«Μίνι» ΕΣΠΑ και επιστροφές φόρου για επιχειρήσεις που επενδύουν σε «πράσινη» ενέργεια και νέες τεχνολογίες

Must Read

Επιστροφές προκαταβολών φόρου για επιχειρήσεις οι οποίες υλοποιούν επενδύσεις και άλλα φορολογικά κίνητρα επενδύσεων, όπως για παράδειγμα αυξημένες αποσβέσεις, προβλέπει η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών προς τους θεσμούς, για την αλλαγή χρήσης των κερδών από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα που αγοράστηκαν στο πλαίσιο των προγραμμάτων ANFAs και SMPs.

Προβλέπει παράλληλα ένα «μίνι» ΕΣΠΑ, στο οποίο θα ενταχθούν ώριμα επενδυτικά σχέδια σε συμφωνία με τους θεσμούς, κυρίως στους τομείς της πράσινης ενέργειας, αλλά και του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Το συνολικό «πακέτο» φτάνει τα 4 δισ. ευρώ ως το 2022, εκτιμάται δε ότι μπορεί να προσθέσει από μισή έως και μία μονάδα «έξτρα» ανάπτυξη και έξτρα δημοσιονομικό χώρο από 1 έως και 2 δισ. ευρώ, διευκολύνοντας την κυβέρνηση να εφαρμόσει το σχέδιο μείωσης των φορολογικών βαρών που έχει εξαγγείλει.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, ειδικά για τις προκαταβολές φόρου, η ελληνική πρόταση προβλέπει επιστροφή σε ποσοστό 20%-30% σε συνάρτηση με την υλοποίηση επενδύσεων παγίου κεφαλαίου.

Πέρυσι το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε εφάπαξ μείωση της προκαταβολής φόρου κατά 5% για τις επιχειρήσεις, στο πλαίσιο «διανομής» του υπερπλεονάσματος, δίνοντας ανάσα ρευστότητας 175.000.000 ευρώ για 75.000 νομικά πρόσωπα, «πείραμα» το οποίο θα ήθελε το οικονομικό επιτελείο να επαναλάβει, αλλά με πιο στοχευμένη μορφή.

Oι σχετικές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές έχουν ξεκινήσει και το επόμενο βήμα θα είναι η συζήτηση της 5ης έκθεσης μεταμνημονιακής αξιολόγησης στο EuroWorkingGroup (EWG) της 5ης Μαρτίου, με στόχο να ανοίξει ο δρόμος για να κερδίσει σταδιακά η Ελλάδα πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο.

Η αρχή προς αυτή την κατεύθυνση ενδεχομένως να γίνει από το Eurogroup της 16ης Μαρτίου, όπου εκτιμάται ότι θα μπορούσε να εγκριθεί η εξαίρεση δαπανών ύψους τουλάχιστον 200.000.000 ευρώ από τον μεταμνημονιακό τρόπο υπολογισμού του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Στο Eurogroup της 11ης Ιουνίου το μεγάλο στοίχημα

Το μεγάλο στοίχημα της αξιοποίησης των επιστροφών κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης (ANFAs και SMPs) για επενδύσεις, προβλέπεται να κριθεί στο Eurogroup της 11ης Ιουνίου.

Ο επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι προεξόφλησε πρόσφατα ότι, υπό την προϋπόθεση της επιτυχούς ολοκλήρωσης και της 6ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα δώσουν το «πράσινο φως» για την αλλαγή χρήσης των ANFAs και SMPs.

Αντιθέτως, δεν φαίνεται να προχωρεί, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, το αίτημα σχετικά με τη δυνατότητα μεταφοράς υπερπλεονασμάτων από το ένα έτος στο επόμενο (smoothing mechanism). Όσον αφορά την κεντρική επιδίωξη της μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2021, κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι δεν θα πρέπει να αναμένουμε αποφάσεις πριν από τα μέσα του προσεχούς Οκτωβρίου.

Στο πακέτο προτάσεων το οποίο υποβλήθηκε στους θεσμούς, η κυβέρνηση έχει ζητήσει παράλληλα την καθιέρωση «γέφυρας» πλεονασμάτων, αλλά και την εξαίρεση δαπανών της τάξης των 200.000.000 ευρώ για το Προσφυγικό, από τις μετρήσεις του (κατά πρόγραμμα) πρωτογενούς πλεονάσματος.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι, ειδικά για τη «γέφυρα», το υπουργείο Οικονομικών ζητά το μέτρο να έχει εφαρμογή από το 2019, όταν και αναμένεται για ακόμα μία φορά -παρά τις αλλεπάλληλες έξτρα παροχές από δύο κυβερνήσεις- υπέρβαση του στόχου για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Πηγές με γνώση των διεργασιών εκτιμούν ότι, με τα τελικά στοιχεία του πρώτου διμήνου του 2020, θα πιστοποιηθεί πλεόνασμα κοντά στο 3,7%-3,8% του ΑΕΠ, αν και ο Fitch πρόσφατα εκτίμησε ότι το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2019 θα φτάσει στο 4% του ΑΕΠ.

Τι θα συζητηθεί στην επόμενη διαπραγμάτευση

Στην επόμενη, 6η μεταμνημονιακή αξιολόγηση, που αποτελεί το «κλειδί» για την επενδυτική αξιοποίηση των κερδών των ελληνικών ομολόγων, το υπ’ αριθμόν ένα θέμα δεν θα είναι άλλο από τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα για τους ιδιώτες.

Η κυβέρνηση στοχεύει να καταθέσει στη Βουλή στις αρχές Απριλίου τις διατάξεις για την εναρμόνιση του ελληνικού δικαίου με την Κοινοτική Οδηγία 1023 του 2019 για την προληπτική αναδιάρθρωση, την απαλλαγή από τα χρέη και τις ανικανότητες ή την έκπτωση οφειλετών. Με αυτές θα εισαχθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα διαδικασία πτώχευσης για απλούς ιδιώτες που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, εφόσον το ζητήσουν είτε οι ίδιοι είτε οι δανειστές τους. Η διαδικασία αυτή θα επιτρέπει τη ρευστοποίηση της περιουσίας των οφειλετών.

Μετά τη ρευστοποίηση και εφόσον απομένουν ανεξόφλητα ποσά από το δάνειο, ο δανειολήπτης θα πληρώνει ένα ποσόν από το εισόδημά του, το οποίο θα είναι διαθέσιμο πέραν των εύλογων δαπανών διαβίωσης, και τούτο μόνο για τρία χρόνια. Εφόσον ανήκει στην κατηγορία των ευάλωτων προσώπων ή νοικοκυριών, θα είναι επιλέξιμος για στεγαστικό επίδομα, ώστε να καλύψει τις στεγαστικές ανάγκες του.

Μετά τη λήξη της περιόδου των τριών ετών θα επανεξετάζεται η οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη και, εφόσον αυτή δεν έχει αλλάξει, θα απαλλάσσεται από το μέρος του χρέους που, ενδεχομένως, έχει μείνει ανεξόφλητο τη στιγμή εκείνη.

Δεδομένου ότι από την 1η Μαΐου λήγει οριστικά η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, η κυβέρνηση δεν παύει να καλεί τους οφειλέτες να ενταχθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για την πρώτη κατοικία.

Διαβάστε επίσης: Ένας μισθός για ενοίκιο στο κέντρο και τα προάστια – Από 650-850 ευρώ το διαμέρισμα για μια οικογένεια!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This