Appodixi: Χιλιάδες πολίτες κατήγγειλαν πλαστές αποδείξεις!

Η εφαρμογή για κινητά που φιλοδοξεί να μας κάνει... ρουφιάνους!

Must Read

Τρελό σουξέ για την εφαρμογή Appodixi, η οποία έγινε διαθέσιμη εντός εβδομάδας, με περισσότερους από 30.000 πολίτες να την έχουν ήδη κατεβάσει και εγκαταστήσει στα κινητά τους τηλέφωνα, αποφασισμένοι να γίνουν… σπιούνοι!

Πρόκειται για τη νέα εφαρμογή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για τη σάρωση της γνησιότητας των αποδείξεων, με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, με χιλιάδες πολίτες που τη χρησιμοποίησαν να έχουν ήδη προβεί σε καταγγελίες για πλαστές αποδείξεις, καθώς, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, αυτές έχουν ξεπεράσει τις 3.000 (3.109 για την ακρίβεια), με τις 1729 από αυτές να είναι ανώνυμες και τις 1.380 επώνυμες.

Βέβαια, ο λόγος της τόσο μεγάλης προθυμίας των πολιτών να… ρουφιανέψουν, δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι όσοι έχουν κάνει επώνυμες καταγγελίες θα λαμβάνουν κάποιο χρηματικό μπόνους, το οποίο μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 2.000 ευρώ (αναλόγως του ύψους της φοροδιαφυγής, υποθέτουμε…). Μάλιστα, το Υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι το μπόνους θα ισχύσει αναδρομικά, καθώς ακόμη δεν έχει νομοθετηθεί.

Βέβαια, δεν σημαίνει βέβαια ότι όλες οι καταγγελίες θα οδηγήσουν όντως σε πλαστές αποδείξεις, καθώς, σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρείται ότι οι αποδείξεις είναι καθόλα νόμιμες και προέρχονται από ενεργές ταμειακές μηχανές, όμως τα στοιχεία της συναλλαγής δεν διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ εντός του χρονικού πλαισίου που έχει θέσει η νομοθεσία και η οποία προβλέπει ότι μετά την 31η Οκτωβρίου θα επιβάλλονται πρόστιμα σε αυτές τις περιπτώσεις.

Πιο συγκεκριμένα:

  1. Σε περίπτωση πράξεων που επιβαρύνονται με Φ.Π.Α., επιβάλλεται στον υπόχρεο πρόστιμο ύψους ίσο με το 50% επί του Φ.Π.Α. που αναγράφεται επί του κάθε μη διαβιβασθέντος στοιχείου. Το πρόστιμο αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των 250 ευρώ, αν η οντότητα είναι υπόχρεη τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και των 500 ευρώ, αν η οντότητα είναι υπόχρεη τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.
  2. Σε περίπτωση πράξεων που δεν επιβαρύνονται με Φ.Π.Α., επιβάλλεται στον υπόχρεο πρόστιμο ύψους 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, εφόσον ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος, και 1.000 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, αν ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος. Σε περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης που διαπιστώνεται, στο πλαίσιο μεταγενέστερου ελέγχου εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο του ύψους του προβλεπόμενου προστίμου. Επίσης προβλέπεται η αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης από 48 έως 96 ώρες.

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη δωρεάν για όλους τους πολίτες στα ηλεκτρονικά καταστήματα Google Play Store (για κινητά με λειτουργικό Android) και ΑppStore (για κινητά με λειτουργικό iOS).

  • Δείτε το ρεπορτάζ:




Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This