Κυριακή 20/6/2021

Ο Covid-19 «χτύπησε» (και) τις καφετέριες – Πτώση έως 70% στον τζίρο

Στα κέντρα εστίασης, δηλαδή σε εστιατόρια και καφετέριες, καθώς και στα ξενοδοχεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των υπόλοιπων πόλεων, καταγράφονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι πρώτες επιπτώσεις της εξάπλωσης του κορωνοϊού, με τον ημερήσιο τζίρο τους να παρουσιάζει σε πολλές περιπτώσεις μείωση από 30% έως 70%!

Όπως ανέφεραν στη «δημοκρατία» υπεύθυνοι πωλήσεων εμπορικών επιχειρήσεων, από προχθές, Δευτέρα 9 Μαρτίου, και μετά σημειώνεται πραγματική καθίζηση στην προσέλευση πελατών στα κέντρα εστίασης, ενώ παράλληλα ακυρώνονται κρατήσεις σε ξενοδοχεία κυρίως αστικών περιοχών.

Δείτε επίσης: «Κραυγή αγωνίας» από την αγορά: Κάντε κάτι γιατί ο Covid-19 άνοιξε «μαύρη τρύπα» 600.000.000€ (μέχρι τώρα) στην οικονομία μας

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σε κεντρικά τουριστικά σημεία της Αθήνας τα εστιατόρια και οι καφετέριες έχουν μειωμένη κατά πολύ σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα κίνηση, με πολλά τραπέζια να μένουν πλέον καθημερινά άδεια. Το γεγονός αυτό, φυσικά, επιβεβαιώνει ότι, εάν δεν υπάρξει ύφεση του φαινομένου από τον Απρίλιο και μετά, τότε ο ελληνικός τουρισμός θα δεχθεί ένα πολύ ισχυρό πλήγμα.

Αύξηση έως 40%

Αντιθέτως, αύξηση από 20% έως 40% παρουσιάζεται σε πολλές περιπτώσεις στον τζίρο ταχυφαγείων που λειτουργούν με διανομείς (delivery). Πολλοί καταναλωτές επιλέγουν να παραγγείλουν στο σπίτι, παρά να βρεθούν σε έναν χώρο όπου συναθροίζονται πολλά άτομα.
Εκτίναξη του τζίρου τους καταγράφουν τα σούπερ μάρκετ. Τα τρόφιμα μακράς διάρκειας και φυσικά οποιοδήποτε προϊόν σχετίζεται με τα μέτρα προστασίας από τον ιό (όπως τα αντισηπτικά) καθημερινά «ξεπουλούν», όπως αναφέρουν υπεύθυνοι ραφιών.

Στο πλαίσιο στήριξης του τουρισμού, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Επισιτισμού – Τουρισμού αποφάσισαν την παράταση, έως τις 31 Αυγούστου, της υφιστάμενης Εθνικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων, προκειμένου να μη διαταραχθούν οι εργασιακές σχέσεις.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ