Βρούτσης: «Όχι αυξήσεις σε όλους τους συνταξιούχους – Δεν καθορίζω εγώ το πλαίσιο»

Must Read

Για τις συντάξεις των μελλοντικών συνταξιούχων και πολλά άλλα μίλησε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, που σχολίασε ιδιαίτερα και το γεγονός ότι του καταλογίζουν το νέο ασφαλιστικό σαν να το καθόρισε ο ίδιος. Ειδικά δε γι’ αυτό που ακούγεται ότι το νέο νομοσχέδιο είναι ουσιαστικά ένας «νόμος Βρούτση – Κατρούγκαλου», απάντησε πως «υπάρχει λανθασμένη εντύπωση ότι ο Υπουργός είναι αυτός που καθορίζει το πλαίσιο. Σύμφωνα και με την επιστημονική βιβλιογραφία το Ασφαλιστικό πρέπει να στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες και το συγκεκριμένο έχει σε όλους διαφοροποίηση σε σχέση με τον «νόμο Κατρούγκαλου».

Ο υπουργός είπε πως «οι συντελεστές αναπλήρωσης άλλαξαν, διότι πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης, αυξάνεται το ποσοστό αναπλήρωσης. Το ύψος των εισφορών δεν έχει σχέση με τον Βρούτση ή τον Κατρούγκαλο, διότι ήδη έχει αρχίσει και μειώνεται το ύψος τους για του μισθωτούς, ενώ και σε ό,τι αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες καταργούμε τις αδικίες».

«1.000.000 ωφελούμενοι, αλλά όχι αυξήσεις σε όλους»

Αναφορικά με τα οφέλη που θα προκύψουν για τους ασφαλισμένους, ο Γιάννης Βρούτσης επανέλαβε: «Από την αρχή εμείς είπαμε ότι ένα εκατομμύριο θα είναι ωφελούμενοι. Αυτό δεν σημαίνει ότι ένα εκατομμύριο ασφαλισμένοι θα δουν λεφτά στην τσέπη τους. Αυτό το Ασφαλιστικό «κοιτάζει» στο μέλλον, έτσι όλοι οι σημερινοί και αυριανοί εργαζόμενοι, όλοι οι αυριανοί συνταξιούχοι θα είναι ωφελούμενοι και θα δουν αύξηση στην σύνταξη που θα τους αναλογούσε, εφόσον έχουν ασφάλιση 30 χρόνια και έστω μία ημέρα παραπάνω».

Παράλληλα, πρόσθεσε, ότι από τους νυν συνταξιούχους, είναι εκατοντάδες χιλιάδες αυτοί που θα πάρουν αύξηση στις συντάξεις τους. «Δεν μπορώ να σας πω το ύψος των αυξήσεων, διότι η αναλογιστική μελέτη στην οποία στηρίζεται το νομοσχέδιο είναι του 2018, αλλά τα χρήματα θα δοθούν προς τα μέσα του 2020, οπότε θα υπάρχουν διαφοροποιήσεις».

Ανέφερε δε πως «μεταξύ των συνταξιούχων που θα δουν αυξήσεις, είναι εκείνοι που στην κύρια σύνταξη τους δεν έχουν προσωπική διαφορά, ενώ συνολικά από όσους παίρνουν επικουρικές συντάξεις, θα είναι 280.000-300.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους».

Στην πορεία της συζήτησης, ο κ. Βρούτσης καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ πως έδινε «εικονικές λύσεις» στα προβλήματα, ενώ για τις δαπάνες για το Ασφαλιστικό, είπε ότι πλέον οι δαπάνες στην Ελλάδα αντιστοιχούν στον μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών.

Δείτε επίσης: Ο δεκάλογος των αλλαγών στις συντάξεις για όσους έχουν διαδοχική ασφάλιση

Για την 13η σύνταξη

Σχετικά με το κοινωνικό μέρισμα και τα επιδόματα, ο κ. Βρούτσης είπε «για εμένα και την ΝΔ δεν υπήρξε ποτέ «13η σύνταξη», αυτό ήταν προεκλογικό επίδομα για να εξαγοράσει ο ΣΥΡΙΖΑ την ψήφο των συνταξιούχων. Το ψηφίσαμε, διότι είμαστε πάντοτε υπέρ του να παίρνει χρήματα ο κόσμος. Περιμένω και από τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει το ίδιο, στηρίζοντας τον νόμο, αν και ακόμη δεν έχουν ακούσει τις προτάσεις του».

«Το Ασφαλιστικό σύστημα του μέλλοντος πρέπει να μοιράζει χρήματα όχι με όρους επιδόματος, αλλά με όρους κοινωνικής ασφάλισης», συμπλήρωσε ο Υπ. Εργασίας, λέγοντας ότι «στον χώρο της κοινωνικής πολιτικής υπάρχουν μέτρα που είναι από τα πιο σύγχρονα στην Ευρώπη, όπως το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, το Α21 και τα άλλα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και το επίδομα γέννας. Αυτό είναι άλλο και το Ασφαλιστικό είναι άλλο».

Δείτε επίσης: Κοίτα ποιος μιλάει! Ο Άδωνις Γεωργιάδης κατακεραυνώνει τους δανειολήπτες… ξεχνώντας τα δικά του δάνεια

Για τα αναδρομικά

«Οι αποφάσεις του ΣτΕ που βγήκαν το 2015 δεν υλοποιήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι αποφάσεις του ΣτΕ που βγήκαν τον Οκτώβριο υλοποιούνται από την Κυβέρνηση, η απόφαση που θα βγει για την πιλοτική δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη στο ΣτΕ θα εφαρμοστεί στο ακέραιο από την Κυβέρνηση», είπε ο κ. Βρούτσης, καλώντας  ταυτόχρονα τους συνταξιούχους να μην «τρέχουν σε εργατολόγους».

«Η Κυβέρνηση συγκέντρωσε όλες τις εκκρεμότητες που υπάρχουν και ζήτησε την απόφαση του ΣτΕ επ΄ αυτών», είπε και πρόσθεσε: «Μετά τον νέο νόμο για το Ασφαλιστικό, δεν θα χρειάζεται κάποιος να προσφύγει για κάποιον λόγο στην Δικαιοσύνη», αφού οι αποφάσεις της θα έχουν εφαρμοστεί πλήρως και θα έχουν περιληφθεί στις νέες διατάξεις.

Ο κ. Βρούτσης περιέγραψε την διαδικασία για την επιστροφή των αναδρομικών σε συνταξιούχους, λέγοντας ότι η σειρά των πραγμάτων είναι «η ψήφιση του νόμου από την Βουλή, η δημοσίευση του στο ΦΕΚ και αμέσως μετά ο επανυπολογισμός όλων των συντάξεων, για να δούμε ποιοι δικαιούνται να πάρουν χρήματα, σε πόσους πρέπει να γίνει συμψηφισμός και σε ποιους πρέπει να επιστραφούν ποσά από αναδρομικά, κάτι που θα γίνει σε μία δόση», δίχως να προσδιορίσει χρονικά πότε θα γίνει αυτό, όμως και χωρίς να διαψεύσει τον Γιώργο Παπαδάκη, που είπε ότι η καταβολή των χρημάτων αυτών θα γίνει πιθανότατα τον Ιούνιο.

Δείτε επίσης: Αυξήσεις-ψίχουλα και στις απολαβές των μισθωτών – Για τους φτωχότερους τίποτα!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This