Αγωνία 2,5 εκατ. συνταξιούχων για τα αναδρομικά: Ξεκινά σήμερα στο ΣτΕ η «μητέρα των μαχών» – Τι προτείνει ο ΕΦΚΑ

Must Read

Αρχίζει από σήμερα  η πιο μεγάλη μάχη, η«μητέρα των μαχών» θα λέγαμε, στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τα αναδρομικά από τις παράνομες περικοπές του 2012 στις συντάξεις 2,5 εκατομμυρίων συνταξιούχων και από την κατάργηση των «δώρων». Πρόκειται για μια δίκη σταθμός, καθώς ενδιαφέρει το 1/4 των Ελλήνων. Μάλιστα, έξω από το ΣτΕ αναμένεται να βρεθούν αρκετοί συνταξιούχοι που περιμένουν να πέσουν οι προηγούμενες αποφάσεις περικοπών των συντάξεών τους, τις οποίες θεωρούν αντισυνταγματικές.

Οδηγηθήκαμε σε αυτή, μετά από ομαδική αγωγή 46 συνταξιούχων του ΟΤΕ, η οποία κατατέθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019 στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών και σύμφωνα με αυτή υπάρχουν αξιώσεις για όλη τη μεταβατική περίοδο, δηλαδή από το 2013 έως και το 2019.

Οι 46 συνταξιούχοι του ΟΤΕ ζητούν από 5.600 έως 62.394 ευρώ, ανάλογα με την απώλεια που είχε ο καθένας τους τους 80 μήνες οπότε σημειώθηκαν οι περικοπές των νόμων 4051 και 4093 του 2012, οι οποίες ρο 2015 κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ.

Υπέρ των συνταξιούχων του ΤΑΠ–ΟΤΕ παρεμβαίνουν 17 φυσικά πρόσωπα και σύλλογοι συνταξιούχων, όπως ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων ΟΤΕ, οι σύλλογοι συνταξιούχων της Εθνικής, της Εμπορικής, της Ιονικής–Λαϊκής Τράπεζας κ.α. Υπέρ του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ παρεμβαίνει το Ελληνικό Δημόσιο, μέσω του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Το ΣτΕ, μετά την πρόσφατη προσφυγή του ΕΦΚΑ, θα κληθεί σε «πιλοτική» δίκη να αποφανθεί οριστικά εάν 2.500.000 «παλαιοί» συνταξιούχοι δικαιούνται διορθωτικά ποσά πάνω από τα 9,6 δισ. ευρώ συνολικά για την περίοδο πριν από τις 4 Οκτωβρίου 2019 (οπότε ανακοινώθηκαν οι αποφάσεις για τον νόμο Κατρούγκαλου) ή όχι.

Εάν η κρίση είναι αρνητική (θα γίνει γνωστό από τον Μάιο και μετά), τότε τα αναδρομικά που θα επιστραφούν, σε βάθος χρόνου, θα περιοριστούν κάτω από τα 1,6 δισ. ευρώ.

Επί της ουσίας οι ανώτατοι δικαστές του ΣτΕ καλούνται -για δεύτερη φορά μέσα σε περίπου μία εξαετία– να αποφανθούν εάν οι «παλαιοί» συνταξιούχοι (όσοι συνταξιοδοτήθηκαν πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου, δηλαδή πριν από τις 13 Μαΐου 2016) δικαιούνται αναδρομικά ή όχι, λόγω των αντισυνταγματικών περικοπών στις κύριες και τις επικουρικές και από την κατάργηση των «δώρων» με τους νόμους του 2012. Οι μειώσεις αυτές κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές (έπειτα από ανάλογη προσφυγή του τ. ΙΚΑ, το 2014, σε «πιλοτική» δίκη, όταν υπουργός Εργασίας ήταν ξανά ο Γιάννης Βρούτσης) από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο τον Ιούνιο του 2015.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν συμμορφώθηκε με τις αποφάσεις του ΣτΕ. Στις 13 Μαΐου του 2016 έθεσε σε ισχύ τον νόμο Κατρούγκαλου (4387/16) και άφησε το ζήτημα σε εκκρεμότητα.

Το θέμα επανήλθε με την έκδοση των τεσσάρων αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ για τον ν. 4387/2016 στις 4 Οκτωβρίου 2019. Οι ανώτατοι δικαστές (με οριακή πλειοψηφία 13 έναντι 12 ψήφων) επανέλαβαν ότι οι περικοπές και η κατάργηση των «δώρων» το 2012 ήταν αντισυνταγματικές, όμως άφησαν να διαφανεί ότι έδωσαν «συγχωροχάρτι» για λόγους δημοσιονομικού συμφέροντος.

Συγκεκριμένα, έκριναν ως συνταγματική τη διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου (ν. 4387/16), σύμφωνα με την οποία ως βάση επανυπολογισμού των κύριων συντάξεων ορθώς λήφθηκαν υπόψη τα ποσά στα οποία βρίσκονταν στις 31 Δεκεμβρίου 2014 (αυτά που είχαν προκύψει μετά τις αντισυνταγματικές περικοπές του 2012!).

Δείτε επίσης: Αναδρομικά: «Θύματα» της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ οι συνταξιούχοι

Έτσι, οι ανώτατοι δικαστές θα κληθούν ουσιαστικά να αποφανθούν (προδιαγράφοντας τις τύχες των 6.000 εκκρεμών προσφυγών) εάν οι συνταξιούχοι δικαιούνται αναδρομικά

  • α) από τον Ιούνιο του 2015 έως σήμερα,
  • β) από τον Ιούνιο 2015 έως τις 13 Μαΐου 2016 (την περίοδο που μεσολάβησε από τις αποφάσεις για τους νόμους του ’12 έως τον νόμο Κατρούγκαλου) ή
  • γ) μόνο από τις 4 Οκτωβρίου 2019 και μετά (κάτι το οποίο, μέχρι στιγμής, δείχνει να είναι το πιο πιθανό ενδεχόμενο). Η απόφασή τους αναμένεται να γνωστοποιηθεί από τον Μάιο και μετά.

Από την πλευρά τους, το ύψος των αναδρομικών που διεκδικούν οι συνταξιούχοι και οι περικοπές του 2012 από τις οποίες προέρχονται οι απαιτήσεις τους είναι οι εξής:

  • Κατάργηση «δώρων»: Σε ετήσια βάση προκύπτουν διεκδικήσεις 800 ευρώ για καθέναν από τους 2.500.000 «παλαιούς» συνταξιούχους (2 δισ. ευρώ τον χρόνο) ή 600 ευρώ για καθένα για το δεκάμηνο Ιουνίου ’15 – Μαΐου ’16 (1,5 δισ. ευρώ συνολικά).
  • Περικοπές στις κύριες συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ τον μήνα, μεικτά: 950.000 από τους «παλιούς» συνταξιούχους διεκδικούν διορθωτικά ποσά από 50 έως 460 ευρώ τον μήνα ή από 600 έως και 5.520 ευρώ ετησίως, ανάλογα με το ύψος των συντάξεων που είχαν προ περικοπών (1,2 δισ. ευρώ τον χρόνο).
  • Μειώσεις στις επικουρικές: Αφορούν περίπου 450.000 συνταξιούχους με επικουρικές περίπου πάνω από τα 225 ευρώ, πριν από τις περικοπές. Διεκδικούν από 6 έως 155 ευρώ τον μήνα αναδρομικά, ανάλογα με το ύψος των συντάξεών τους πριν από τις μειώσεις ή από 72 έως και 1.860 ευρώ τον χρόνο.

    Το εξασέλιδο κείμενο των προτάσεων του ΕΦΚΑ

    Το εξασέλιδο κείμενο προτάσεων του ΕΦΚΑ στη δίκη της χρονιάς για τα αναδρομικά των συνταξιούχων αποκαλύπτει το dikastiko.gr. Ουσιαστικά στην καρδιά της επιχειρηματολογίας του ΕΦΚΑ και του Δημοσίου βρίσκονται οι πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ, που δημοσιεύθηκαν στις 4 Οκτωβρίου 2019 για τον νόμο Κατρούγκαλου, όπως επισημαίνει ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος.

    Ο ΕΦΚΑ «πατάει» πάνω στην τελευταία αυτή απόφαση της Ολομέλειας του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου που έκρινε συνταγματικό τον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων στη βάση των ποσών που καταβάλλονταν στις 31/12/2014 και υποστηρίζει πως οι περικοπές του 2012 κρίθηκαν έτσι έμμεσα συνταγματικές ακόμη και για το διάστημα πριν την ψήφιση του νόμου, δηλαδή για την 3ετία 1/1/2013 – 11/5/2016.






Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This