Αυξήσεις «φωτιά» στο ρεύμα από Σεπτέμβριο

Η ραγδαία άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου παρασύρει προς τα πάνω τη χονδρική αγορά ενέργειας

Must Read

Δυσοίωνα μηνύματα για τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις εκπέμπουν τις τελευταίες ημέρες οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καταγράφοντας ραγδαία άνοδο. Αυτή η εξέλιξη παρασύρει προς τα πάνω τη χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί στα οικιακά τιμολόγια ρεύματος του Σεπτεμβρίου, τα οποία πρόκειται να ανακοινώσουν οι πάροχοι τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Η χονδρική τιμής του ρεύματος ξεπέρασε τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αυξημένη κατά 4,6% σε σχέση με την προηγούμενη μέρα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ενεργειακού χρηματιστηρίου. Συγκεκριμένα, η τιμή χονδρικής στην προημερήσια αγορά διαμορφώθηκε σε 107,5 ευρώ/MWh, από 102,78 ευρώ/MWh. Για την άνοδο της τιμής ευθύνεται τόσο η διακύμανση των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου, την ώρα που η ζήτηση παρά τις υψηλές θερμοκρασίες παραμένει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συμβόλαιο φυσικού αερίου TTF βρισκόταν χθες μεταξύ 37 ευρώ/MWh και 38 ευρώ/MWh, με το προθεσμιακό συμβόλαιο Οκτωβρίου να κυμαίνεται στα 43,03 ευρώ/MWh και για το χειμώνα στα 53,35 ευρώ/MWh. Πρόκειται για μια εξέλιξη που θα επηρεάσει άμεσα τη λιανική αγορά, και θα αποτυπωθεί και στα ενεργειακά τιμολόγια.

Πλέον θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι πάροχοι ρεύματος θα προχωρήσουν σε αυξήσεις στις τιμές ρεύματος. Μένει να δούμε το ύψος των ανατιμήσεων, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι τιμές θα αυξηθούν από 10% έως 16% σε σχέση με τα τιμολόγια του Αυγούστου. Τουλάχιστον αυτή είναι η εκτίμηση παραγόντων της αγοράς ενέργειας, που σημειώνουν ότι η ανάφλεξη των τιμών του φυσικού αερίου αποτελεί τον βασικό παράγοντα για το νέο ντόμινο αυξήσεων.

Μετά τις ανακοινώσεις των προμηθευτών ρεύματος θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τις αποφάσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η ηγεσία του οποίου δεν έχει αποσαφηνίσει έως τώρα ούτε αν θα συνεχίσει να επιδοτεί τους λογαριασμούς και τον Σεπτέμβριο ούτε, φυσικά, ποιο θα είναι το ύψος τους. Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο η κρατική στήριξη ήταν ύψους 1 λεπτού του ευρώ ανά κιλοβατώρα για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 kWh για τα οικιακά τιμολόγια και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου. Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This