Στις 16/3 τα μέτρα στήριξης των οικονομιών της Ε.Ε. που επλήγησαν από τον θανατηφόρο ιό

Must Read

Στη συνεδρίαση του Eurogroup της 16ης Μαρτίου θα ληφθούν αποφάσεις για τη στήριξη των ευρωπαϊκών οικονομιών απέναντι στις επιπτώσεις τους κορωνοϊού.

Στη χθεσινή έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έγινε μια πρώτη καταγραφή των προβλημάτων σε πανευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο και, όπως συμφωνήθηκε, τα κοινοτικά όργανα θα βρίσκονται σε εγρήγορση, προκειμένου να να αναλάβουν τις αναγκαίες δράσεις.

Μάλιστα, το Εurogroup προτίθεται να χαλαρώσει τους αυστηρούς κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι αναγκαίες παρεμβάσεις. Όπως δήλωσε μετά τη λήξη της συνεδρίασης ο πρόεδρος της ευρωομάδας, Μάριο Σεντένο, «στους κανόνες του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης η ρήτρα αυτή επιτρέπει μια προσωρινή απόκλιση από την πορεία προσαρμογής, διατηρώντας παράλληλα τη δημοσιονομική βιωσιμότητα. Αυτή η ρήτρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον βαθμό που απαιτείται, εφόσον αποδεικνύεται ότι οι πρόσθετες δαπάνες συνδέονται με το ασυνήθιστο συμβάν και εάν είναι μόνο προσωρινού χαρακτήρα».

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται και οι διεργασίες στην Ελλάδα, με τα αρμόδια υπουργεία να καταρτίζουν σχέδια βάσει εναλλακτικών σεναρίων. Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε πρώτη η «δημοκρατία», τα σενάρια κινούνται σε δύο επίπεδα:
• Σε επίπεδο προετοιμασίας, όπου, εφόσον απαιτηθεί, θα υπάρξουν παρεμβάσεις στήριξης επιχειρήσεων και συγκεκριμένα των εργαζομένων. Τα μετρά μπορεί να εφαρμοστούν είτε σε επίπεδο επιχειρήσεων είτε σε επίπεδο κλάδου ή σε επίπεδο γεωγραφικών περιοχών, ανάλογα δηλαδή με τις διαστάσεις που θα λάβει το θέμα με τον κορωνοϊό.
• Σε επίπεδο απολογισμού, μετά τη λήξη του προβλήματος, τότε, δηλαδή, που θα γίνει η αποτίμηση των συνολικών επιπτώσεων στην οικονομία. Εκεί, τα μέτρα ενδέχεται να λάβουν τη μορφή ρευστότητας, προκειμένου οι επιχειρήσεις να ξεπεράσουν συνολικά την κρίση που προκάλεσε ο ιός.

Δείτε επίσης: Έκτακτη ένεση ρευστότητας 586.500.000 ευρώ για να… ξανασωθεί η ΔΕΗ!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This