Κυριακή 20/6/2021

Πώς θα ρυθμίσουν τα χρέη τους όσοι έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό

Τη δυνατότητα να πληρωθούν στις 31/8/2020 οι δόσεις των ρυθμίσεων χρεών προς την Εφορία που έληξαν στις 31/2/2020 και 30/04/2020 θα έχουν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι που πλήττονται από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού. Επίσης προβλέπεται η αναστολή, έως την 1η Ιουνίου, της καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία και για την περίοδο Μαρτίου 2020 έως και 31 Μαΐου του 2020.

Αν, πάλι, οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι αποφασίσουν να πληρώσουν τις δόσεις εγκαίρως θα τους χορηγηθεί έκπτωση 25%. Προσοχή, όμως: Oι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι που δεν έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού πρέπει να συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους τόσο προς την Εφορία όσο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Δείτε επίσης: Κατατέθηκε προσφορά για τα δάνεια της MIG

Ας δούμε αναλυτικά τι ισχύει για όσους έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση χρεών προς το Δημόσιο και έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό:
• Παρατείνονται έως τις 31/8/2020 οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών που λήγουν ή έληξαν από 11/03/2020 έως τις 30/4/2020.
• Για τις επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολουμένους προβλέπεται τρίμηνη παράταση της προθεσμίας καταβολής δόσεων ενεργών ρυθμισμένων εργοδοτών-επιχειρήσεων, οι οποίες ήταν απαιτητές στις 31/3/2020, καθώς και όλων των επόμενων μηνιαίων δόσεων κάθε ρύθμισης.
• Κατά την καταβολή δεν υπολογίζονται οι τόκοι και προσαυξήσεις του χρονικού διαστήματος της αναστολής.
• Παρέχεται στις επιχειρήσεις έκπτωση 25% επί των δόσεων ρυθμίσεων βεβαιωμένων οφειλών (εκτός ΦΠΑ) σε περίπτωση που δεν γίνει αξιοποίηση της αναστολής και καταβληθούν στα αρχικώς προβλεπόμενα χρονικά περιθώρια.
• Για τους εργαζομένους επιχειρήσεων σε κλάδους που έχουν πληγεί, το μέτρο της έκπτωσης αφορά μόνο όσους έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας.

Όσες επιχειρήσεις δεν περιλαμβάνονται στις παραπάνω λίστες που έχουν πληγεί, αλλά και οι εργαζόμενοί τους θα πρέπει να εξοφλήσουν κανονικά τις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ