Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2020

Σε δύο «θολές» γραμμές η κυβέρνηση για περικοπές μισθών στο δημόσιο! Τα… μασάνε Σταϊκούρας-Πέτσας

Ανάγνωση: 2 λεπτά

Ένα αλαλούμ φαίνεται να επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο σχετικά με τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Και αυτό διότι ο μεν υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο περικοπής, ενώ μία μέρα μετά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας (προς το παρόν) το απέκλεισε.

Έτσι ο υπουργός άφησε ορθάνοιχτο παράθυρο για προσωρινές περικοπές μισθών και στο δημόσιο, ανάλογα με την διάρκεια και τις πιέσεις που θα ασκήσει στον κρατικό προϋπολογισμό η οικονομική κρίση που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Η απάντηση, που έδωσε ο κ. Σταϊκούρας στο θέμα αυτό, ότι «με τα σημερινά δεδομένα, δεν έχουμε κάτι να ανακοινώσουμε», πυροδότησε έντονες ανησυχίες!. Αρμόδιες πηγές έσπευσαν ευθύς αμέσως να διευκρινίσουν ότι «στην παρούσα φάση δεν γίνεται και δεν έχει γίνει καμία τέτοια συζήτηση. Τα πάντα όμως θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της πανδημίας. Αν για παράδειγμα η κατάσταση αυτή κρατήσει για πολλούς μήνες, προφανώς το θέμα θα εξεταστεί».

Λίγο αργότερα κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σχολίαζαν πως: «Δεν έχει γίνει καμία συζήτηση γι’ αυτό το θέμα μέχρι σήμερα. Δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, λαμβάνοντας υπόψη ότι ευελπιστούμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να επανέλθει η κανονικότητα».

Ο υπουργός Οικονομικών, είπε επίσης ότι σε αυτή τη φάση, η γραμμή της κυβέρνησης έχει αλλάξει από την κατεύθυνση της μείωσης φόρων σε πολιτικές αύξησης των δαπανών. «Η στρατηγική μας όμως δεν αλλάζει, γιατί πρέπει να στηρίξουμε επιχειρήσεις και νοικοκυριά».

Δείτε επίσης: «Λεφτά υπάρχουν» (11.000.000 ευρώ!) για διαφήμιση, αλλά όχι για μάσκες και αναπνευστήρες

«Δεν εξετάζεται κάτι τέτοιο αυτή η στιγμή…»

Για το ίδιο θέμα ρωτήθηκε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος απάντησε: «Δεν εξετάζεται κάτι τέτοιο αυτή η στιγμή από την Κυβέρνηση. Αν υπάρξει τέτοια πρόθεση σημαίνει ότι θα έχουμε φύγει πολύ πέρα του χρονικού ορίζοντα που έχουμε βάλει αυτή τη στιγμή για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Άρα, αυτή τη στιγμή δεν εξετάζεται τίποτα».

Στα σενάρια για περικοπές μισθών στο δημόσιο μπήκε και η εφημερίδα «Το Παρών», που έγραψε χθες πως η κυβέρνηση ετοιμάζει «τσεκούρι» στους μισθούς του δημοσίου μέχρι και 60% για όσο καιρό διατηρηθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατάρρευση των εσόδων από την επιβολή των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, για όσο καιρό διατηρηθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, στην λύση αυτή θα καταφύγει η κυβέρνηση λόγω μη ύπαρξης κεφαλαίων για να χρηματοδοτήσει την μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και για λόγους «ισονομίας» με τους ιδιωτικούς υπαλλήλους οι οποίοι θα εργάζονται δύο εβδομάδες τον μήνα και οι αποδοχές τους θα μειωθούν αντίστοιχα κατά 50% για όσες επιχειρήσεις το αποφασίσουν.

Σπάμε τα στεγανά της ενημέρωσης! Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Η δύναμή μας είστε εσείς! Γίνετε ενεργά δημοσιογράφοι του newsbreak.gr! Στείλτε μας ειδήσεις, βίντεο και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παναγιώτης Λιάκος
Παναγιώτης Λιάκος
Μανώλης Κοττάκης
Μανώλης Κοττάκης
Χρήστος Μπολώσης
Χρήστος Μπολώσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ