Στο στόχαστρο της Εφορίας τα «κλειστά» σπίτια

Μπαράζ ελέγχων από την Εφορία σε όσους έχουν δηλώσει ακατοίκητα ακίνητα που όμως ενοικιάζουν

Must Read

Η ΑΑΔΕ αρχίζει μπαράζ ελέγχων σε ακίνητα που δηλώνονται στην Εφορία σαν κλειστά. Στόχος είναι να εντοπιστούν όσοι ιδιοκτήτες έχουν δηλώσει στο TAXISnet ότι στα σπίτια τους δεν διαμένει κανείς και τα έχουν κλειστά, αλλά την ίδια ώρα τα έχουν δηλώσει προς ενοικίαση είτε σε πλατφόρμες τύπου Airbnb είτε σε μακροχρόνιες μισθώσεις, χωρίς όμως να δηλώνονται τα εισοδήματα στις φορολογικές Αρχές.

Ψηλά στη λίστα της ΑΑΔΕ βρίσκονται τα ακίνητα σε τουριστικές περιοχές, αλλά και σε εκείνες που παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον για βραχυχρόνιες μισθώσεις. Εδώ και καιρό οι ελεγκτές της Εφορίας παρουσιάζονται ακόμα και ως πελάτες βραχυχρόνιων μισθώσεων, προκειμένου να διαπιστώσουν αν δηλώνονται τα εισοδήματα στην Εφορία, ενώ έχουν ζητήσει από τις πλατφόρμες όλα τα στοιχεία των ελληνικών ακινήτων που έχουν ανοίξει λογαριασμό σε αυτές, και στη συνέχεια αντιπαραβάλλουν τα δεδομένα με το Μητρώο Ακινήτων.

Στο στόχαστρο των ελέγχων μπαίνουν ακόμα και οι λογαριασμοί ρεύματος, καθώς ένα κλειστό σπίτι δεν θα μπορεί να δικαιολογήσει υψηλές καταναλώσεις, ενώ θα ελεγχθούν οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών και των πιστωτικών καρτών των ιδιοκτητών.
Στους παραβάτες θα καταλογιστούν τσουχτερά πρόστιμα, φόροι και προσαυξήσεις με κατ’ εκτίμηση ενοίκια. Ειδικότερα, οι παραβάτες που θα εντοπιστούν, θα υποστούν ευρύτερο φορολογικό έλεγχο και θα τους καταλογιστούν φόροι επί ενοικίων τα οποία θα υπολογιστούν με βάση τις αντικειμενικές αξίες, αλλά και με πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Εφόσον ένας ιδιοκτήτης διαπιστωθεί ότι δεν έχει δηλώσει το ακίνητό του στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής ή το ακίνητο αναρτήθηκε σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) Βραχυχρόνιας Διαμονής ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (ΕΣΛ) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (ΜΑΓ), αποστέλλονται στις αρμόδιες ΔΟΥ τα στοιχεία των ακινήτων και «διαχειριστών», από όπου προκύπτουν το είδος της παράβασης και η ημερομηνία διαπίστωσής της.

Ο ιδιοκτήτης καλείται εντός 10 ημερών προς ακρόαση στην Εφορία προκειμένου να δώσει εξηγήσεις. Για τους παραβάτες επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο 5.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This