Ακίνητα: Οι ξένοι αγοράζουν και οι Έλληνες παρατηρούν…

Ακρίβεια και χαμηλοί μισθοί, σε συνδυασμό με τα χρέη των νοικοκυριών, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στους Ελληνες για αγορά κατοικίας

Must Read

Χρονιές… άνθησης φαίνεται πως περνά η ελληνική κτηματαγορά, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος. Οι τιμές των οικιστικών ακινήτων στη χώρα μας διατηρούν την ανοδική τους τάση για πέμπτη συνεχή χρονιά, με σημαντικές διαφοροποιήσεις ανά γεωγραφική περιοχή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτιμήσεων της Τραπέζης της Ελλάδος, το 2022 στην αγορά κατοικιών σημειώθηκε σημαντική αύξηση των τιμών, με τις τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) να αυξάνονται κατά 11,1% σε ετήσια βάση, έναντι αύξησης 7,6% το 2021 και 4,5% το 2020. Ωστόσο, ειδικοί της αγοράς διαχωρίζουν αυτή την άνθηση στους ξένους και τους Έλληνες ενδιαφερομένους. Οι τιμές των ακινήτων και ειδικά υψηλών προδιαγραφών αναμένεται να συνεχίσουν να προσελκύουν αυξημένο ενδιαφέρον, όπως εκτιμά η Τράπεζα της Ελλάδος στην τελευταία έκθεσή της. Φαίνεται πως οι ξένοι που επιθυμούν να αγοράσουν ελληνικά ακίνητα (κυρίως για επενδυτικούς λόγους) έχουν συνυπολογίσει την τεράστια κρίση που πέρασε τα προηγούμενα χρόνια η κτηματαγορά στη χώρα μας. Με άλλα λόγια, η αύξηση των τιμών είναι ηπιότερα συγκριτικά με άλλες χώρες, ωστόσο οι αποδόσεις που θα λάβουν είναι πολύ σημαντικές. Εκεί έγκειται και το ενδιαφέρον των ξένων για τα ελληνικά ακίνητα, ωστόσο αυτό δεν αφορά όλες τις περιοχές της χώρας.

Αθηναϊκή Ριβιέρα: Στο «στόχαστρο» των ξένων βρίσκονται οι περιοχές της Αθηναϊκής Ριβιέρας, με φόντο και την επένδυση στο Ελληνικό, ενώ σημαντικό ρόλο παίζουν και «οι αναπλάσεις υπερτοπικής εμβέλειας που δρομολογούνται ή βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, η σταδιακή βελτίωση των υποδομών και η αναβάθμιση του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος (με τη συμβολή και του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας) αναμένεται να συντηρήσουν την ελκυστικότητα της αγοράς και την τρέχουσα δυναμική της», όπως εκτιμά η Τράπεζα της Ελλάδος.

Κυκλάδες: Μεγάλη ζήτηση φαίνεται πως υπάρχει και για τα νησιά των Κυκλάδων, λόγω της άνθησης του ελληνικού τουρισμού, και κυρίως για ακριβές κατοικίες που μπορούν να μετατραπούν και σε βραχυχρόνιες μισθώσεις, αποφέροντας τεράστια ποσά στους επενδυτές. Μάλιστα, ενδιαφέρον δείχνουν σε παραθεριστικές κατοικίες – βίλες, με υψηλή αρχιτεκτονική και θέα σε περιοχές της χώρας μας που απευθύνονται σε επενδυτές ανώτερων εισοδηματικών στρωμάτων και αρχίζουν να συγκλίνουν με τις αντίστοιχες τιμές ακριβών τουριστικών θέρετρων της Ευρώπης, με τη ζήτηση να παραμένει ισχυρή.

Οι τιμές σε κάποιους επώνυμους τουριστικούς προορισμούς στη χώρα μας θα συγκρίνονται με αυτές της Ιταλικής και Γαλλικής Ριβιέρας, ενώ η προτίμηση για τα δυτικά παράλια της Πελοποννήσου, όπου υπάρχει κατασκευαστικός οργασμός πολυτελών ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, είναι ολοφάνερη.

Μειωμένο ενδιαφέρον

Αντίθετα, το ελληνικό ενδιαφέρον παρουσιάζεται μειωμένο, καθώς η ακρίβεια και οι καθηλωμένοι μισθοί, σε συνδυασμό με τα συσσωρευμένα χρέη των ελληνικών νοικοκυριών τα προηγούμενα χρόνια, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αγορά κατοικίας. Σε αυτό θα πρέπει να προστεθούν και οι αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που έχουν εκτοξεύσει το κόστος ενός στεγαστικού δανείου. Η μόνη κινητικότητα που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες είναι για το πρόγραμμα «Σπίτι μου», για νέους της χώρας έως 39 ετών, όπου το κράτος επιδοτεί το επιτόκιο. Ωστόσο, το συγκεκριμένο μέτρο αφορά παλαιές κατοικίες προ του 2004, αξίας έως 150.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This