Η αγορά στέλνει το «μήνυμα» της: Μεγάλη πτώση τζίρου στις θερινές εκπτώσεις!

Μειωμένος κατά 30% σε σχέση με πέρυσι. Φορείς της αγοράς αποδίδουν την εξέλιξη στον παρατεταμένο καύσωνα που έπληξε τη χώρα

Must Read

Παρά τις μεγάλες αυξήσεις τιμών που καταγράφονται σε σχέση με πέρυσι, ο τζίρος των θερινών εκπτώσεων καταγράφεται μέχρι στιγμής μειωμένος κατά 30%.

Σε δηλώσεις τους τόσο ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Μάκης Σαββίδης όσο και ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης αποδίδουν την αρνητική εξέλιξη στον παρατεταμένο καύσωνα που έπληξε τη χώρα για το μεγαλύτερο μέρος του Ιουλίου. Βέβαια, ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» δεν είναι άλλος από τα βαριά πρόστιμα που έβαλε και δημοσιοποίησε, βάσει του νόμου, το υπουργείο Ανάπτυξης σε τρεις πολυδιαφημισμένους ομίλους, το  Public, το Πλαίσιο και το Praktiker, για πλασματικές εκπτώσεις, γεγονός που αναμφίβολα έκανε τους Ελληνες καταναλωτές πιο καχύποπτους. 

«Τα εμπορικά κέντρα, τα υπερκαταστήματα και τα πολυκαταστήματα ήταν ίσως οι πιο κερδισμένοι των πρώτων ημερών των εκπτώσεων, λόγω των μεγάλων κλιματιζόμενων κοινόχρηστων χώρων, που φαίνεται να προσέλκυσαν περισσότερους καταναλωτές για τις αγορές τους» δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πρώτες δύο εβδομάδες των εκπτώσεων, που παραδοσιακά είναι οι καλύτερες σε αγοραστική κίνηση, «κάηκαν» από τις υψηλές θερμοκρασίες του Ιουλίου, ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Το λιανικό εμπόριο για ακόμη μία φορά καλείται να ξεπεράσει τα εμπόδια του επίμονου πληθωρισμού, αλλά και τα προβλήματα του φετινού καύσωνα.

Το βέβαιο είναι πως οι θερινές εκπτώσεις έχουν ακόμα πολύ δρόμο μέχρι το τέλος Αυγούστου, ενώ το λιανικό εμπόριο θα κληθεί τον Σεπτέμβριο να κάνει το τελικό ταμείο των αποτελεσμάτων του τζίρου και του όγκου πωλήσεων του φετινού καλοκαιριού» υπογράμμισε ο κ. Κορκίδης. Στόχος του λιανικού εμπορίου το φετινό καλοκαίρι είναι ο συνολικός τζίρος του διμήνου Ιουλίου – Αυγούστου να κινηθεί πάνω από τον περυσινό πήχη των 6,6 δισ. ευρώ και να ξεπεράσει φέτος τα 7 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, στο λιανικό εμπόριο οι τρέχουσες πωλήσεις ενισχύθηκαν από την αρχή του έτους, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 12,7%. Συγκεκριμένα, από τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. προκύπτει ότι η Περιφέρεια Αττικής παρουσιάζει, μετά την Περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου με 15%, τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών με 13,3%.

Παράλληλα, το ύψος των αποθεμάτων αποκλιμακώνεται, ενώ η εξέλιξη των πωλήσεων το τελευταίο διάστημα δείχνει πως κυμαίνονται μηνιαίως σταθερά στα 3,55 δισ. ευρώ. Μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Μάκης Σαββίδης επεσήμανε: «Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν τις πρώτες εβδομάδες των θερινών εκπτώσεων αλλά και την Κυριακή 16 Ιουλίου, που ήταν τα καταστήματα ανοικτά, λειτούργησαν αποτρεπτικά. Η μειωμένη επισκεψιμότητα, σε συνδυασμό με τις πληθωριστικές πιέσεις και το περιορισμένο διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών οδήγησαν τις εμπορικές επιχειρήσεις σε απώλεια τζίρου, που εκτιμάται ότι αγγίζει το 30%». 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This