Στον «κάλαθο των αχρήστων» τα πολυδιαφημισμένα μέτρα Συνολάκη για τη διαχείριση κρίσεων!

Για το χάλι της «Μήδειας» φταίνε οι πολίτες και η... πανδημία

Must Read

Λίγο μετά την τραγωδία στο Μάτι, ο καθηγητής Κωνσταντίνος Συνολάκης παρουσίαζε την έκθεσή του για την απόδοση ευθυνών σε μια επικοινωνιακή φιέστα που είχε οργανώσει ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ήταν 12 Σεπτεμβρίου 2018, όταν στο καλοστημένο σόου για την παρουσίαση της έκθεσης του καθηγητή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αρχηγός τότε της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεσμευόταν για τις αλλαγές που θα έφερνε η κυβέρνησή του στη διαχείριση των κρίσεων: «Αν κάτι, νομίζω, συγκρατεί οποιοσδήποτε παρακολούθησε αυτή την παρουσίαση είναι η τεράστια απόσταση που μας χωρίζει από το πώς είναι οργανωμένο σήμερα το κράτος και πώς στην κυριολεξία πηγαίνουμε στην τύχη για να αντιμετωπίσουμε τέτοιες καταστροφές, και το τι πρέπει να γίνει για να μπορέσουμε επιτέλους με επαγγελματισμό, με σοβαρότητα, να εξασφαλίσουμε αυτό που είναι το πιο σημαντικό για κάθε κράτος: την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της ανθρώπινης περιουσίας».

Αμέσως μετά την εκλογική του νίκη, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης έθετε ως στόχο την ανάδειξη της Πολιτικής Προστασίας σε πρότυπο αποτελεσματικότητας απέναντι σε κάθε είδος κρίσης και ανακοίνωνε βαρύγδουπα την αναδιοργάνωση της Ειδικής Γραμματείας Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων.

Μάλιστα, λίγο αργότερα, ο κ. Συνολάκης οριζόταν πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής που συστήθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η επιτροπή αυτή, όπως είχε ανακοινωθεί πανηγυρικά, θα αποτελείτο «από επιστήμονες εγνωσμένου κύρους στο πεδίο της κλιματικής αλλαγής και της προστασίας του περιβάλλοντος και, μεταξύ άλλων, θα εισηγείται πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και μέτρα προσαρμογής». Άγνωστο είναι τι έχει κάνει από τότε που συστήθηκε, με πολλούς να αμφισβητούν ακόμα και για το αν έχει συνεδριάσει…

Εκμετάλλευση της τραγωδίας για μικροκομματικούς σκοπούς

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που εκμεταλλεύτηκε για μικροκομματικούς σκοπούς την τραγωδία στο Μάτι, με τη συνεργασία του κ. Συνολάκη, είχε διαπιστώσει τότε κρατικά εγκλήματα, διαμηνύοντας ότι οι ίδιοι θα λειτουργούσαν τελείως διαφορετικά, σώζοντας πολλές από τις 102 ζωές! Μάλιστα, ο καθηγητής είχε δώσει με ακρίβεια… δευτερολέπτου τον χρόνο που θα απαιτείτο για την εκκένωση της περιοχής και την απομάκρυνση των κατοίκων, εφόσον υπήρχε το κύριο στοιχείο για εντολή εκκένωσης.

Το ερώτημα που προκύπτει τώρα είναι γιατί όλα όσα ισχυρίζονταν τότε για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης κρίσης δεν τα εφήρμοσαν κατά το πέρασμα της «Μήδειας», αφήνοντας τέσσερις νεκρούς και εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες να ταλαιπωρούνται, επιστρέφοντας σε εποχές πολλών δεκαετιών πριν;

Η έρευνα για το Μάτι που είχε παρουσιαστεί από τον κ. Συνολάκη στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, παρουσία του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, είχε καταδείξει, μεταξύ άλλων, ότι σε τοπικό επίπεδο ο κρατικός σχεδιασμός ήταν επί της ουσίας ανύπαρκτος, ενώ ασαφές και προβληματικό χαρακτηριζόταν και το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που είχαν οι εμπλεκόμενοι φορείς, τόσο σε εθνική όσο και σε τοπική κλίμακα.

Καθίστατο, συνεπώς, όπως είχε χαρακτηριστικά τονιστεί, αδήριτη η ανάγκη συγκρότησης ενός νέου και ολοκληρωμένου σχεδίου για τη διαχείριση έκτακτων καταστάσεων, τόσο σε εθνικό όσο και τοπικό επίπεδο. Κάτι που, δυστυχώς, ακόμα και τώρα δεν έχει υπάρξει, με αποτέλεσμα οι πολίτες να εξακολουθούν να υφίστανται τις συνέπειες της κρατικής αδράνειας και ανευθυνότητας.

Σε συνέντευξή του, τον Ιανουάριο του 2020, ο καθηγητής Συνολάκης, ερωτηθείς για τα λάθη που οδήγησαν στις τραγωδίες στη Μάνδρα και στο Μάτι, είχε απαντήσει: «Πιστεύω ότι και στις δύο τραγωδίες τα μεγαλύτερα προβλήματα ήταν, αφενός, η πολύ κακή διαχείριση κατά τη διάρκεια της κρίσης και, αφετέρου, ότι δεν υπήρξε προετοιμασία της Πολιτικής Προστασίας. Ευτυχώς, αυτή τη στιγμή έχει κατατεθεί νομοσχέδιο που για πρώτη φορά προσδιορίζει επακριβώς τι πρέπει να κάνουν οι δήμοι, οι Περιφέρειες και η κεντρική Πολιτική Προστασία, ώστε να μην υπάρξει ξανά αυτό το μπαλάκι ευθυνών. Έτσι, θα κλείσουν νομοθετικά τα δύο… ανοιχτά παράθυρα, αυτό της προετοιμασίας και το άλλο της διαχείρισης της κρίσης. Ωστόσο, μένει να δούμε πώς θα υλοποιηθεί από τις τοπικές Αρχές, οι οποίες δεν θα έχουν καμία, πλέον, δικαιολογία, ώστε να μην ανταποκριθούν τα μέγιστα, αν κάποτε χρειαστεί».

Ομολογία Κυριάκου

Σήμερα, έναν και πλέον χρόνο αργότερα, ο πρωθυπουργός, κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, ουσιαστικά ομολόγησε ότι τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει υλοποιηθεί.

«Και εγώ και πολλοί άλλοι πιστεύω ότι ενοχληθήκαμε από αυτό το πινγκ πονγκ των ευθυνών ανάμεσα στους διάφορους αρμοδίους, γι’ αυτό και είναι απόφασή μας να προχωρήσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα σε μια κεντρική μας προεκλογική δέσμευση, που δεν είναι άλλη από την αποκρυστάλλωση των αρμοδιοτήτων σε όλα τα επίπεδα κρατικής λειτουργίας, ξεκινώντας από το κεντρικό κράτος – τις αποκεντρωμένες διοικήσεις, τα δασαρχεία, τις Περιφέρειες, τους δήμους, τις επιχειρήσεις, όπως τον ΔΕΔΔΗΕ, που μπορεί να εμπλέκονται σε διαδικασίες, όπως το κλάδεμα των δέντρων. Είναι κάτι το οποίο ανεδείχθη κατά τη διάρκεια αυτής της περιπέτειας. Θα το αντιμετωπίσουμε κεντρικά, με σχέδιο νόμου, το οποίο θα φέρει προς ψήφιση το υπουργείο Εσωτερικών στο Κοινοβούλιο», είπε ο κ. Μητσοτάκης ενώπιον των «γαλάζιων» βουλευτών, ομολογώντας ότι έως τώρα δεν έχει γίνει τίποτα για το θέμα αυτό.

Και η κοροϊδία συνεχίζεται…

Τα τρία μέτρα της έκθεσης Συνολάκη

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, εξάλλου, παρουσιάζει το γεγονός ότι στην έκθεση Συνολάκη για τις ευθύνες στο Μάτι είχε υπογραμμιστεί ο «απαραίτητος σχεδιασμός ειδοποίησης των πολιτών, που υπάρχει ήδη σε πολλές χώρες του κόσμου». Τονίστηκαν δε τρία μέτρα που θα μπορούσαν να συμβάλουν άμεσα προς αυτή την κατεύθυνση:

  • Πρώτον, η υπογραφή μνημονίων συνεργασίας με ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, ώστε να μεταδίδουν άμεσα και αδιαμεσολάβητα τα μηνύματα που προέρχονται από την Πολιτική Προστασία σε στιγμές κρίσης.
  • Δεύτερον, η διαμόρφωση βιβλιοθήκης μηνυμάτων ανά περιοχή, προκειμένου η Πολιτική Προστασία να μπορεί να στείλει ακόμη και εξειδικευμένες οδηγίες στους πολίτες για τον τρόπο να προφυλαχθούν.
  • Τρίτον, η αξιοποίηση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, με σκοπό την επέκταση του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης των πολιτών με πολλαπλά μέσα (κινητά τηλέφωνα, διαδίκτυο, κ.λπ.).

Και τα τρία αυτά μέτρα δεν εφαρμόστηκαν στην περίπτωση της βόρειας και της ανατολικής Αττικής και της Εύβοιας, με τους πολίτες αιφνιδιαστικά να γίνονται έρμαια των διαθέσεων του χιονιά, χωρίς ίχνος κρατικής υποστήριξης. Ούτε καν ο τριψήφιος αριθμός 112 δεν εστάλη στους πληγέντες, καθώς, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, αυτό «δεν είναι εργαλείο ενημέρωσης του γενικού πληθυσμού, αλλά ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται όταν κινδυνεύει η ανθρώπινη ζωή και μόνο».

Τώρα, πώς είναι δυνατόν πολίτες, πολλοί εκ των οποίων προχωρημένης ηλικίας ή ανήκοντες στις λεγόμενες «ευπαθείς ομάδες», να μην κινδυνεύουν ζώντας επί μέρες σε πολικές θερμοκρασίες, μόνο ο ίδιος μπορεί να το απαντήσει.

Κουμπάρος του Κυριάκου και μέλος του ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος

Κουμπάρος του Κυριάκου Μητσοτάκη (τον είχε βαφτίσει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης) και μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Μητσοτάκη, ο καθηγητής Κωνσταντίνος Συνολάκης, εκτός από πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, έχει οριστεί και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος.

Διατηρεί στενές φιλικές σχέσεις με τον πρωθυπουργό, και μάλιστα, λίγες εβδομάδες μετά την τραγωδία στο Μάτι, ήταν προσκεκλημένος για γεύμα στο ανακαινισμένο σπίτι του κ. Μητσοτάκη μαζί με πλήθος καλεσμένων. Εκεί, μάλιστα, φέρεται ότι απόλαυσε τα περίφημα ντολμαδάκια της Μαρίκας Μητσοτάκη, σερβιρισμένα από τη Μαρέβα Γκραμπόβσκι-Μητσοτάκη, αλλά παρασκευασμένα από την Έμα, τη Φιλιππινέζα που πέρασε τη ζωή της με τη Μαρίκα και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 2016, ο Κωνσταντίνος Συνολάκης είναι καθηγητής Παράκτιας Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας από το 1997 και καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στη Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης από το 2004. Επιπλέον, είναι επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Berkeley, στην Καλιφόρνια, έχει διατελέσει πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών και πρόεδρος του Review Board on the Pacific Tsunami Warning Center της Διακυβερνητικής Ωκεανογραφικής Επιτροπής της UNESCO.

Από τη στιγμή που ανέλαβε θέση ευθύνης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη δείχνει αλλαγμένος. Ο άνθρωπος που θα εκκένωνε το Μάτι σε 35 λεπτά της ώρας πλέον είναι πιο… εγκρατής και, όπως το σύνολο των κυβερνητικών στελεχών, έτσι κι αυτός επιχειρεί να μεταφέρει τις ευθύνες όποιων προβλημάτων οπουδήποτε αλλού, εκτός από τους πραγματικά υπευθύνους.

Επίκληση της ατομικής ευθύνης των πολιτών και της κακιάς στιγμής

Επικαλείται, μάλιστα, στο πλαίσιο της πάγιας κυβερνητικής τακτικής, την ατομική ευθύνη των πολιτών, εν προκειμένω των κατοίκων των πληγεισών περιοχών, για τα προβλήματα ηλεκτροδότησης. Συγκεκριμένα, μιλώντας εντός της εβδομάδας στη δημόσια τηλεόραση, δήλωσε πως η υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΗ σε ορισμένες περιοχές της Αττικής, οι οποίες έμειναν επί 24ωρα χωρίς ρεύμα λόγω της κακοκαιρίας, αποτελεί και «ατομική ευθύνη» των κατοίκων των περιοχών αυτών.

Όπως ανέφερε, «πρέπει να βάλουμε και την ατομική μας ευθύνη, οι δήμοι και οι κάτοικοι, γιατί αφήνουν αυτή την απαράδεκτη κατάσταση με τα καλώδια… Προφανώς, δεν μπορεί ο άνθρωπος ο μεροκαματιάρης να το κάνει… Το πρόβλημα της Κηφισιάς πρέπει να λυθεί ή από τον διαχειριστή του δικτύου ή από τον δήμο ή και από τους ίδιους τους κατοίκους», σημείωσε προκλητικά.

Σε άλλη τηλεοπτική του παρέμβαση, λίγο πριν επισκεφθεί την Αττική η «Μήδεια» και προκαλέσει το απίστευτο χάος με την ηλεκτροδότηση και την ύδρευση, ο κ. Συνολάκης δήλωνε περήφανος διότι «πάμε στη σωστή κατεύθυνση με την Πολιτική Προστασία, οργανώνεται πιο επαγγελματική Πολιτική Προστασία, η οποία να μπορεί να αντιμετωπίζει όλες αυτές τις καταστροφές. Το ζητούμενο για την Πολιτική Προστασία είναι να μη γονατίσει από μια υβριδική απειλή. Δηλαδή, έχουμε αυτά τα φαινόμενα. Φανταστείτε ξαφνικά να έχουμε έναν τεράστιο σεισμό ή κάτι άλλο. Πρέπει, δηλαδή, σαν κράτος να αρχίσουμε να βλέπουμε ότι αυτά τα ακραία φαινόμενα μπορούν να συμβούν – τα βλέπετε, συμβαίνουν… Αν αρχίσουμε κάθε δύο χρόνια να έχουμε τέτοιες καταιγίδες ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας, που τα βλέπαμε παλαιότερα κάθε 10 χρόνια, προφανώς χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη προετοιμασία και εγρήγορση».

Προχωρώντας μάλιστα ένα βήμα παραπέρα, συσχέτιζε τα ακραία καιρικά φαινόμενα με την πανδημία: «Υπάρχει μεγάλη αναλογία – ό,τι γίνεται με την πανδημία και με ό,τι γίνεται με τα ακραία φαινόμενα, τα οποία αρχίζουν και αποσταθεροποιούνται. Δηλαδή, η πανδημία σε έναν βαθμό έχει αποσταθεροποιηθεί και βλέπετε ότι έχουμε αυτό το ανεβοκατέβασμα».

Και τώρα, βέβαια, με τη σημερινή κυβέρνηση, ευθύνονται για όποια δεινά όλοι οι υπόλοιποι, ακόμα και η… κακιά στιγμή! Χαρακτηριστική η περίπτωση της Θεσσαλίας τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, όταν είχε υποστηρίξει ότι «ήταν δύο μετεωρολογικά μέτωπα που σύγκλιναν. Δηλαδή, χοντρικά μιλώντας, ο κυκλώνας είναι ένας μεγάλος στρόβιλος. Όπως λοιπόν στροβιλίζεται, ερχόταν από τον Βορρά το μελτέμι, ένα κρύο μέτωπο, και τα δύο μέτωπα σύγκλιναν πάνω από τη Θεσσαλία. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ήταν η κακή στιγμή»!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This