Για «ψίχουλα» και εμπαιγμό κάνουν λόγο συνταξιούχοι – ΑΔΕΔΥ

Must Read

Οι αυξήσεις που ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν έπεισαν συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι μιλούν για κοροϊδία και συνέχιση της επιδοματικής πολιτικής αντί ουσιαστικών αυξήσεων.

«Η κοροϊδία σε βάρος των συνταξιούχων συνεχίζεται. Σαν να μην πέρασαν δύο εκλογικές αναμετρήσεις, οι κυβερνώντες επιμένουν να τάζουν ψίχουλα, που δεν λύνουν το πρόβλημα διαβίωσης που αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων της χώρας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων. Επισημαίνει ότι ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι θα δοθεί επίδομα προσωπικής διαφοράς ξανά, το ζητούμενο όμως είναι να καταργηθεί η προσωπική διαφορά. Σύμφωνα με το ΕΝΔΙΣΥ, το επίδομα που έχει θεσπιστεί (200-300 ευρώ ανά περίπτωση) υπολείπεται σημαντικά της απώλειας που τυχαίνουν για δεύτερη σερί χρονιά δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι που δεν θα καρπωθούν την αύξηση (3%-4%) στις κύριες συντάξεις τους.

Παραθέτει, δε, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Συνταξιούχος με 1.000 ευρώ κύρια σύνταξη μεικτά και με θετική προσωπική διαφορά 200 ευρώ. Το 2023 η κύρια σύνταξη θα πήγαινε στα 1.077,5 ευρώ και τον χρόνο θα έπαιρνε 77,5×12 μήνες = 930 ευρώ (ετήσια αύξηση). Αντί αυτού πήρε μόνο 300 ευρώ εφάπαξ και η προσωπική διαφορά από 200 ευρώ έγινε 122,5 ευρώ και έχασε 630 ευρώ τον χρόνο. Πέρα απ’ αυτό η κυβέρνηση προγραμματίζει αύξηση στις συντάξεις έως 4% από 1/1/2024 και μετά. Αυτό σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος συνταξιούχος θα έπρεπε να λάβει αύξηση 40 ευρώ τον μήνα (1.000 ευρώ + 4%*1.000 ευρώ =1.040 ευρώ), όμως έχει διατηρήσει προσωπική διαφορά από το 2023 ύψους 122,5 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα λάβει καθόλου αύξηση και το 2024 απλώς θα μειωθεί η προσωπική διαφορά στα 82,5 ευρώ (122,5 – 40 ευρώ). Έτσι, θα λάβει ως οικονομική ενίσχυση εφάπαξ ποσό 300 ευρώ, κοινώς σε ετήσια βάση το 2024 ο συγκεκριμένος συνταξιούχος θα έχει απώλεια 180 ευρώ (480 – 300 ευρώ), ενώ στη 2ετία 2023-2024 η συνολική απώλεια είναι 810 ευρώ (630 + 180 ευρώ).

Εντονη ήταν και η αντίδραση της ΑΔΕΔΥ, που προαναγγέλλει κινητοποιήσεις, προκειμένου να διεκδικήσει πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο. «Παρά τις τυμπανοκρουσίες και την υπερπροβολή από τα ΜΜΕ ότι, δήθεν, γίνονται μεγάλες αυξήσεις στους μισθούς των Δ.Υ., ότι αυτές ισοδυναμούν με επιστροφή του 13ου μισθού κ.λπ., τίποτε από όλα αυτά δεν ισχύει. Η κυβέρνηση, αντί ουσιαστικών αυξήσεων, χορηγεί σε όλους τους εργαζομένους στο Δημόσιο ένα επίδομα 70 ευρώ ακαθάριστα, το οποίο μετά την αφαίρεση των κρατήσεων διαμορφώνεται στο καθαρό ποσό των 40 έως 50 ευρώ μηνιαίως» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ. Υπογραμμίζει πως ύστερα από 13 χρόνια, κατά τα οποία όχι μόνο δεν δόθηκε καμία αύξηση στους Δ.Υ., αλλά καταργήθηκαν ο 13ος και ο 14ος μισθός, μειώθηκαν οι αποδοχές κατά 40%, πάγωσε μισθολογικά η διετία 2016-2017, μειώθηκε το αφορολόγητο, ο πληθωρισμός και η ακρίβεια καλπάζουν, η κυβέρνηση εμπαίζει στην κυριολεξία τους Δ.Υ. με ένα επίδομα των 45 ευρώ μηνιαίως. Οι αλχημείες που κάνει η κυβέρνηση, προσθέτοντας τα επιδόματα στους μισθούς όλων των υπαλλήλων, αποτελούν κοροϊδία για τους εργαζομένους στο Δημόσιο» συμπληρώνει η ΑΔΕΔΥ.

 






Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This