Κλιματιστικό: Πώς θα κάνετε εξοικονόμηση στο ρεύμα και θα δροσιστείτε περισσότερο

Must Read

Στο φουλ δουλεύουν τα κλιματιστικά εν μέσω καλοκαιριού κι ενώ τα κύματα καύσωνα αναγκάζουν τους πολίτες να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να δροσιστούν. 

Υπάρχουν τρόποι άραγε να κάνουμε εξοικονόμηση και να δροσιστούμε παράλληλα περισσότερο; Oι ειδικοί έχουν την απάντηση.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Ομοσπονδίας Ψυκτικών Ελλάδας, Δημήτρη Κοντούσια, είναι απαραίτητο να μην ξεχνάμε την συντήρηση στα κλιματιστικά προς το τέλος της άνοιξης, προειμένου το μηχάνημα να είναι προετοιμασμένο για να λειτουργήσει σωστά.

Σύμφωνα με τον ενεργειακό επιθεωρητή Μιχάλη Χριστοδουλίδη, ο οποίος μίλησε στο Open, υπάρχουν τρόποι για να βοηθήσουμε την κατάσταση:

  • Κατεβάζουμε τις τέντες του σπιτιού, ειδικά στις πλευρές που χτυπάει ο ήλιος, κλείνουμε ρολά και παντζούρια.
  • Το βράδυ καλό είναι για 1 – 1,5 ώρα να ανοίγουμε τα κουφώματα διότι η θερμοκρασία πέφτει το βράδυ και έτσι πετυχαίνουμε έναν φυσικό αερισμό του χώρου καθώς εκτονώνεται το φορτίο που έχει συγκεντρωθεί όλη τη μέρα.
  • Καταβρέχουμε τα μπαλκόνια για να βοηθήσουμε στη θερμική εκτόνωση του χώρου αξιοποιώντας το φαινόμενο της εξατμιστικής ψύξης.
  • Ταυτόχρονη χρήση ανεμιστήρα και κλιματιστικού: Εάν το AC είναι στους 26 βαθμούς, μπορούμε να το πάμε 3 βαθμούς πάνω. Έτσι, έχουμε 35% εξοικονόμηση ενέργειας.
  • Ταυτόχρονα μπορούμε να βάλουμε σε λειτουργία ανεμιστήρα αριστερόστροφο οροφής ή επιδαπέδιο. Τότε, ο «βαρύς» αέρας ανακυκλώνεται. Με αυτόν τον τρόπο εξοικονομούμε περίπου 30-35% ενέργεια.
  • Μπορούμε να αλλάξουμε τους συμβατικούς λαμπτήρες με LED γιατί πέρα από την εξοικονόμηση στο ρεύμα πετυχαίνουμε και οικονομικότερο τρόπο λειτουργίας του κλιματιστικού καθώς έτσι δεν θα παραλαμβάνει φορτία από τον φωτισμό.
  • Τέλος, καλό είναι να τοποθετούνται θερμοανακλαστικές ή αντηλιακές μεμβράνες στα τζάμια των πλευρών που λιάζονται όλη τη μέρα.

Παράλληλα, ο κ. Κοντούσιας τόνισε ότι η σωστή τοποθέτηση και η σωστή συντήρηση (τα εξωτερικά μηχανήματα των κλιματιστικών δεν πρέπει να είναι σκεπασμένα|) παίζουν μεγάλο ρόλο στην απόδοση: «Δεν πρέπει να παρεμποδίζεται ο αέρας ή να τα κλείνουμε. Καλό είναι να μην εκτεθειμένα στον ήλιο και να είναι όσο γίνεται προστατευμένα».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This