ΕΤΑΔ-Μαντωνανάκης: Η διαμάχη (των 630.000.000 ευρώ!) «παγώνει» το… ταμείο και τις επενδύσεις

Must Read

Αντί να μπαίνουν επενδυτές στα γραφεία της Εταιρίας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), που έχει στον έλεγχό της περί τα 70.000 κρατικά ακίνητα, μπαινοβγαίνουν εισαγγελείς και ανακριτές! Η κορύφωση της δικαστικής διαμάχης με τον ξενοδοχειακό όμιλο Μαντωνανάκη, που έχει κερδίσει στη διαιτησία αποζημίωση που προσεγγίζει τα 630.000.000 ευρώ, έχει στην κυριολεξία «παγώσει» τη νέα διοίκηση της ΕΤΑΔ υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο Στέφανο Βλαστό.

Με αμηχανία παρακολουθεί τις εξελίξεις και η διοίκηση του Υπερταμείου, που ελέγχει την ΕΤΑΔ. Μάλιστα, στην πρόσφατη πέμπτη έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ υπάρχουν ύμνοι για τα πεπραγμένα της διοίκησης του Υπερταμείου, περιγράφεται με μαύρα γράμματα η αδυναμία της χώρας να αξιοποιήσει κάποιο σημαντικό ακίνητο έπειτα από 10 χρόνια κρίσης.

Η υπόθεση Μαντωνανάκη, και η διαμάχη με επίκεντρο το πρώην «Ξενία» Λαγονησίου (σήμερα «Grand Resort Lagonissi») που είχε περάσει στη διαχείριση του πρώτου, κρατάει περίπου δύο δεκαετίες. Διαδοχικές διοικήσεις της ΕΤΑΔ δεν κατάφεραν να επικρατήσουν επί του επιχειρηματία Παντ. Μαντωνανάκη, ο οποίος πέρυσι κέρδισε τέσσερις διαιτησίες μέσω των οποίων η ΕΤΑΔ καλείται να του καταβάλει εκατοντάδες εκατομμύρια.

Απέτυχαν να βρουν συμβιβαστική λύση

Απανωτές διοικήσεις απέτυχαν να βρουν συμβιβαστική λύση αφήνοντας την «καυτή πατάτα» για τους επόμενους. Εν τω μεταξύ, η άλλη πλευρά συνέχιζε τη δικαστική διεκδίκηση αποζημιώσεων. Τελικά η δημοσιονομική βόμβα των 630.000.000 ευρώ έσκασε στα χέρια του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΕΤΑΔ Γ. Τερζάκη και του προέδρου Γ. Πολύζου (που παραμένει στη θέση του).

Δείτε επίσης: Σαφάρι του υπ. Οικονομικών για όσους νοικιάζουν «μαύρα» τα ακίνητά τους, μέσω Airbnb – Εφοριακοί παριστάνουν τους πελάτες

Στα 10 χρόνια της κρίσης οι ελληνικές κυβερνήσεις είχαν ανακοινώσει μεγαλεπήβολα σχέδια αξιοποίησης της κρατικής ακίνητης περιουσίας. Μάλιστα, είχαν παρουσιαστεί και προτάσεις (από τους κ. Στ. Μάνο και Γ. Στουρνάρα), σύμφωνα με τις οποίες η αξιοποίηση των κρατικών ακινήτων θα μπορούσε να εξαφανίσει (σχεδόν) τα χρέη της χώρας!

Τελικά δεν έγινε απολύτως τίποτα. Ακόμα και σήμερα, και παρά τις πιέσεις των δανειστών, χιλιάδες κρατικά ακίνητα παραμένουν σε άλλα υπουργεία ή φορείς και δεν έχουν μεταφερθεί στην ΕΤΑΔ, ώστε να υπάρχει κεντρική διαχείριση. Στην πρόσφατη έκθεση της Ε.Ε. επισημαίνεται ότι εδώ και μήνες ετοιμάζεται η μεταφορά ενός ακόμη «πακέτου ακινήτων» στην ΕΤΑΔ χωρίς να προχωρά.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This