1-6-2020

Στον «πάγο» το κτηματολόγιο μέχρι τις 2 Απριλίου λόγω κορωνοϊού

Κλειστά θα παραμείνουν μέχρι τις 2 Απριλίου όλα τα κτηματολογικά γραφεία και τα υποθηκοφυλακεία, ενώ αναστέλλεται η υποβολή δηλώσεων και κάθε άλλη συναλλαγή με το Ελληνικό Κτηματολόγιο. Παράλληλα, μετατίθεται για την 1η Ιουνίου η ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχεία στον δήμο Αθηναίων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση, που δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (Τεύχος B’936/19.03.2020) , επιβάλλεται προσωρινή μερική απαγόρευση λειτουργίας των έμμισθων και άμισθων υποθηκοφυλακείων, καθώς των κτηματολογικών γραφείων Ρόδου, Κω-Λέρου, των κτηματολογικών γραφείων Πειραιά, Θεσσαλονίκης, καθώς και των κτηματολογικών γραφείων και υποκαταστημάτων του Φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο», στο σύνολο της Επικράτειας, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, για το χρονικό διάστημα από 20.03.2020 έως και 2.4.2020.

Αυτό σημαίνει ότι αναστέλλονται: α) οι κάθε είδους συναλλαγές, καθώς και ο έλεγχος των αρχείων, β) κάθε προθεσμία σχετική με τη μεταγραφή, εγγραφή, καταχώριση αιτήσεων και πράξεων ή τη λήψη πιστοποιητικών και αντιγράφων και γ) η παραγραφή κάθε συναφούς αξιώσεως. Από την παραπάνω απαγόρευση εξαιρούνται οι διοικητικές λειτουργίες των γραφείων, ενώ για τους εργαζομένους εφαρμόζονται τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Δείτε επίσης: Αντιμέτωπο με τον εφιάλτη της ύφεσης το 60% των ελληνικών επιχειρήσεων

Ζυγίζοντας την ιδιαίτερη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Κτηματολογίου αποφάσισε να μετατεθεί για την 1η Ιουνίου η διαδικασία της Ανάρτησης των κτηματολογικών στοιχείων στο Δήμο Αθηναίων. Στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τότε, οι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας στην πρωτεύουσα, θα ενημερωθούν με κάθε δυνατό τρόπο για τις διαδικασίες, τις προθεσμίες και τις ψηφιακές διευκολύνσεις που παρέχονται για τον έλεγχο, την επιβεβαίωση ή τη διόρθωση της καταγραφής των δικαιωμάτων τους στο Κτηματολόγιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ