Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021

ΟΟΣΑ: Απώλειες μέχρι και 35% θα επιφέρει το lockdown στο ελληνικό ΑΕΠ εξαιτίας του πλήγματος στον τουρισμό

Σε απώλεια ακόμα και 35% του ελληνικού ΑΕΠ ενδέχεται να οδηγήσει το lockdown λόγω του κορωνοϊού, κυρίως από το πλήγμα που θα δεχτεί ο τομέας του τουρισμού, σύμφωνα με ανάλυση του ΟΟΣΑ. Στην ανάλυση του ΟΟΣΑ υπολογίζονται οι βραχυπρόθεσμες (σε ορίζοντα 12μήνου) οικονομικές επιπτώσεις από μια μείωση της δραστηριότητας πάνω από 50% και ως 100% σε διαφόρους τομείς.

Μάλιστα, όπως φαίνεται στα διαγράμματα που ακολουθούν, η ελληνική οικονομία θα πληγεί χειρότερα και από την ιταλική. «Η αυξανόμενη εξάπλωση του κορωνοϊού στις διάφορες χώρες ώθησε πολλές κυβερνήσεις να εισαγάγουν πρωτοφανή μέτρα για να περιορίσουν την επιδημία.
Πρόκειται για μέτρα που επιβάλλονται λόγω της υγειονομικής κατάστασης, η οποία αφήνει ελάχιστα περιθώρια για άλλες επιλογές, καθώς η υγεία πρέπει να παραμείνει πρωταρχική μέριμνα.

Δείτε επίσης: Ηλεκτρονικά λόγω κορωνοϊού οι διαγωνισμοί του ΑΣΕΠ – Ολόκληρη η εγκύκλιος

Τα μέτρα αυτά έχουν οδηγήσει σε προσωρινή παύση λειτουργίας πολλών επιχειρήσεων, σε ευρέως διαδεδομένους περιορισμούς στις μετακινήσεις, σε αναταραχές στις χρηματοπιστωτικές αγορές, σε διάβρωση της εμπιστοσύνης και σε αυξημένη αβεβαιότητα.
Σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον, είναι εξαιρετικά δύσκολο να προσδιοριστεί ποσοτικά το ακριβές μέγεθος των επιπτώσεων από τα μέτρα στο ΑΕΠ, αλλά είναι σαφές ότι συνεπάγονται απότομες μειώσεις στο επίπεδο της παραγωγής, των δαπανών των νοικοκυριών, των εταιρικών επενδύσεων και του διεθνούς εμπορίου.

Η μελέτη παρέχει ενδεικτικές εκτιμήσεις για τον αρχικό άμεσο αντίκτυπο των διακοπών, με βάση ανάλυση των τομεακών προτύπων παραγωγής και κατανάλωσης ανά χώρα και παραδοχή κοινών αποτελεσμάτων σε κάθε τομέα και κατηγορία δαπανών σε όλες τις χώρες», σχολιάζει ο ΟΟΣΑ.

ΟΟΣΑ

ΟΟΣΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ