«Κερκόπορτα» για τις εργασιακές σχέσεις το επίδομα των 800 ευρώ – Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα για τους εργοδότες

Must Read

Ξεκινάει αύριο Τρίτη η υποβολή των ειδικών ψηφιακών υπεύθυνων δηλώσεων από τους εργοδότες στο σύστημα «Εργάνη», έτσι ώστε να μπορέσουν να πάρουν οι  εργαζόμενοί τους την αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Το ποσό που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση είναι 800 ευρώ  και οι δηλώσεις των εργοδοτών θα μπορούν να υποβάλλονται μέχρι το τέλος του μήνα, δηλαδή την ερχόμενη Τρίτη 31 Μαρτίου.

Ηλεκτρονικές αιτήσεις δεν κάνουν τώρα οι μισθωτοί και όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση το πρώτο 20ήμερο του Μαρτίου. Αυτοί θα μπορούν να κάνουν ηλεκτρονικές αιτήσεις το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου.

Ομως, τι θα γίνει αν χρειαστούν κι άλλα λεφτά σε βάθος χρόνου;

Στο αποθεματικό στήριξης του χρέους ύψους 31 δισ. ευρώ σχεδιάζει να καταφύγει η κυβέρνηση, στην περίπτωση που τα μέτρα στήριξης απέναντι στις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού χρειαστεί να επεκταθούν και μετά το τέλος Απριλίου.

Επί της ουσίας, ο Κρατικός Προϋπολογισμός θα στηρίξει με «ζεστό» χρήμα 5 δισ. ευρώ τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις που αναγκάστηκαν να αναστείλουν προσωρινά τη λειτουργία τους, για την περίοδο 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου. Από αυτά, το 1 δισ. ευρώ αφορά κρατικό δάνειο, μέσω της προσωρινής επιστροφής των προκαταβολών που έδωσαν οι επιχειρήσεις και τα 4 δισ. τη στήριξη της απασχόλησης.

Τα υπόλοιπα 5 δισ. ευρώ από το συνολικό πακέτο των 10 δισ. ευρώ, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα βρεθούν με κοινοτική αρωγή και θα αξιοποιηθούν για επιδοτούμενα δάνεια προς τις επιχειρήσεις, με στόχο να ενισχυθεί το κεφάλαιο κίνησής τους.

Το πρόβλημα είναι ότι, αυτά τα 5 δισ. ευρώ (ίσως και περισσότερα) θα απαιτούνται κάθε μήνα για όσο συνεχίζεται η κρίση, κάτι που θα φέρει στα όριά του τον Κρατικό Προϋπολογισμό (που ήδη αναθεωρείται) και κυρίως τα ταμειακά διαθέσιμα τους κράτους που θα πληγούν, λόγω της μη είσπραξης εσόδων. Έτσι, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αξιοποιήσει ποσό έως και 12 δισ. ευρώ, από το περίφημο «μαξιλάρι» των 31 δισ. ευρώ και να αντικαταστήσει το ποσό αυτό με τα έσοδα από τα ομόλογα που θα αγοράσει η ΕΚΤ, στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας με 750 δισ. ευρώ.

Πολλά θα κριθούν και από το υφιστάμενο πρόγραμμα έκτακτης ενίσχυσης των εργαζομένων με 800 ευρώ, που έχει έντονο νεοφιλελεύθερο άρωμα, καθώς δίνει στους επιχειρηματίες τη δυνατότητα να φέρουν τα πάνω κάτω στις εργασιακές σχέσεις.

Εργαζόμενοι «δύο ταχυτήτων» στον ιδιωτικό τομέα

Πολλοί θεωρούν ότι η έκτακτη ενίσχυση των 800 ευρώ, αντί της παροχής άμεσης ρευστότητας στις επιχειρήσεις για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, είναι με λάθος συνταγή. Δημιουργεί εργαζόμενους «δύο ταχυτήτων» στον ιδιωτικό τομέα, ενώ υπονομεύει περαιτέρω τα εργασιακά δικαιώματα και τις συμβάσεις. Παράγοντες της αγοράς θεωρούν πως οι συνέπειες-«πληγές» θα είναι μόνιμες, μετά το πέρας της κρίσης που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Τα βασικά σημεία του προγράμματος είναι τα εξής:

  • Όσες επιχειρήσεις – εργοδότες πλήττονται σημαντικά από τις συνέπειες του κορωνοϊού, θα μπορούν με απόφασή τους να θέσουν μέρος ή όλο το προσωπικό τους σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας (οι δικαιούχες επιχειρήσεις ορίζονται βάσει ΚΑΔ)
  • Το μέτρο αυτό μπορεί να εφαρμοστεί για ένα μήνα, με δυνατότητα χρονικής παράτασης, εφόσον δεν έχουν βελτιωθεί οι σημερινές συνθήκες και το φαινόμενο της εξάπλωσης του κορωνοϊού συνεχίζεται με δυσμενείς και για την οικονομία συνέπειες
  • Για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο η επιχείρηση κάνει χρήση του μέτρου αυτού, ρητά απαγορεύεται να προβεί σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας του συνόλου του προσωπικού της (σε περίπτωση που το πραγματοποιήσει, η απόλυση θα είναι άκυρη)
  • Με την ολοκλήρωση του χρόνου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας, ο εργοδότης υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας, για το ισόποσο χρονικό διάστημα με εκείνο που έκανε χρήση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας
  • Δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης είναι όλοι οι εργαζόμενοι που τελούν ήδη ή τυχόν θα μπουν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας μέχρι τις 30 Απριλίου 2020 και οι οποίοι υποχρεωτικά θα πρέπει να έχουν εγγραφεί στην ειδική πλατφόρμα του Πληροφοριακού Συστήματος Εργάνη μέχρι 31 Μαρτίου 2020 (η πλατφόρμα αυτή ακόμη δεν είναι έτοιμη)
  • Το ποσό των 800 ευρώ θα είναι ακατάσχετο, αφορολόγητο και μη συμψηφιστέο
  • Ο εργοδότης υποχρεούται να δηλώσει τους εργαζομένους που τελούν σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας τους στο σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας και, ταυτόχρονα, να το γνωστοποιήσει στους εργαζομένους του
  • Στην περίπτωση κατά την οποία ο εργοδότης δεν δηλώσει τους εργαζομένους που τελούν σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας τους στην «Εργάνη», τότε θα αποκλείεται από την υπαγωγή του στα ευεργετικά μέτρα αναστολής οφειλών, δόσεων και καταβολών προς το Δημόσιο
  • Μετά την επέκταση του μέτρου την οποία εξήγγειλε ο πρωθυπουργός την περασμένη Πέμπτη, δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ είναι και όλοι όσοι εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση ή απολύθηκαν από την 1η Μαρτίου έως τις 20 Μαρτίου 2020 (ανεξάρτητα από το αν γίνονται δικαιούχοι του επιδόματος ανεργίας)

Tο δώρο του Πάσχα, εξάλλου, θα καταβληθεί το καλοκαίρι μαζί με το επίδομα αδείας και με τις ίδιες ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται σήμερα, σε περίπτωση μη πληρωμής του από τους εργοδότες.

Αντίθετα, 108.000 εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, ΕΚΑΒ και Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας θα λάβουν έως τη Μεγάλη Τετάρτη συνολικά 80.000.000 ευρώ με την καθιέρωση ενός ειδικού δώρου Πάσχα, δεδομένου ότι η παροχή αυτή έχει καταργηθεί στο Δημόσιο. Υπολογίζεται ότι καθένας θα λάβει επιπρόσθετα ως δώρο Πάσχα το μισό του μισθό.

Ωστόσο, όσοι εργοδότες έχουν τη δυνατότητα να το καταβάλουν μπορούν να το καταβάλουν.

Διαβάστε επίσης: Η ΔΕΗ… εδέησε να πάρει μέτρα σημαντικά ελάφρυνσης: Δείτε ποια είναι και μέχρι πότε ισχύουν

Δάνεια αντί (πραγματικής) ενίσχυσης σε μικρομεσαίους

Στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα δοθούν 6 δισ. ευρώ μέσω του εγγυοδοτικού μηχανισμού. Και κάπου εδώ σταματούν τα καλά νέα και αρχίζει ο προβληματισμός. Η πρωτοβουλία είναι θετική, αλλά όχι αρκετή για έναν απλό και πολύ ουσιαστικό λόγο: πρόκειται για δάνεια κεφαλαίου κίνησης και όχι για απευθείας ενίσχυση με «ζεστό» χρήμα.

Άμεση ανάγκη από ρευστότητα έχουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, χωρίς όμως να φορτώνονται στην πλάτη τους άλλο ένα δάνειο, έστω και άτοκο. Γιατί, με τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού να είναι καταστροφικές, κανείς δεν γνωρίζει πώς θα καταφέρει ν’ αντεπεξέλθει την επόμενη μέρα.

Ο εγγυοδοτικός μηχανισμός για χορηγήσεις δανείων κεφαλαίου κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα υλοποιηθεί σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την περίοδο επανεκκίνησης της οικονομίας. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα χορηγήσει ρευστότητα στις τράπεζες για τη χορήγηση νέων επιχειρηματικών δανείων, ύψους 2 δισ. ευρώ.

Επίσης, σε συνεργασία με τον όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, δημιουργείται εγγυοδοτικός μηχανισμός για δάνεια επενδυτικού σκοπού έως 500.000.000 ευρώ, ενώ απλοποιείται το Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ) της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και αυξάνονται οι πόροι του κατά 250.000.000 ευρώ για τη χορήγηση νέων δανείων σε επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορωνοϊό με επιδότηση 100% του επιτοκίου για δύο χρόνια.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This