Έρχεται νέα διπλή αύξηση επιτοκίων – «Φρένο» στις επενδύσεις και στα επιχειρηματικά σχέδια

Must Read

Την ανιούσα έχουν πάρει τα υψηλά επιτόκια, με την ΕΚΤ να συνεχίζει την πολιτική των αυξήσεων, ως ανάχωμα στον πληθωρισμό. Έτσι, μέσα στην επόμενη εβδομάδα εκτιμάται ότι θα έρθει αύξηση 25 μονάδων βάσης, ανεβάζοντας το επιτόκιο παρέμβασης στο 4%.

Αναλυτές εκτιμούν ότι σε περίπτωση που δεν αλλάξει κάτι δραστικά, θεωρείται δεδομένη μία ακόμη ανάλογη αύξηση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο που θα επηρεάσει τον πληθωρισμό, χωρίς παράλληλα να υπάρξει δέσμευση ότι θα είναι η τελευταία.

Βέβαια, όπως είναι φυσικό, η πολιτική αυτή στρέφεται ενάντια στην οικονομία, αφού λειτουργεί ανασταλτικά απέναντι στην ανάπτυξη και στα νέα επιχειρηματικά πλάνα.

Συζήτηση Χατζηδάκη-Στουρνάρα

Το ζήτημα απασχόλησε την συνάντηση που είχαν χθες ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας. Συγκεκριμένα, συζητήθηκαν τα επιτόκια, ο πληθωρισμός και οι μισθοί.

Κοινή πεποίθηση ήταν ότι η αύξηση των επιτοκίων προκαλεί επιβάρυνση των νοικοκυριών και τονίστηκε ότι το υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες προς τις τράπεζες για προστασία και στήριξη των δανειοληπτών που πιέζονται.

Παράλληλα, έγινε σαφές και από τις δύο πλευρές, πως απαιτούνται μεταρρυθμίσεις που θα αυξήσουν την παραγωγικότητα, την προσφορά και τον ανταγωνισμό, που θα ανακόψουν τις μεταρρυθμίσεις.

«Φρένο» για τις επιχειρήσεις

Το κλειδί στην όλη υπόθεση είναι να κλείσει ο κύκλος του ακριβού κόστους χρήματος, που πλήττει διπλά την οικονομία. Από την μία συντηρεί μία κατάσταση ακρίβειας στην αγορά και από την άλλη φρενάρει ή στην καλύτερη περίπτωση αλλάζει επί τα χείρω τους σχεδιασμούς που έχουν κάνει οι επιχειρήσεις.

Όπως προκύπτει από στοιχεία που υπάρχουν στο τραπεζικό σύστημα, το πρώτο 5μηνο του έτους, παρουσιάζονται μεγάλες αποπληρωμές επιχειρηματικών δανείων, κάτι που περιορίζει σημαντικά την πιστωτική επέκταση.

Ένας λόγος είναι ότι εκτός από τα υψηλά επιτόκια, αρνητικά λειτούργησαν και οι διπλές εκλογές, που παραδοσιακά φρενάρουν μέρος της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Βέβαια, υπάρχουν πολλά επενδυτικά σχέδια τα οποία θα τεθούν σε τροχιά υλοποίησης τους επόμενους μήνες επιδρώντας θετικά στην πιστωτική επέκταση. Ωστόσο, δεν αναμένονται νέες μεγάλες αποπληρωμές δανείων.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This