασμένο επταήμερο, καταγράφοντας νέο ιστορικό ρεκόρ. Ειδικότερα, η μέση ΤΕΑ στο χρονικό διάστημα μεταξύ 18 Ιουλίου και 24 Ιουλίου 2022 ανήλθε στα 335,58 €/MWh, δηλαδή αυξημένη σε ποσοστιαία βάση κατά 2,58% από τη μέση ΤΕΑ της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, με τη μέγιστη και την ελάχιστη ΤΕΑ να διαμορφώνονται στα 641,92 €/MWh και στα 173,72 €/MWh αντιστοίχως.

Σύμφωνα με ανάλυση του ΙΕΝΕ, η άφιξη του καύσωνα προκάλεσε αύξηση 10% στην εγχώρια ζήτηση, η οποία, σε συνδυασμό με τις υψηλές εξαγωγικές ροές του ελληνικού συστήματος, άσκησε ανοδικές πιέσεις στις τιμές του ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Παρά, λοιπόν, την αυξημένη επιδότηση των λογαριασμών του Αυγούστου που ανακοίνωσε προχθές το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η πίεση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις εντείνεται λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, την ώρα, μάλιστα, που οι περισσότεροι πάροχοι ανακοίνωσαν τιμολόγια αυξημένα κατά 50% σε σχέση με τα τρέχοντα, κάτι που περιορίζει τα οφέλη των καταναλωτών από τις νέες επιδοτήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This