Επιστρεπτέες: Σε ιδιώτη ο έλεγχος ενστάσεων!

Παραδέχεται την ανεπάρκεια του ο κρατικός μηχανισμός

Must Read

Παραδοχή της αδυναμίας του υπουργείου Οικονομικών να διεκπεραιώσει στοιχειώδεις διαδικασίες αποτελεί η απόφαση να ανατεθεί σε ιδιώτη ο έλεγχος των ενστάσεων που έχουν υποβληθεί από 17.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις που «κόπηκαν» από τους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Οι συγκεκριμένες ενστάσεις που υποβλήθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών είτε απορρίφθηκαν καθώς δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις που όριζε ο νόμος είτε διεκδικούσαν να λάβουν μεγαλύτερες ενισχύσεις. Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες κατέθεσαν ένσταση, αμφισβητώντας το πόρισμα των ελεγκτικών Αρχών, ενώ περιμένουν εδώ και μήνες προκειμένου να εξεταστούν οι φάκελοι. Σύμφωνα με την τελευταία απόφαση, η διαδικασία επανελέγχου των αιτήσεων από την αρμόδια επιτροπή θα ολοκληρωθεί στις 31 Οκτωβρίου 2023 και τότε θα αποκαλυφθεί ποιοι θα λάβουν αναδρομικά τα χρήματα από τους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής. Ωστόσο, στην απόφαση ανάθεσης του έργου της τεχνικής υποστήριξης στην ιδιωτική εταιρία αναφέρεται ότι η διάρκεια των παρεχόμενων υπηρεσιών θα είναι έξι μήνες, που σημαίνει ότι δεν αποκλείεται να παραταθεί η χρονική περίοδος ελέγχου των ενστάσεων και η ενημέρωση των άμεσα ενδιαφερομένων.

Η σχετική απόφαση ανάθεσης υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης αναρτήθηκε στη Διαύγεια και περιγράφει αναλυτικά τις υποχρεώσεις της εταιρείας ως εξής:

 Συγκέντρωση και παραμετροποίηση κανόνων ανά επιστρεπτέα
 Δημιουργία αναφορών για το σύνολο των υποβληθέντων στοιχείων ανά επιστρεπτέα
 Κάλυψη τεχνικών αναγκών πληροφοριακού συστήματος επιστρεπτέας
 Εξαγωγή δεδομένων υποβολών επιστρεπτέας, κατά περίπτωση βάσει δυναμικών κριτηρίων
 Διαχείριση επικοινωνιών και διαμεσολάβηση με τους τρίτους φορείς για τα τεχνικά θέματα των πληροφοριακών συστημάτων του υπουργείου
 Τεχνική υποστήριξη χρηστών του υπουργείου σε θέματα που αφορούν στην επιστρεπτέα
 Παράταση του ελέγχου των ενστάσεων

Όσοι δικαιωθούν θα έχουν περίοδο χάριτος δύο μηνών προτού αρχίσουν να αποπληρώνουν το επιστρεπτέο τμήμα της ενίσχυσης. Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που θα δικαιωθούν θα κληθούν να εξοφλήσουν την οφειλή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε 96 άτοκες δόσεις, με τα ποσά να είναι «κουρεμένα» έως 75%. Αξίζει να σημειωθεί πως ο έλεγχος των προϋποθέσεων γίνεται σωρευτικά για όλες τις επιχειρήσεις που μετασχηματίζονται, ενώ όσον αφορά την προϋπόθεση διατήρησης του επιπέδου απασχόλησης -και σε περίπτωση που ο μετασχηματισμός των επιχειρήσεων πραγματοποιείται εντός του χρονικού διαστήματος που μεσολαβεί μεταξύ της αρχικής και τελικής ημερομηνίας που λαμβάνεται υπόψη για τη διατήρηση αυτού- συγκρίνεται ο αριθμός των εργαζομένων των μετασχηματιζόμενων επιχειρήσεων κατά την αρχική ημερομηνία με τον αριθμό των εργαζομένων των μετασχηματιζόμενων επιχειρήσεων κατά την τελική ημερομηνία, σε απόλυτη τιμή.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This