Τράπεζες: Η μεγάλη κοροϊδία με τα επιτόκια

Πώς αποκομίζουν τεράστια κέρδη μετατρέποντας τις πάμφθηνες καταθέσεις σε πανάκριβα δάνεια

Must Read

Αλλεπάλληλα σοκ δέχονται χιλιάδες δανειολήπτες, καθώς αυξάνονται εκ νέου οι δόσεις στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων με τη νέα αύξηση των επιτοκίων του ευρώ.

Παρά την υποτιθέμενη προσπάθεια του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα να πείσει ότι ασκεί πιέσεις στις τράπεζες, αποδεικνύεται στην πράξη ότι αυτές κάνουν ό,τι θέλουν. Επομένως, είτε δεν είναι αποτελεσματικός είτε οι δηλώσεις γίνονται μόνο με ανοιχτά μικρόφωνα για το φαίνεσθαι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος οι τράπεζες αύξησαν τα επιτόκια καταθέσεων κατά 0,04% τον Δεκέμβριο, με αποτέλεσμα το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων να διαμορφωθεί στο 0,10%. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι τράπεζες προχώρησαν αναλογικά σε μεγαλύτερη αύξηση στα επιτόκια χορηγήσεων, κατά 0,17%, με αποτέλεσμα το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά να διαμορφωθεί στο 5,06%.

Αξίζει να σημειωθεί πως για να δώσει δάνειο μια τράπεζα σε έναν δανειολήπτη (και να εισπράξει το επιτόκιο, που αποτελεί το σημαντικότερο έσοδο για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα) θα πρέπει πρώτα να μπουν στα… γκισέ της καταθέσεις πολιτών και επιχειρήσεων. Ετσι, στο όνομα της… ασφάλειας των τραπεζικών καταθέσεων, αποκομίζουν τεράστια κέρδη, μετατρέποντας τις πάμφθηνες καταθέσεις σε πανάκριβα δάνεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) αυξήθηκε κατά 8 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 14,68%.

Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 25 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 11,32%. Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 18 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,81%. Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια αυξήθηκε κατά 19 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,21%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων αυξήθηκε κατά 9 μονάδες βάσης, στο 7,06%.

Αναλυτικότερα, από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος προκύπτει ότι:

– Τον Δεκέμβριο του 2022 τα μέσα σταθμισμένα επιτόκια των νέων καταθέσεων και δανείων αυξήθηκαν στο 0,10% και 5,06% αντίστοιχα

– Το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των νέων καταθέσεων και δανείων αυξήθηκε στις 4,96 εκατοστιαίες μονάδες

– Τον Δεκέμβριο του 2022 τα μέσα σταθμισμένα επιτόκια του συνόλου των υφιστάμενων καταθέσεων και δανείων αυξήθηκαν στο 0,09% και 5,02% αντίστοιχα

– Το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των υφιστάμενων καταθέσεων και δανείων αυξήθηκε στις 4,93 εκατοστιαίες μονάδε

ΠΙΝΑΚΕΣ

Μέσα επιτόκια νέων καταθέσεων και δανείων

Επιτόκια
Οκτώβριος 2022
Νοέμβριος 2022
Δεκέμβριος 2022

Νέες καταθέσεις
0,05%
0,06%
0,10%

Νέα δάνεια
4,86%
4,89%
5,06%

Διαφορά (spread)
4,81%
4,83%
4,96%

Πηγή: ΤτΕ

Μέσα επιτόκια σταθμισμένων καταθέσεων και δανείων

Μέσο σταθμισμένο καταθέσεων

0,04%
0,05%
0,09%

Μέσο σταθμισμένο δανείων

4,27%
4,58%
5,02%

Διαφορά (spread)
4,23%
4,53%
4,93%

Πηγή: ΤτΕ 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This