Μεγάλη βιομηχανία η εξαγωγή φρούτων για την Ελλάδα

Must Read

Συνεχίζεται συστηματικά η έκρηξη στις εξαγωγές φρούτων και λαχανικών στην Ευρώπη και τρίτες χώρες, που παρουσιάστηκε απο το πρώτο κιόλας τετράμηνο του 2023 και έφερε για τη χώρα μας στο ισοζύγιο των συναλλαγών πλεόνασμα 575 εκ. ευρώ.

    • Γράφει ο Νίκος Τσιαμτσίκας

Στα νωπά φρούτα και λαχανικά σημειώθηκαν εξαγωγές περίπου 686.000 τόνων, αυξημένες κατα 35,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 και απέφεραν τζίρο πάνω απο 625 εκ. ευρώ.

Τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα βρίσκονται πρώτα σε ζήτηση στη διεθνή αγορά, με πρώτα – πρώτα στις προτιμήσεις των εισαγωγέων τις φράουλες, τις ντομάτες, τις έγχρωμες πιπεριές, τα μανιτάρια και τα καρπούζια.

Ζήτηση έχουν και τα νωπά λαχανικά, ενώ καλή θέση στις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων κατέχουν η φέτα και το μέλι.

Εξήχθησαν σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων και Λαχανικών, κοντά στους 59 χιλιάδες τόνοι φράουλες,  ενώ μεγάλες ποσότητες, περίπου 8 χιλιάδες τόνοι, ελληνικές πιπεριές, βρέθηκαν στην Ευρωπαϊκή αγορά και στα ράφια των μανάβικων στις ευρωπαϊκές αγορές.

Τα πορτοκάλια ξεπέρασαν κάθε προσδοκία καθώς εξήχθησαν την ίδια περίοδο τους πρώτους μήνες δηλαδή του 2023 κοντά στους 220.000 τόνους , μαζί με περίπου 8.413 τόνους λεμόνια που είχαν την ίδια τύχη.

Τα Ελληνικά αγροτικά προϊόντα, είχαν φέτος καλή τύχη στις εξαγωγές λόγω του ιδανικού κλίματος παραγωγής στην Ελλάδα και του αναντίστοιχου κόστους παραγωγής σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου υπήρξε τεράστια επιβάρυνση λόγω του ενεργειακού προβλήματος.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι υπάρχει μεγάλη διακίνηση φρούτων και λαχανικών απ’ ευθείας από τα ελληνικά χωράφια προς βαλκανικές χώρες,  χωρίς να υπάρχει ως μεσάζων το χονδρεμπόριο και άρα οι ποσότητες που εξάγονται είναι τελικώς πολύ μεγαλύτερες απο όσες καταγράφονται επίσημα.

Οι αθρώες εξαγωγές φέτος πάντως, έφεραν το δυσάρεστο αποτέλεσμα της υψηλής τιμής στους πάγκους για τα εποχικά φρούτα, που σημείωσαν φέτος ανατιμήσεις – ρεκόρ με πρωταγωνιστή το αθώο καρπουζάκι που πωλείται πλέον πάνω απο 1 ευρώ το κιλό.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This