Τρίτο αίτημα στο Ταμείο Ανάκαμψης

Αναμένεται να μπουν στα κρατικά ταμεία 1,72 δισ. ευρώ, τα οποία αφορούν τις επιδοτήσεις του προγράμματος «Ελλάδα 2.0»

Must Read

Το τρίτο αίτημα πληρωμής από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) υπέβαλαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι ελληνικές Αρχές διά του αρμοδίου για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0», αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη.

Από το συγκεκριμένο αίτημα θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία 1,72 δισ. ευρώ, που αφορούν το σκέλος των επιδοτήσεων του «Ελλάδα 2.0». Με την προσθήκη αυτού του ποσού η ρευστότητα από πόρους του ΤΑΑ θα διαμορφωθεί στα 12,8 δισ. ευρώ. Η χώρα μας είναι μεταξύ των τριών πρώτων κρατών-μελών της Ε.Ε.-27 που κατέθεσε το τρίτο αίτημα πληρωμής από το ΤΑΑ. Την τριάδα συμπληρώνουν η Ιταλία και η Ισπανία. Μερικά από τα σημαντικότερα ορόσημα που επιτεύχθηκαν από τις ελληνικές Αρχές -οδηγώντας στην υποβολή του τρίτου αιτήματος πληρωμής- αφορούν, καταρχάς ως προς τις επενδύσεις, σε ανακαινίσεις κατοικιών μέσω του προγράμματος «Εξοικονομώ», στην έναρξη του προγράμματος «Φορτίζω παντού», στη συμβασιοποίηση των πολεοδομικών σχεδίων και σε κατακυρώσεις διαγωνισμών για δημόσια έργα ψηφιακού μετασχηματισμού.

Χρονικό υλοποίησης «Ελλάδα 2.0»:

– 27/4/2021: Το «Ελλάδα 2.0» ήταν το δεύτερο εθνικό σχέδιο που κατατέθηκε στην Ε.Ε. Στις 17/6/2021 έλαβε τη θετική της αξιολόγηση και στις 13/7/2021 την έγκριση του ECOFIN.

– 9/8/2021: Εκταμιεύτηκε προχρηματοδότηση, ύψους 3,96 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 13% των χρημάτων που αναλογούν στην Ελλάδα από το ΤΑΑ.

– 1/12/2021: Η Ελλάδα ήταν μεταξύ των πρώτων χωρών που υπέγραψαν με την επιτροπή τις απαραίτητες επιχειρησιακές ρυθμίσεις.

– 29/12/2021: Η Ελλάδα έγινε η τρίτη χώρα (μετά την Ισπανία και τη Γαλλία) που κατέθεσε το πρώτο αίτημα πληρωμής (3,56 δισ. ευρώ), τηρώντας το προβλεπόμενο -στις επιχειρησιακές ρυθμίσεις- χρονοδιάγραμμα.

– 28/2/2022: Η Ε.Ε. δημοσίευσε τη θετική, προκαταρκτική αξιολόγησή της, επί του πρώτου αιτήματος πληρωμής της Ελλάδας.

– 8/4/2022: Εγινε η εκταμίευση της πρώτης δόσης, στο πλαίσιο του «Ελλάδα 2.0».

– 30/9/2022: Οι ελληνικές Αρχές υπέβαλαν το δεύτερο αίτημα πληρωμής (3,56 δισ. ευρώ) από το ΤΑΑ. Η Ελλάδα ήταν μία από τις πέντε πρώτες χώρες που υπέβαλαν αίτημα εκταμίευσης της δεύτερης πληρωμής από το ΤΑΑ. Ηταν, μάλιστα, η πρώτη που κατέθεσε αίτημα για την τρίτη πληρωμή (πρόγραμμα δανείων).

– 25/11/2022: Η Ε.Ε. εξέδωσε θετική προκαταρκτική αξιολόγηση για το αίτημα της 30ής/9/2022.

– 9/1/2023: Η αρμόδια επιτροπή για τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ε.Ε. ενέκρινε την εκτελεστική απόφαση της Ε.Ε. για την εκταμίευση 3,56 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This