Η επαναφορά της «μαύρης» ρήτρας αναπροσαρμογής πίσω από τα νέα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος

Η επιλογή απαιτεί τεχνογνωσία που δεν διαθέτει ο μέσος καταναλωτής

Must Read

Κομφούζιο με τα νέα τιμολόγια ρεύματος που ανακοίνωσε χθες η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ). Οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας θα αποστείλουν τον χρωματιστό τιμοκατάλογο στους καταναλωτές, οι οποίοι καλούνται να απαντήσουν εντός 30 ημερών.

Πίσω, ωστόσο, από τον νέο, πολύχρωμο σχεδιασμό της ΡΑΑΕΥ, η εφαρμογή του οποίου ξεκινά την 1η Ιανουαρίου 2024, αναβιώνει ο τρόμος της ρήτρας αναπροσαρμογής. Υπενθυμίζεται ότι στις 31 Δεκεμβρίου λήγουν οριστικά τα έκτακτα μέτρα για την ενεργειακή κρίση.

Σε μια περίοδο κατά την οποία τα νοικοκυριά γονατίζουν υπό το βάρος της ανεξέλεγκτης ακρίβειας και του ταχύτατα αυξανόμενου πληθωρισμού ακόμη και σε βασικά είδη διαβίωσης, η επαναφορά της ρήτρας αναπροσαρμογής ρίχνει νερό στον μύλο της αισχροκέρδειας και καθιστά τον Έλληνα πολίτη θύμα της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής, που διαρκώς αλλοιθωρίζει υπέρ των προμηθευτών ρεύματος.

Οι αλλαγές στα τιμολόγια αφορούν στο σύνολο των οικιακών καταναλωτών και αναμένεται αλαλούμ από την εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία επιλογής του φθηνότερου ρεύματος. Η απόφαση απαιτεί τεχνογνωσία που δεν διαθέτει ο μέσος καταναλωτής.

Τρεις κατηγορίες στα τιμολόγια ρεύματος για το 2024 ανακοίνωσε η ΡΑΑΕΥ

Από 1ης Ιανουαρίου 2024 θα υπάρξουν τρεις κατηγορίες τιμολογίων ρεύματος με αντίστοιχη χρωματική επισήμανση, προκειμένου να τις διακρίνουν οι καταναλωτές, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ).

Υπενθυμίζεται ότι 31 Δεκεμβρίου 2023 λήγει το έκτακτο πλαίσιο που θεσπίστηκε το καλοκαίρι του 2022 λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Η απόφαση της ΡΑΑΕΥ δημοσιεύθηκε στην Διαύγεια ύστερα και προβλέπει τις εξής κατηγορίες τιμολογίων:

  • Σταθερά καθ’ όλη την διάρκεια ισχύος της σύμβασης, που θα επισημαίνονται με μπλε χρώμα.
  • Κυμαινόμενα με ανακοίνωση της τιμής είτε πριν από την εφαρμογή της (π.χ. η τιμή του Ιανουαρίου θα ανακοινωθεί την 1η Ιανουαρίου) είτε απολογιστικά (η τιμή του Ιανουαρίου θα οριστικοποιείται έως δύο μήνες μετά τον μήνα κατανάλωσης, δηλαδή έως τον Μάρτιο) που θα επισημαίνονται με πράσινο χρώμα. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και τα προϊόντα μεικτής τιμολόγησης, η τιμή των οποίων θα ανακοινώνεται είτε την πρώτη ημέρα του μήνα μετά τον μήνα εφαρμογής της είτε την πρώτη ημέρα του τρίτου μήνα μετά την εφαρμογή της.
  • Προϊόντα δυναμικής τιμολόγησης, τα οποία θα κυμαίνονται ακόμη και μέσα στην ημέρα και προσφέρονται μόνο στους καταναλωτές που έχουν έξυπνο μετρητή. Αυτά θα επισημαίνονται με πορτοκαλί χρώμα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι προμηθευτές οφείλουν να προγνωστοποιήσουν τους τροποποιημένους όρους στους πελάτες τους με διακριτή έντυπη ή ηλεκτρονική επιστολή:

  • της Σύμβασης Προμήθειας έως και την 1η Νοεμβρίου 2023 και φέρουν το βάρος απόδειξης
  • της εμπρόθεσμης εκπλήρωσης της ανωτέρω υποχρέωσής τους.

Η προγνωστοποίηση υποκαθιστά την απαίτηση του Κώδικα Προμήθειας για ρητή συναίνεση του καταναλωτή, εφόσον ο τελευταίος δεν εναντιωθεί.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This