Λεφτά με… ουρά στα «κοράκια» των funds!

Υπερκέρδη για τις εταιρίες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων, τα οποία αγόρασαν σε εξευτελιστικές τιμές

Must Read

Με τους πλειστηριασμούς να χτυπάνε «κόκκινο» και τα χρέη των δανειοληπτών να διατηρούνται στα ύψη, οι εταιρίες διαχείρισης δανείων, γνωστές και ως servicers, συνεχίζουν να θησαυρίζουν. Πρόκειται για τις εταιρίες που διαχειρίζονται τα δάνεια που έχουν αγοράσει μαζικά από τις τράπεζες τα ξένα funds σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, ζητώντας από τους δανειολήπτες το 100% της αρχικής οφειλής.

Χαρακτηριστική είναι η κερδοφορία που πέτυχε το περασμένο έτος η γνωστή εταιρία διαχείρισης δανείων doValue. Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το έτος 2022, οι δραστηριότητες διαχείρισης «κόκκινων» απαιτήσεων απέφεραν στην εταιρία ετήσια έσοδα 198.080.000 ευρώ, αυξημένα κατά 13% σε σχέση με το 2021, ενώ διαμορφώθηκαν υψηλότερα του προϋπολογισμού για το έτος, δείγμα ότι πρόκειται για μια άκρως «κερδοφόρα» επιχείρηση σε βάρος των δανειοληπτών, που προσπαθούν με «νύχια και με δόντια» να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και να μην έρθουν αντιμέτωποι με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Τα προ φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν σε 80.460.000 ευρώ έναντι 70.870.000 ευρώ το 2021, ενώ τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν στα 118.570.000 ευρώ έναντι 106.340.000 ευρώ που είχαν καταγραφεί το 2021, ποσά τα οποία δεν «βλέπουν» ούτε μεγάλες εταιρίες της χώρας που δραστηριοποιούνται για χρόνια στη χώρα και διαθέτουν σημαντικά χαρτοφυλάκια επενδύσεων και δραστηριοτήτων.

Αύξηση κατέγραψαν και τα καθαρά κέρδη, καθώς διαμορφώθηκαν σε 58.300.000 ευρώ, έναντι 55.700.000 ευρώ το 2021. Τα ίδια κεφάλαια κατά την 31η Δεκεμβρίου 2022 ανέρχονται σε 226.150.000 ευρώ.

Με βάση την εταιρία, οι θετικές επιδόσεις που καταγράφηκαν στα οικονομικά της αποτελέσματα το έτος 2022 οφείλονται σε σημαντικό βαθμό στη βελτίωση εισοδημάτων και κυρίως προοπτικών, ενώ βρήκε περισσότερους συνεργάσιμους δανειολήπτες για εφαρμογή βιώσιμων λύσεων αναδιάρθρωσης μακροπρόθεσμου ορίζοντα. Σύμφωνα με την εταιρία, το 2022 ρύθμισε περίπου 34.000 δάνεια συνολικού ποσού 1,8 δισ. ευρώ. Σημειώνεται πως στο 65% αυτών ή σχεδόν σε δύο στα τρία δάνεια έγινε και κούρεμα οφειλής.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This