Πώς θα εξοικονομήσουμε ενέργεια!

Με τον χειμώνα να βρίσκεται προ των πυλών και τις κρατικές επιδοτήσεις να καλύπτουν μέρος του κόστους, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις καλούνται να δώσουν «μάχη» για χαμηλές καταναλώσεις

Must Read

Μειωμένη κατά 10% έως 15% παρουσιάζεται η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου το τελευταίο δίμηνο, ενδεικτικό της προσπάθειας νοικοκυριών και επιχειρήσεων να περιορίσουν το μηνιαίο κόστος. Με τον χειμώνα να βρίσκεται προ των πυλών και τις διάφορες κρατικές επιδοτήσεις να καλύπτουν μέρος του κόστους, αποκτά ιδιαίτερη σημασία η εξοικονόμηση ενέργειας.

Οι πολίτες θα πρέπει να δώσουν έμφαση στη μείωση της κατανάλωσης τις ώρες αιχμής, τουτέστιν 6 το απόγευμα με 9 το βράδυ, κάτι που μπορεί να εξασφαλίσει χαμηλότερες τιμές ρεύματος οριζόντια, καθώς περιορίζει τη χρήση των πιο ακριβών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής (μονάδες φυσικού αερίου), που «φουσκώνουν» τη μέση ημερήσια τιμή της κιλοβατώρας. Συνολικά, ένα νοικοκυριό μπορεί να εξοικονομήσει έως 350 ευρώ τον χρόνο από τους λογαριασμούς του ρεύματος και του φυσικού αερίου με έξυπνες κινήσεις μέσα στο σπίτι.

Ολους τους τρόπους με τους οποίους οι καταναλωτές μπορούν να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας για κάθε συσκευή και χρήση στην καθημερινότητα στο σπίτι τους φιλοξενεί το εξειδικευμένο site smartenergytips.depa.gr, που δημιούργησε η ΔΕΠΑ Εμπορίας. Για παράδειγμα, χαμηλώνοντας τη θερμοκρασία στο θερμοστάτη κατά 2-3 ℃, με ανώτατη θερμοκρασία τους 19-20 ℃, μπορούμε να επωφεληθούμε έως 15% σε εξοικονόμηση ενέργειας. Στις πολυκατοικίες με κεντρική θέρμανση χωρίς θερμοστάτες χώρου στα διαμερίσματα προτείνεται η τοποθέτηση ψηφιακής μονάδας αντιστάθμισης. Χωρίς την απαίτηση υδραυλικών παρεμβάσεων και με συνδυασμό αισθητήρων η μονάδα αντιστάθμισης αναγνωρίζει με ακρίβεια την εξωτερική θερμοκρασία περιβάλλοντος και τη θερμοκρασία του νερού του λέβητα, επιτυγχάνοντας τη σωστή θερμοκρασία εντός των διαμερισμάτων.

Σημαντική επίσης η καλή μόνωση σε παράθυρα και πόρτες. Μπορεί να γίνει άμεσα και οικονομικά με κλασική μονωτική ταινία, λευκό blue tack και σιλικόνη, αλλά και με στοπ και μικρά χαλάκια στις χαραμάδες κάτω από τις πόρτες. Επίσης με το κλείσιμο των κουρτινών μπορεί να μειωθεί η απώλεια θερμότητας από ένα ζεστό δωμάτιο έως 10%. Αλλες απλές κινήσεις είναι η αντικατάσταση των λαμπτήρων πυρακτώσεως με λαμπτήρες LED για εξοικονόμηση έως 90%, όπως και το να μην αφήνουμε τις ηλεκτρικές και τις ηλεκτρονικές συσκευές που δεν χρησιμοποιούμε σε κατάσταση αδράνειας (standby).

Εξοικονόμηση μπορούμε επίσης να πετύχουμε ρυθμίζοντας τη θερμοκρασία του θερμοσίφωνα έως τους 50 βαθμούς Κελσίου για ένα άτομο ή στους 60-65 ℃ για μια οικογένεια και πλένοντας τα ρούχα μας στο πλυντήριο ρούχων σε χαμηλή θερμοκρασία 30 ή 40 ℃. Καλό είναι μάλιστα να προγραμματίζουμε το πλύσιμο των ρούχων τις βραδινές ώρες ή και τις Κυριακές, όταν το σύστημα είναι λιγότερο επιβαρυμένο και η τιμή της μεγαβατώρας σημαντικά χαμηλότερη. Οσον αφορά το μαγείρεμα, ο πιο οικονομικός τρόπος για να βράσουμε νερό είναι ο βραστήρας και προτιμότερο το μαγείρεμα στον φούρνο με θερμό αέρα, ψήνοντας ταυτόχρονα περισσότερα από ένα γεύματα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This