Κυριακή, 11 Απρίλιος 2021

Δημιουργείται Ταμείο Εγγυοδοσίας για δάνεια σε μικρομεσαίους

Στη σύσταση Ταμείου Εγγυοδοσίας θα προχωρήσει μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μέσω του οποίου θα δοθούν επενδυτικά δάνεια και δάνεια κεφαλαίου κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Διαχειριστής του Ταμείου θα είναι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, το οποίο τις επόμενες μέρες αναμένεται να προχωρήσει στην υπογραφή της σχετικής σύμβασης με το υπουργείο. Με την υπογραφή της συμφωνίας, το ΕΤαΕ θα προχωρήσει στην ενεργοποίηση των διαδικασιών επιλογής των τραπεζών που θα συμμετάσχουν στο Ταμείο Εγγυοδοσίας, από τις οποίες θα εκταμιεύονται τα δάνεια. Τονίζεται ότι το ΕΤαΕ θα λειτουργεί ως εγγυητής έως το 70%-80% των δανείων.

Το Ταμείο Εγγυοδοσίας θα διαθέσει συνολικά 500.000.000 ευρώ για τα δάνεια, από τα οποία τα 100.000.000 ευρώ θα προέρχονται από τους πόρους του ΕΣΠΑ.

Επιλέξιμες για εγγύηση από το Ταμείο θα είναι νέες δανειακές συμβάσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που θα πληρούν τους κανόνες επιλεξιμότητας. Σημειώνεται ότι τα δάνεια θα μπορούν να εκταμιεύονται άπαξ ή σταδιακά, ενώ το μέγιστο ύψος τους θα καθοριστεί από το ΕΤαΕ και τις τράπεζες που θα συμμετάσχουν.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, λόγω του ότι οι εγγυήσεις παρέχονται στις τράπεζες με μηδενικό κόστος, αυτές με τη σειρά τους θα χορηγούν δάνεια με χαμηλότερο επιτόκιο, μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής και μειωμένες εξασφαλίσεις.

Επίσης, αναφέρεται ότι στα συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία η μόχλευση είναι πενταπλάσια του αρχικού κεφαλαίου, γι’ αυτό εκτιμάται ότι το ύψος των δανείων που θα χορηγηθούν θα φθάσει τα 500.000.000 ευρώ. Μάλιστα, στην περίπτωση γρήγορης απορρόφησης, έχει προβλεφθεί ότι θα διατεθούν επιπλέον 100.000.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ.

Δείτε επίσης: Αλλαγές στον ΑΣΕΠ με ταχύτερες προσλήψεις και προτεραιότητα τους ηλικιακά μεγαλύτερους

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ