7-6-2020

Κρίσιμο για το μέλλον μας το σημερινό Eurogroup! Τι θα ζητήσει η Ελλάδα

Eυελιξία στον υπολογισμό του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, με βάση τις δυσμενείς επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από τον κορωνοϊό, θα ζητήσει σήμερα από το Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας για να μπορέσει η κυβέρνηση να καλύψει τις αυξημένες δαπάνες που απαιτούνται ώστε να στηριχτούν κλάδοι, επιχειρήσεις, εργαζόμενοι και πολίτες που πλήττονται από την πανδημία.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. θα συνεδριάσουν σήμερα μέσω βιντεοκλήσης για να συζητήσουν τις επιπτώσεις της επιδημίας του νέου κορωνοϊού και τα αναγκαία μέτρα για τη στήριξη των οικονομιών τους. O Χρήστος Σταϊκούρας αναμένεται να υποβάλει τα εξής τρία αιτήματα:

  • Να εξαιρεθούν οι δαπάνες για τη διαχείριση του Προσφυγικού από τον υπολογισμό του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα.
  • Να εξαιρεθούν, επίσης, οι δαπάνες για τη διαχείριση των επιπτώσεων του κορονοϊού από τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα. Ηδη δαπάνες ύψους 15.000.000 ευρώ κατευθύνονται για την ενίσχυση του συστήματος υγείας, ενώ το κόστος από τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων μόνο για τους τρεις νομούς (Αχαΐα, Ηλεία, Ζάκυνθος) όπου επιχειρήσεις έκλεισαν με απόφαση του κράτους ανέρχεται σε 100.000.000 ευρώ. Πρόκειται για έναν λογαριασμό ο οποίος θα αυξηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, με τις επιχειρήσεις που κλείνουν υποχρεωτικά.
  • Να υπάρξει ευελιξία σε ό,τι αφορά την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και κυκλική προσαρμογή του στόχου 3,5% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα, με βάση τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία. Με απλά λόγια, εάν η Κομισιόν προέβλεπε ρυθμό ανάπτυξης 2,4% για την ελληνική οικονομία φέτος πριν το ξέσπασμα του κορονοϊού, μια επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης κατά 1%, όπως αναφέρει με τα σημερινά δεδομένα το δυσμενές σενάριο του ΚΕΠΕ, θα έπρεπε να επιφέρει αντίστοιχη μείωση στον στόχο για το πλεόνασμα.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι το Eurogroup σε πρώτη φάση θα δώσει το πράσινο φως για να εξαιρεθούν από τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος ποσό ύψους 400.000.000 ευρώ, από 280.000.00 ευρώ που ήταν πριν από λίγες ημέρες.

Δείτε επίσης: Έτσι θα λειτουργούν οι εφορίες από σήμερα- Τηλεφωνικά ή με mail οι συναλλαγές

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παναγιώτης Λιάκος
Παναγιώτης Λιάκος
Ελένη Παπαδοπούλου
Ελένη Παπαδοπούλου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ