Φυσικό αέριο: Η ώρα της λυπητερής!

Οι καταναλωτές καλούνται να πληρώσουν τέλη τα οποία η κυβέρνηση είχε επιλέξει να «παγώσει», αντί να καταργήσει

Must Read

Πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις περίμεναν το τελευταίο διάστημα τους πολίτες που έχουν επιλέξει το φυσικό αέριο ως μέσο θέρμανσης, καθώς οι ιδιώτες πάροχοι έχουν αρχίσει να στέλνουν «φουσκωμένους» λογαριασμούς εξαιτίας των απαράδεκτων αποφάσεων της κυβέρνησης.

Ο λόγος είναι ότι τώρα -με καθυστέρηση άνω του ενός χρόνου- καλούνται να πληρώσουν τέλη τα οποία είχαν «παγώσει», καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επέλεξε όχι να τα καταργήσει, ώστε να ελαφρύνει πραγματικά τα νοικοκυριά, αλλά να μεταθέσει την πληρωμή τους για αργότερα. Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία που φέρνουμε στο φως για κατοικία στην Αθήνα, για την οποία ο ένοικός της (τα στοιχεία του είναι στη διάθεση της εφημερίδας) κλήθηκε να πληρώσει λογαριασμό ύψους 379,47 ευρώ για διάστημα δύο μηνών, παρά το γεγονός ότι είχε μειώσει την κατανάλωση σχεδόν κατά 10% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το προηγούμενο έτος. Επιπλέον, για το ίδιο σπίτι τους καλοκαιρινούς μήνες έλαβε λογαριασμό ύψους 127 ευρώ, εκ των οποίων τα 46,87 ευρώ είναι οι υποτιθέμενες διευκολύνσεις που νομοθέτησε η κυβέρνηση.

Τον Δεκέμβριο του 2021 ο ΥΠΕΝ Κώστας Σκρέκας θέσπισε ρύθμιση μέσω της Βουλής για τον «Διακανονισμό εξόφλησης των χρεώσεων χρήσης – δυναμικότητας και ενέργειας του δικτύου διανομής φυσικού αερίου για τους προμηθευτές και τους οικιακούς πελάτες», όπως πρόβλεπε το άρθρο 33 του νόμου 4872/2021. Ειδικότερα, μέσω της παραγράφου 4 προβλεπόταν η αναστολή πληρωμής των χρεώσεων χρήσης δικτύου διανομής από όλους τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Επιπλέον, η ρύθμιση πρόβλεπε πως οι οικιακοί καταναλωτές θα μπορούσαν να αποπληρώσουν τα ποσά αυτά σε τέσσερις ισόποσες μηνιαίες δόσεις, ως εξής: τα ποσά του Νοεμβρίου να «σπάσουν» σε δύο δόσεις και να πληρωθούν εντός του Απριλίου του 2022, και τα ποσά του Δεκεμβρίου με αντίστοιχο τρόπο να πληρωθούν τον Μάιο του 2022.

Ο στόχος της κυβέρνησης ήταν προφανής: Εν μέσω γενικευμένης κατακραυγής για τις θηριώδεις αυξήσεις στην ενέργεια, οι οποίες μάλιστα είχαν έρθει προτού καν αρχίσει ο πόλεμος στην Ουκρανία (που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022), αντί να μειώσει τη
φορολογία προς τους πολίτες ή να προχωρήσει στη φορολόγηση των υπερκερδών ή και τη θέσπιση πλαφόν στις τιμές, επέλεξε μία «κουτοπόνηρη» λύση. Σταμάτησε προσωρινά τη χρέωση των τελών διανομής φυσικού αερίου, αλλά δεν τα κατάργησε, μόνο φρόντισε αυτά να αποπληρωθούν από τους απεγνωσμένους καταναλωτές κάποιους μήνες αργότερα σε δόσεις. Όπως, όμως, αποδείχθηκε, η ενεργειακή κρίση και οι αυξημένες τιμές είχαν μεγαλύτερη διάρκεια και όταν τελικά οι πολίτες έλαβαν τον λογαριασμό, τα επιπλέον ποσά ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Κι ενώ οι καταναλωτές καλούνται τώρα να πληρώσουν αυτά που υποτίθεται ότι τους είχαν χαριστεί (έτσι είχαν διαφημιστεί οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις), η κυβέρνηση ακόμη δεν έχει προχωρήσει στην ουσιαστική φορολόγηση των υπερκερδών των εταιριών, καθώς αντί για 2,2 δισ. ευρώ που εκτιμούσε η αντιπολίτευση για την ηλεκτροπαραγωγή, αυτά απομειώθηκαν σε μόλις 415.000.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Πούτιν γιόρτασε τη νίκη του σε μια κατάμεστη Κόκκινη Πλατεία μιλώντας για μια «Νέα Ρωσία»

Ο εορτασμός της συμπλήρωσης δέκα χρόνων από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, ήταν η καλύτερη αφορμή για...

More Articles Like This