«Κινέζικα βασανιστήρια» στην αγορά των ακινήτων που… ξεφουσκώνει και πάλι λόγω κορωνοϊού!

Must Read

Από την αρχή του χρόνου είχαν φανεί τα πρώτα σημάδια μουδιάσματος στην ελληνική αγορά ακινήτων, κυρίως εξαιτίας της περιορισμένης δραστηριότητας των Κινέζων που κυριαρχούν στην έκδοση χρυσής βίζας. Τα προβλήματα με τον κορωνοϊό στην Κίνα οδήγησαν σε μεγάλη πτώση τις συναλλαγές για αγορά ακινήτου αξίας άνω των 250.000 ευρώ προκειμένου οι αγοραστές να εξασφαλίσουν άδειες διαμονής στη χώρα μας. Εδώ και λίγες εβδομάδες, όμως, δεν επικρατεί μούδιασμα, αλλά πλήρες πάγωμα όλων των συναλλαγών, καθώς όλοι προσπαθούν να ζυγίσουν τις επιπτώσεις της επιδημίας.

Τις συνθήκες νέας «φούσκας» που είχαν διαμορφωθεί εξαιτίας της δράσης των ξένων αγοραστών που επιδίωκαν να αποκτήσουν άδεια διαμονής μέσω χρυσής βίζας ενδέχεται να ανατρέψει ο κορωνοϊός. Στην αγορά ακινήτων υποστηρίζουν, όμως, ότι πρέπει να περιμένουμε ως το τέλος της άνοιξης προκειμένου να υπολογίσουμε τις επιπτώσεις από την επιδημία στην οικονομία και ειδικά στην αγορά real estate.

Το πάγωμα της αγοράς ακινήτων έρχεται την ίδια στιγμή που αρκετοί υποστήριζαν ότι δημιουργούνται συνθήκες φούσκας εξαιτίας της μεγάλης ανόδου των τιμών κατά την τελευταία διετία. Τα συντηρητικά στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος έδειχναν ότι οι τιμές των διαμερισμάτων είχαν παρουσιάσει πολύ μεγάλη αύξηση. Η αύξηση των τιμών το δ΄ τρίμηνο του 2019 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018 ήταν 8,9% για τα «νέα» διαμερίσματα, δηλαδή ηλικίας έως 5 ετών, και 6,6% για τα «παλαιά», δηλαδή ηλικίας άνω των 5 ετών. Για το 2019 ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών για τα «νέα» διαμερίσματα ήταν 7,7%, έναντι αύξησης 2,0% το 2018, ενώ ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης για τα «παλαιά» διαμερίσματα ήταν 6,9% το 2019, έναντι αύξησης 1,7% το 2018.

Στην Αθήνα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι τιμές αυξήθηκαν πέρυσι κατά 10,4% και στη Θεσσαλονίκη κατά 6,8%, εξαιτίας της σημαντικής δραστηριότητας από πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης (αρκετοί αγοράζουν ακίνητα προκειμένου να τα μισθώνουν π.χ. μέσω Airbnb) και της εξαιρετικά περιορισμένης οικοδομικής δραστηριότητας.

Δείτε επίσης: Στα «τάρταρα» οι δουλειές στα ταξιδιωτικά πρακτορεία της Θεσσαλονίκης – Πάνω από 70% οι ακυρώσεις

Τα στοιχεία της ΤτΕ είναι, όπως αναφέρθηκε, συντηρητικά. Με βάση τις ζητούμενες τιμές, ο ρυθμός αύξησης των τιμών πώλησης και των ενοικίων άγγιξε το 25% και το 28% αντίστοιχα σε ορισμένες περιοχές της Αθήνας και της υπόλοιπης Ελλάδας. Σε ετήσια βάση στη Θεσσαλονίκη αυξήθηκαν κατά 28%, ενώ στην Αθήνα οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 27,2%. Σημαντική αύξηση κατέγραψαν και τα ενοίκια, με τον Πειραιά και τα νησιά του Αργοσαρωνικού να κρατούν τα πρωτεία εμφανίζοντας άνοδο 25,2% και 23,1%, αντίστοιχα.

Παρά την αύξηση των νέων κατασκευών σε διαμερίσματα σε ορισμένες περιοχές, κυρίως της Αττικής, όπως τα νότια προάστια (Γλυφάδα, Βούλα κ.λπ.), η προσφορά παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα οι τιμές να κινούνται ανοδικά, όπως επισημαίνουν τα στελέχη της αγοράς real estate.

Όπως προκύπτει και από τα στοιχεία του δικτύου αγγελιών Spitogatos, η περιοχή με τα περισσότερα νεόδμητα είναι το Ελληνικό, με υψηλή μέση τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο (τ.μ.), στα 4.163 ευρώ, δηλαδή πολύ μακριά από τις δυνατότητες ενός τυπικού νοικοκυριού. Εξαιρετικά ψηλά βρίσκονται οι τιμές των νεόδμητων και στον γειτονικό Άλιμο (με μέση τιμή 3.812 ευρώ ανά τ.μ.), τρίτος έρχεται ο Χολαργός, όπου η μέση τιμή προσφοράς είναι στα 2.894 ευρώ, τέταρτη σε πλειονότητα νεόδμητων είναι η Λυκόβρυση με 2.560 ευρώ και έπεται η Ηλιούπολη με μέση τιμή 2.630 ευρώ ανά τ.μ.

Διαψεύδονται οι προσδοκίες για επενδύσεις 1 δισ. ευρώ!

Παρά τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις, το ελληνικό πρόγραμμα της χρυσής βίζας είχε προσελκύσει χιλιάδες Κινέζους την τελευταία τετραετία. Μόνο πέρυσι υπολογίζεται ότι οι άδειες που εκδόθηκαν σε επενδυτές ακινήτων αυξήθηκαν κατά 22% σε 2.239, από 1.833 το 2018. Από την αρχή του προγράμματος ως την 1η Φεβρουαρίου του 2020 έχουν εκδοθεί συνολικά 6.692 άδειες, εκ των οποίων οι 4.714, δηλαδή το 70%, αφορούν Κινέζους επενδυτές.

Μάλιστα σε πρόσφατη εκδήλωση της Ένωσης Κινέζων Επενδυτών Ελλάδας με μέλη περισσότερους από 300 Κινέζους επενδυτές είχε αναφερθεί ότι φέτος θα επενδυθεί στην ελληνική αγορά ακινήτων το ποσό των 800.000.000 ευρώ, που μπορεί να φτάσει και το 1 δισ. ευρώ. Οι προβλέψεις αποδείχθηκαν αισιόδοξες, καθώς η στάση αναμονής των Κινέζων λόγω της διεθνούς κρίσης, σε συνδυασμό με την αδυναμία ταξιδιών στο εξωτερικό, έχουν προς το παρόν «παγώσει» τις αγοραπωλησίες, επισημαίνουν οι μεσίτες.

Η μεσοπρόθεσμη τάση στις τιμές, που έχουν ήδη αυξηθεί σημαντικά, θα εξαρτηθεί από τις επιπτώσεις που θα έχει η επιδημία στην ελληνική οικονομία. Ήδη χιλιάδες επιχειρήσεις στον τομέα του τουρισμού νιώθουν την πίεση από τις ακυρώσεις ταξιδιών και πακέτων διακοπών. Το εύρος της κρίσης και η διάρκεια της επιδημίας θα κρίνουν και την πορεία της ελληνικής αγοράς ακινήτων, που είχε αρχίσει να «ανασταίνεται», όπως εξηγούν τα στελέχη του real estate.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This