Εξώδικο για τα πρόστιμα στον Σκρέκα από την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών

Must Read

Εξώδικο προς την Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) με κοινοποίηση τον υπουργό Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα έστειλε η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών, μετά την ανακοίνωση για τα πρόστιμα 2 εκατ. ευρώ για αθέμιτη κερδοφορία σε Ελαΐς, Unilever και Procter & Gamble.

Μέσω της εξώδικης διαμαρτυρίας, η ΕΕΚΕ ζητά εξηγήσεις και διευκρινήσεις για τα προϊόντα στα οποία εντοπίστηκαν οι παραβάσεις και θέτει το ερώτημα «για πόσο χρονικό διάστημα διαπιστώθηκε από τους ελεγκτές της ΔΙΜΕΑ ότι υπήρξε η παραβίαση του νομοθετικού πλαισίου» όπως και το «αν επιβλήθηκε παράλληλα και σύσταση για συμμόρφωση των εταιρειών εντός συγκεκριμένης προθεσμίας και αν αυτές συμμορφώθηκαν».

Παράλληλα, η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών ζητά απαντήσεις για τα εξής ερωτήματα:

  • Επί πόσο χρονικό διάστημα οι ως άνω εταιρείες παραβίασαν τη διάταξη του άρθρ. 54 παρ.1 Ν. 5045/2023;
  • Στην απόφαση επιβολής του προστίμου, επιβλήθηκε από εσάς και η σύσταση, ως διοικητική ποινή, του άρθρ. 54 παρ. 5 Ν. 5045/2023, με σκοπό την παύση της παράνομης πρακτικής και τη συμμόρφωση εντός οριζόμενης με την απόφαση αποκλειστικής προθεσμίας, καθώς και την παράλειψή της στο μέλλον;
  • Προτίθεται ο Υπουργός Ανάπτυξης να εκδώσει την προβλεπόμενη στην παρ. 8 του άρθρ. 54 Ν. 5045/2023 Υπουργική Απόφαση με την οποία να καθορίζει ανώτατη τιμή πώλησης προϊόντος ή παροχής οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση, τη θέρμανση, την παραγωγή ζεστού νερού χρήσεως και την ασφάλεια του καταναλωτή, καθώς και από την πώληση σχολικών ειδών και γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, ιδίως πρώτων υλών για την παραγωγή λιπασμάτων, ζωοτροφών, ωμών δημητριακών παντός είδους, αλεύρων, ηλίανθου φυτικών ελαίων και πότε;
  • Τα προϊόντα των ως άνω εταιρειών τα οποία ελέγχθηκαν από τις υπηρεσίες της ΔΙΜΕΑ, περιλαμβάνονται στον κατάλογο των προϊόντων που οι εταιρείες αυτές τυχόν έστειλαν, ως έγγραφες δεσμεύσεις υπό την έννοια της Υ.Α. 92568/10-10-2023 «Προϊόντα για τα οποία προβλέπεται η δυνατότητα επισήμανσης περί συμμετοχής στην πρωτοβουλία «Μόνιμη μείωση τιμής» και καθορισμός της διαδικασίας αποστολής και διαχείρισης των έγγραφων δεσμεύσεων, της διαδικασίας επιβολής των κυρώσεων και άλλων λεπτομερειών για την εφαρμογή του άρθρου 16 του ν. 5055/2023 (Α’ 161)» και αν ναι, ποια είναι η τιμή η οποία αναφέρεται στην έγγραφη δέσμευση, δοθέντος ότι το πρόστιμο που ανακοινώσατε έχει ημερομηνία μεταγενέστερη της ως άνω Υπουργικής Απόφασης.

Όπως τονίζει η Ένωση: «Θεωρούμε ιδιαίτερα κρίσιμο και αναγκαίο να αποσαφηνίσετε το συντομότερο τα ανωτέρω, αφού έτσι θα αποδειχθεί εμπράκτως ότι, όπως ορθότατα επισήμανε ο Υπουργός Ανάπτυξης, «η ελληνική αγορά δεν είναι “μπάτε σκύλοι αλέστε κι αλεστικά μη δίνετε”. Θα προστατεύσουμε τους Έλληνες καταναλωτές και την ελληνική οικογένεια και είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε αυτό».

Δείτε το εξώδικο:

ΕΞΩΔΙΚΟ-ΔΙΜΕΑ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This