Ασκήσεις επί χάρτου για την ανάπτυξη λόγω… αερίου!

Η μεγάλη πτώση των διεθνών τιμών προσφέρει σημαντική ελάφρυνση στον Προϋπολογισμό και ανοίγει «παράθυρο» για νέα μέτρα στήριξης

Must Read

Κάτω από τα 35 ευρώ η μεγαβατώρα κινούνται οι τιμές του φυσικού αερίου, για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2022, όταν και εκτοξεύτηκαν οι διεθνείς τιμές, που προϊδέαζαν για τον πόλεμο στην Ουκρανία έναν μήνα μετά.

Την πορεία των τιμών παρακολουθεί στενά το οικονομικό επιτελείο, καθώς επηρεάζουν άμεσα το ΑΕΠ της χώρας. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, αυτή η ραγδαία πτώση των τιμών προσφέρει σημαντική ελάφρυνση στον Προϋπολογισμό. Μπορεί η χώρα επισήμως να βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, ωστόσο η πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού δεν σταματά και θα παίξει καίριο ρόλο μετά τις εκλογές για την άσκηση της οικονομικής πολιτικής. Στην ουσία δεν συνδέεται με χειρισμούς της παρούσας κυβέρνησης, αλλά με τις διεθνείς εξελίξεις. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο τρέχον Προϋπολογισμός έχει υπολογιστεί με βάση τις τιμές του φυσικού αερίου στα 120 ευρώ τη μεγαβατώρα και το πετρέλαιο στα 90 δολάρια το βαρέλι, όταν οι σημερινές τιμές είναι στα 35 ευρώ και 75 δολάρια, αντίστοιχα. Έτσι εκτιμάται ότι η πρόσφατη αναθεώρηση της ανάπτυξης στο 2,3% για φέτος μπορεί να αποδειχθεί… συντηρητική και εφόσον οι τιμές παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα, τότε δεν αποκλείεται να υπάρξει και δεύτερη αναθεώρηση προς τα πάνω.

Άλλωστε, όπως είχε αναφέρει πρόσφατα ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, εάν οι τιμές του φυσικού αερίου ήταν πέρυσι στα επίπεδα των 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα, τότε ο ρυθμός ανάπτυξης δεν θα ήταν 6%, αλλά πάνω από 9%. Εφόσον επιβεβαιωθούν τα παραπάνω, η επόμενη κυβέρνηση θα έχει στα χέρια της ένα σημαντικό δημοσιονομικό «όπλο», που θα της επιτρέψει να «τρέξει» πιο γρήγορα νέες μεταρρυθμίσεις και μειώσεις φόρων. Μάλιστα, αν συγκρίνει κάποιος την περσινή κατανάλωση φυσικού αερίου στη χώρα μας και τις διεθνείς τιμές σε σχέση με τις φετινές, τότε μπορεί να προκύψει μια δημοσιονομική ανάσα σχεδόν 4 δισ. ευρώ, όσο, δηλαδή, θα είναι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2024! Πρόκειται για ένα σημαντικό «παράθυρο» για την ανακοίνωση νέων μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που μαστίζει να ελληνικά νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις εδώ και σχεδόν 20 μήνες, με αποτέλεσμα να ροκανίζεται μήνα με τον μήνα το εισόδημα των φορολογουμένων.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This