Μισό βήμα από την επενδυτική βαθμίδα

Ο αμερικανικός οίκος Standard and Poor's αναβάθμισε τις προοπτικές της οικονομίας από σταθερές σε θετικές

Must Read

Μισό σκαλοπάτι μακριά από την επενδυτική βαθμίδα βρίσκεται πλέον η Ελλάδα, μετά την αναβάθμιση των προοπτικών (outlook) της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard and Poor’s.

Ο αμερικανικός οίκος αποφάσισε να μην προχωρήσει σε αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας, που θα την οδηγούσε στην επενδυτική βαθμίδα, και άλλαξε τις προοπτικές από σταθερές σε θετικές. Αυτό στους όρους των οίκων αξιολόγησης σημαίνει πως η χώρα μας θα μπορεί να αναβαθμιστεί εντός των επόμενων 12 μηνών. «Γίνεται ο δεύτερος διεθνής οίκος αξιολόγησης που μέσα στο 2023 τοποθετεί τη χώρα μισό, μόλις, σκαλοπάτι πριν από την επενδυτική βαθμίδα. Πρόκειται για ακόμα μια πολύ θετική εξέλιξη, που ακολουθεί τις 12 αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία 4 περίπου χρόνια, παρά τις διαδοχικές εξωγενείς κρίσεις» σημείωσε σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Παρά τις θετικές δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας που παρατηρεί και η S&P φαίνεται πως ανασταλτικός παράγοντας για μια αναβάθμιση είναι οι επερχόμενες εκλογές.  Αλλωστε, την εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία θα αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023, και συγκεκριμένα μετά τις εκλογές, εξέφρασε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Για να συμβεί όμως, αυτό, όπως τόνισε, πρέπει πρώτα να αποτιμηθούν οι προγραμματικές δηλώσεις που θα κάνει η νέα κυβέρνηση και μετά θα δοθεί η επενδυτική βαθμίδα. Από εκεί και πέρα τόνισε ότι θα θεωρούσε αδιανόητο να υπάρξει αποσταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας αμέσως μετά τις εκλογές.

Οπως σημειώνεται από την S&P, η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να αναβαθμιστεί εντός των επόμενων 12 μηνών στην περίπτωση που διατηρηθεί η δημοσιονομική πειθαρχία. Επίσης σημειώνεται ότι μια αναβάθμιση εξαρτάται και από τη διατήρηση των δομικών μεταρρυθμίσεων από την επόμενη κυβέρνηση, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα της χώρας. Στην έκθεση που συνοδεύει την αξιολόγηση της χώρας, ο αμερικανικός οίκος σημειώνει πως η οικονομική δραστηριότητα ενισχύθηκε κατά 5,9% σε πραγματικούς όρους το 2022, ξεπερνώντας τα προ πανδημίας επίπεδα, παρά το ενεργειακό σοκ που υπέστησαν η Ελλάδα αλλά και οι εμπορικοί της εταίροι.

Οι επενδύσεις αυξήθηκαν στο 21,4% του ΑΕΠ στο τέλος του 2022, αυξημένες κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες από τα τέλη του 2019, ενώ οι εξαγωγές ως ποσοστό του ΑΕΠ εκτιμάται ότι αυξήθηκαν κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες την τελευταία δεκαετία. Σύμφωνα με την S&P και με βάση το ισχυρό «carry over», δηλαδή την ισχυρή επίδραση της ανάπτυξης του προηγούμενου έτους στο επόμενο, που εξακολουθεί να υφίσταται το 2023, και τη σταθερή επενδυτική προοπτική και χωρίς τυχόν δείγματα υποχώρησης της υψηλής πορείας και των αριθμών του τουρισμού, η οικονομική ανάπτυξη θα ανέλθει σε τουλάχιστον 2,5% για φέτος και κατά μέσον όρο λίγο κάτω από το 3% την περίοδο 2024-2026.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This