5-8-2020

Η ΕΛΣΤΑΤ έβαλε «χέρι» στην κυβέρνηση για την ανάπτυξη – «Πόλεμος» Τσακαλώτου-Σταϊκούρα!

Τα στοιχεία από την πορεία της οικονομίας το 4ο τρίμηνο δεν σκόρπισαν ενθουσιασμό στο οικονομικό επιτελείο. Με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας μετρήθηκε στο 1,9% του ΑΕΠ, μια επίδοση αισθητά χαμηλότερη σε σχέση με τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί, αλλά και τις αναθεωρημένες προβλέψεις διαφόρων φορέων για υπέρβαση ακόμα και του ψυχολογικού ορίου 2%.

Για να μιλάμε σε… χρήμα, το ΑΕΠ της χώρας ανήλθε πέρυσι σε 194,4 δισ. ευρώ έναντι 190,8 δισ. ευρώ το 2018.

Οι ανακοινώσεις της Υπηρεσίας προκάλεσαν έναν γύρο ανταλλαγής πυρών μεταξύ της νυν και της πρώην ηγεσίας του υπουργείου, ιδίως από την στιγμή που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σχολίασε βιτριολικά τώρα που έχει σταματήσει να «τρώει ξύλο» για τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφάρμοσε: «δεν μπορώ να πιστέψω ότι η Ν.Δ. δεν έχει απογειώσει την ανάπτυξη όπως υποσχόταν. Ένας πιο δύσπιστος από εμένα θα έλεγε ότι δεν είμαστε ακριβώς στη σωστή πορεία για επίτευξη του στόχου 4% ανάπτυξη.

Δείτε επίσης: Σαφάρι του υπ. Οικονομικών για όσους νοικιάζουν «μαύρα» τα ακίνητά τους, μέσω Airbnb – Εφοριακοί παριστάνουν τους πελάτες

Αν ήμουν χαιρέκακος άνθρωπος θα έλεγα ότι “Χάθηκε η αναπτυξιακή δυναμική που η χώρα είχε αποκτήσει”, όπως έγραφε ο κ. Σταϊκούρας όταν είχαμε ανάπτυξη 1.7%. Ή ότι η χώρα έχει αναιμική ανάπτυξη, όπως έγραφε όταν είχαμε 2.8%. Ή ότι “Τα στοιχεία και οι εκτιμήσεις επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση είναι ανίκανη να επιτύχει ισχυρή και διατηρήσιμη ανάπτυξη”, όπως έγραφε πέρυσι τέτοια εποχή με σχεδόν διπλάσια ανάπτυξη. Επειδή δεν είμαι τέτοιος άνθρωπος περιμένω εναγωνίως την ανακοίνωση του κ. Σταϊκούρα που θα βάζει τα πράγματα σε τάξη».

Ακολούθησε αιχμηρή απάντηση του υπουργού Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα ο οποίος σχολίασε δηκτικά: «Εάν ο κ. Τσακαλώτος ήταν περισσότερο προσεκτικός και λιγότερο αλαζών και αμετροεπής, θα ερευνούσε τις εξελίξεις των συνιστωσών του ΑΕΠ, όπως ότι η ιδιωτική κατανάλωση διαμορφώθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, οι επενδύσεις ενισχύθηκαν κατά 14,4% και το εξωτερικό ισοζύγιο αυξήθηκε. Το δε ΑΕΠ, σε απόλυτο αριθμό, ανήλθε το 2ο εξάμηνο του 2019, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2ο εξάμηνο του 2011. Τέλος, θα του θυμίσουμε, έστω και εάν τον στεναχωρήσουμε, ότι στις προσεγγίσεις του για την ανάπτυξη πάντα έπεφτε έξω».

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γιάννης Χ. Κουριαννίδης
Γιάννης Χ. Κουριαννίδης
Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς
Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς

ΔΗΜΟΦΙΛΗ