Μπορεί η αγορά να κάνει τα πρώτα δειλά βήματα μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, τα συναισθήματα, όμως, που διακατέχουν το επιχειρείν, είναι η αβεβαιότητα και η ανησυχία.
Η αγωνία και η ανασφάλεια σε σχέση με τις συνέπειες της πρόσφατης υγειονομικής κρίσης, καθιστούν άμεση την ανάγκη ενός ευρύτερου επιχειρησιακού σχεδίου για την επόμενη ημέρα. Τα μέτρα που έχει ανακοινώσει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση, κρίνονται ανεπαρκή, αλλά και προβληματικά στην εφαρμογή τους.
Στην προσπάθειά τους να αξιοποιήσουν τα εργαλεία που έχουν καθιερώσει τα αρμόδια υπουργεία, οι επιχειρήσεις συναντούν εμπόδια, ειδικά στον τραπεζικό κλάδο. Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών (ΕΣΑ) ζητά την άμεση επέμβαση του υπουργού Ανάπτυξης, με θεσμοθέτηση κανόνων που δεν θα επιτρέπουν στις τράπεζες να δημιουργούν προσκόμματα στη διαχείριση του νέου δανείου Covid-19.
Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΕΣΑ, Σταύρος Καφούνης, το νέο δάνειο πρέπει, χωρίς να δημιουργεί νέες «κόκκινες» τρύπες, να φτάσει σε όλους τους νοικοκύρηδες, που στάθηκαν όρθιοι στη δεκαετή κρίση και σήμερα απειλούνται από την υγειονομική. Ζήτησε, επίσης, την απλοποίηση εκταμίευσης ΕΣΠΑ, με μόνη τη δέσμευση του επιχειρηματία για την υλοποίηση της επένδυσης και τη δημιουργία νέων ειδικών προγραμμάτων ΕΣΠΑ για τις εμπορικές επιχειρήσεις, με στόχο την ψηφιακή αναβάθμισή τους και τη δημιουργία ηλεκτρονικών καταστημάτων.
Διαχωρισμός του ΑΦΜ για τις ατομικές επιχειρήσεις
Ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Παύλος Ραβάνης, προτάσσει την ανάγκη άμεσης θεσμοθέτησης ενός ειδικού, ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού, ως έμμεσο εργαλείο παροχής ρευστότητας, καθώς και τον διαχωρισμό του ΑΦΜ για τις ατομικές επιχειρήσεις, δηλαδή τη διαφοροποίηση του ΑΦΜ του φυσικού προσώπου από εκείνο του επιχειρηματία φορέα της ατομικής επιχείρησης. Ρύθμιση που μπορεί να αποβεί σωτήρια για χιλιάδες περιπτώσεις επιχειρηματιών, οι οποίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη διαδικασία της πτώχευσης.
Σημαντικά προβλήματα έχουν ανακύψει και στη διαδικασία ένταξης των επιχειρήσεων στο καθεστώς της επιστρεπτέας προκαταβολής, με το Οικονομικό Επιμελητήριο να ζητά δραστικές παρεμβάσεις. Μεταξύ άλλων, προτείνει να μεταφερθεί η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων στην πλατφόρμα έως την 30ή Μαΐου 2020, αλλά και να εξαιρεθούν από τη διατήρηση των θέσεων εργασίας οι αποχωρούντες οικειοθελώς από την εργασία τους και οι αποχωρούντες λόγω συνταξιοδότησης.