Σούπερ Μάρκετ: Έπεσαν οι πωλήσεις και αυξήθηκε ο τζίρος – 9,5% ακριβότερο το καλάθι της νοικοκυράς

Must Read

Νέα έρευνα απο τη Circana, κατέδειξε για μια ακόμη φορά το μέγεθος της ακρίβειας που μαστίζει τους Έλληνες καταναλωτές, αλλά και ενα  παράδοξο στην λιανεμπορική αγορά, που φαίνεται να κυριαρχεί τα χρόνια της Πανδημίας.

    • Γράφει ο Νίκος Τσιαμτσίκας

Το καλάθι του νοικοκυριού το πρώτο πεντάμηνο του 2023, απο Γενάρη έως και Μάϊο δηλαδή, δείχνει να έχει γίνει ακριβότερο κατα 9,5%.

Σ’ αυτό συνέβαλλαν πολύ και οι υπέρογκες ανατιμήσεις στα γαλακτοκομικά που μόνο μέσα στο Μάϊο του 2023 ήταν της τάξεως του 14,5%.

Το παράδοξο είναι ότι κατα το ίδιο χρονικό διάστημα οι πωλήσεις γάλακτος στο λιανεμπόριο φαίνεται να υποχώρησαν κατά 1,9%.

Τα είδη καθαρισμού του σπιτιού ανατιμήθηκαν απο γενάρη σε Μάιο +13,7% ενώ ταυτόχρονα ο όγκος των πωλήσεων τους μειώθηκε κατα -1,9%.

Όπως καταδεικνύεται απο την ίδια έρευνα, ο τζίρος των Σούπερ Μάρκετ στα τρόφιμα, αυξήθηκε το πρώτο πεντάμηνο του 2023,  σε 3 δις 664 εκ. ευρώ, απο 3 δις 335 εκ ευρώ, που ανήλθε το ίδιο χρονικό διάστημα του 2022, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 9,9%, ενώ αντίστοιχα ο τζίρος των πωλήσεων ανέβηκε πολύ οριακά, μόλις +0,4%.

Αυτό απλά σημαίνει, ότι αγοράσαμε μεν λιγότερα τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, αλλα τα πληρώσαμε πολύ ακριβότερα, επιβεβαιώνοντας το παράδοξο.

Η μείωση της κατανάλωσης, θα πρέπει κανονικά να χτυπήσει το καμπανάκι του συναγερμού στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς προδίδει επιδείνωση της φτώχειας στο μέσο νοικοκυριό.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This