Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2023

Σε πανικό το «κόμμα της Novartis»!

Ενδείξεις συμμετοχής στο σκάνδαλο για Γεωργιάδη-Λοβέρδο καταγράφει το βούλευμα που απήλλαξε τον Μανιαδάκη

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Σημαντικά στοιχεία της δικογραφίας που φωτίζουν την εμπλοκή στο σκάνδαλο Novartis, τόσο του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη όσο και του βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛ. Ανδρέα Λοβέρδου, αποδέχεται το βούλευμα με το οποίο απαλλάχθηκε ο καθηγητής Νίκος Μανιαδάκης από το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας.

  • Από τη Μαρία Παναγιώτου

Στοιχεία, που σε κάθε άλλη ευνομούμενη χώρα θα είχαν οδηγήσει τον κ. Γεωργιάδη σε παραίτηση από την υπουργική του θέση, αλλά και τον κ. Λοβέρδο από τη διεκδίκηση της ηγεσίας του ΚΙΝ.ΑΛ. ήδη από χθες που έγιναν οι σχετικές αποκαλύψεις από την εφημερίδα «Documento».

Η πραγματικότητα, βέβαια, είναι πως ο κ. Μανιαδάκης, απαλλάχθηκε για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, το οποίο περιέχει -δυστυχώς- πρωτοφανείς νομικές ακροβασίες. Συγκεκριμένα, κρίθηκε πως ήταν, μεν, σύμβουλος πολλών υπουργών Υγείας, μεταξύ των οποίων και οι κύριοι Γεωργιάδης και Λοβέρδος, αλλά δεν ήταν διορισμένος σύμβουλος κι ως εκ τούτου δεν μπορεί να κατηγορηθεί. Και οι ακροβασίες μοιάζουν ακόμη πιο έντονες από το γεγονός πως το ίδιο το βούλευμα αποδέχεται πλήθος στοιχείων που αποδεικνύουν τον ρόλο του καθηγητή, ως συμβούλου των συγκεκριμένων υπουργών.

Φυσικά, μπορεί το «κόμμα Novartis» να προσπάθησε να πλασάρει το συγκεκριμένο απαλλακτικό βούλευμα ως αθώωση Μανιαδάκη, η πραγματικότητα όμως είναι ότι ο κύριος καθηγητής συνεχίζει να ερευνάται ακόμη για τη συμμετοχή του στο αδίκημα της δωροδοκίας πολιτικών προσώπων και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος από την Οικονομική Εισαγγελία, στην οποία επικεφαλής είναι ο εισαγγελέας Εφετών Χρήστος Μπαρδάκης. Ως εκ τούτου, η υπόθεση της εμπλοκής του στο σκάνδαλο Novartis είναι ακόμη ορθάνοιχτη.

Νίκος Μανιαδάκης, Άδωνις Γεωργιάδης

Το πιο σημαντικό, βεβαίως, είναι το γεγονός πως το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών αποδέχεται μία σειρά ενδείξεων που δείχνουν, όχι μόνο την εμπλοκή του Νίκου Μανιαδάκη, αλλά κυρίως αυτήν του Άδωνι Γεωργιάδη και του Ανδρέα Λοβέρδου, στο σκάνδαλο Novartis. Συγκεκριμένα, αποδέχεται ως ενδείξεις, μεταξύ άλλων, το ότι ο Νίκος Μανιαδάκης (ή «Moneydakis», όπως ήταν το ψευδώνυμό του εντός Novartis):

  • προωθούσε τα συμφέροντα του φαρμακευτικού κολοσσού, αναλαμβάνοντας τη χειραγώγηση «της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας». Φυσικά, οι παραπάνω υπηρεσίες προσφέρονταν «αντί καταβολής αθέμιτων χρηματικών ωφελημάτων δώρων, είτε προς τον ίδιο είτε προς τρίτους, εκ των οποίων διατηρούσε σε ποσοστό 10% με 20%».
  • φαίνεται «να ζήτησε και να έλαβε» 58.000 ευρώ, τον Δεκέμβριο του 2010, από τον πρώην ισχυρό άνδρα της Novartis στην Ελλάδα Κωνσταντίνο Φρουζή. Από το ποσό αυτό, αφού παρακράτησε το ποσοστό του, έδωσε το υπόλοιπο στον Ανδρέα Λοβέρδο.

Το ίδιο περιστατικό επαναλήφθηκε και το 2011, με τον ίδιο υπουργό για την τιμολόγηση του φαρμάκου Gilenya, μόνο που αυτήν τη φορά το ποσό ήταν 90.000 ευρώ έστελνε απευθείας e-mail στον τότε υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, από τον Αύγουστο του 2013 μέχρι και τον Ιούνιο του 2014, με προσχέδια υπουργικών αποφάσεων και για την τιμολόγηση φαρμάκων που ευνοούσαν την ελβετική φαρμακοβιομηχανία. Εν συνεχεία, ο Άδωνις Γεωργιάδης τα προωθούσε στην αρμόδια Διεύθυνση Φαρμάκων και Φαρμακείων του υπουργείου Υγείας, για να ετοιμαστούν για… υπογραφή.

Τα e-mails αυτά, τα οποία αποδέχεται το βούλευμα, περιέχονται στο πόρισμα της πρώην γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης Μαρίας Παπασπύρου, το οποίο με τη σειρά του αποτελεί τμήμα της δικογραφίας που εξετάζεται από τους οικονομικούς εισαγγελείς. Μεταξύ αυτών, υπάρχουν και κάποια στα οποία Μανιαδάκης και Γεωργιάδης εκφράζουν την απεριόριστη αγάπη που τρέφουν ο ένας για τον άλλο. «Σ’ αγαπάω πολύ. Είσαι αληθινός και ειλικρινής» γράφει, για παράδειγμα, ο καθηγητής στον υπουργό τον Δεκέμβριο του 2015. Και ο υπουργός τού απαντάει: «Κι εγώ, ρε, σε αγαπάω πολύ».

Ύστερα από όλα αυτά, μοιάζει πλέον σχεδόν κουίζ για παιδιά του δημοτικού η ερμηνεία της επανεμφάνισης του ελληνοϊσραηλινού επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, προκειμένου να αναμασήσει παλιά και ξεπερασμένα τσιτάτα, που έχουν αποδειχτεί παραμύθια της Χαλιμάς. Καθώς το φιάσκο της Προανακριτικής Επιτροπής, που στήθηκε για να παρουσιαστεί το σκάνδαλο Novartis ως πολιτική σκευωρία, αποκαλύπτεται και το κατηγορητήριο καταρρέει.

Ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης είναι μάλλον η μόνη απέλπιδα έξοδος διαφυγής των πραγματικών εμπλεκομένων στο πραγματικό σκάνδαλο.

Σάμπυ Μιωνής

Και νέα στοιχεία για εμπλοκή των πολιτικών προσώπων

Εκτός από την παρουσίαση των ενδείξεων ενοχής, που αποδέχεται το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, η εφημερίδα «Documento» δημοσίευσε και μερικές ακόμη μεγαλύτερες βόμβες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στην Οικονομική Εισαγγελία που εξετάζει την πιθανή εμπλοκή των πολιτικών στο σκάνδαλο Novartis η δικογραφία έχει διευρυνθεί, καθώς έχουν καταφτάσει από το εξωτερικό πολλές απαντήσεις σε αιτήματα δικαστικών συνδρομών, τα οποία είχε αποστείλει η πρώην εισαγγελέας Κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, σχετικά με τραπεζικούς λογαριασμούς που είχαν εντοπιστεί σε χώρες του εξωτερικού, αλλά και σε σχέση με τιμολογήσεις φαρμάκων σε άλλα κράτη.

Παράλληλα, φαίνεται πως οι οικονομικοί εισαγγελείς έχουν πάρει και συμπληρωματικές καταθέσεις από τους προστατευόμενους μάρτυρες μετά το τέλος της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως έχουν στη διάθεσή τους και νέα στοιχεία, τα οποία κανείς δεν γνωρίζει. Ή μήπως κάποιοι γνωρίζουν;

Υπενθυμίζουμε πως, σύμφωνα με έγγραφο που είχε διαρρεύσει, ο κ. Μπαρδάκης είχε ζητήσει από τους εισαγγελείς που χειρίζονται την υπόθεση να επισπεύσουν την έρευνά τους.

Να υπενθυμίσουμε όμως και ότι πολλά συμπολιτευόμενα μέσα είχαν παραινέσει τον κ. Μπαρδάκη να μην περιμένει τις απαντήσεις από τις δικαστικές συνδρομές της κ. Τουλουπάκη και να προχωρήσει άμεσα με τους φακέλους των πολιτικών που εκκρεμούν, δηλαδή του Άδωνι Γεωργιάδη και του Δημήτρη Αβραμόπουλου, καθώς οι απαντήσεις αυτές μπορεί να κάνουν ακόμη και χρόνια να φτάσουν στη χώρα μας.

Μήπως τελικά κάποιοι από αυτά τα μέσα γνωρίζουν το περιεχόμενο των απαντήσεων των δικαστικών συνδρομών, που έχουν ήδη καταφτάσει στην Οικονομική Εισαγγελία και ανησυχούν για το τι μπορεί να περιέχουν και επόμενες απαντήσεις; Γι’ αυτό πίεζαν να κλείσουν οι υποθέσεις;

Η Ελένη Τουλουπάκη

Μεγάλη ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου για τον Μιωνή

Οι εχέφρονες συνεργάτες του πρωθυπουργού έχουν πλέον σοβαρές ενστάσεις για την «εμμονή» του Μεγάρου Μαξίμου να συνεχίζει να ταυτίζεται με τον Σάμπυ Μιωνή. Οι ενστάσεις αυτές πλέον εκδηλώνονται, αν και το «κέντρο εξουσίας» το οποίο θεώρησε ότι μπορεί να στηρίξει μία ποινική υπόθεση τέτοιου ειδικού βάρους στους αλλοπρόσαλλους ισχυρισμούς του ελληνοϊσραηλινού επιχειρηματία, είναι πανίσχυρο και έχει πείσει τον πρωθυπουργό για την «αποτελεσματικότητα» του όλου εγχειρήματος.

Η σκανδαλώδης προβολή του νέου «αφηγήματος» Μιωνή τόσο από την ΕΡΤ όσο και από το ΑΠΕ, τα οποία υπάγονται απευθείας στο πρωθυπουργικό Μέγαρο φαίνεται ότι γύρισε μπούμερανγκ στους εμπνευστές της. Όχι επειδή τέτοιου είδους προβολή καταστρατηγεί τον θεσμικό ρόλο των συγκεκριμένων μέσων, αλλά κυρίως για το περιεχόμενο των ισχυρισμών που προβλήθηκαν και διασύρουν όσους επιμένουν να παρουσιάζουν τον Μιωνή ως «αξιόπιστο».

Ποιος θα μπορούσε πραγματικά να πάρει στα σοβαρά έναν άνθρωπο ο οποίος έχει ομολογήσει ότι ηχογραφεί ανώτατους κρατικούς λειτουργούς, ότι στοχοποιεί Έλληνες εισαγγελείς αλλά και Αμερικανούς αξιωματούχους του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, όταν αυτός ισχυρίζεται ότι ξαφνικά «θυμήθηκε» κάποιες λέξεις που του είχαν «διαφύγει», από έναν υποτιθέμενο «διάλογο» που είχε γίνει πέντε χρόνια πριν; Ο οποίος μάλιστα ισχυρίζεται ότι «αποδεικτικό στοιχείο» των ισχυρισμών του, είναι κάποιες χειρόγραφες σημειώσεις που είχε κρατήσει και τις ανακάλυψε πριν από λίγες ημέρες!

Όταν αυτοί οι απίστευτοι ισχυρισμοί που σε οποιαδήποτε πολιτισμένη χώρα θα είχαν οδηγήσει τον υποτιθέμενο μάρτυρα κατηγορίας στο εδώλιο, μεταδίδονται πανελλαδικά από τα κρατικά μέσα, γελοιοποιούν όλους όσους επιχειρούν να στήσουν ένα διάτρητο κατηγορητήριο. Το σημαντικότερο; Εξοργίζουν την συντριπτική πλειοψηφία των εντίμων Ελλήνων δικαστών και εισαγγελέων, που βλέπουν την δικαιοσύνη να μετατρέπεται σε θεραπαινίδα εξυπηρέτησης άνομων συμφερόντων. Γεγονός του οποίου την επικινδυνότητα αντιλαμβάνονται οι σοβαροί συνεργάτες του πρωθυπουργού και ελπίζουν η «αποκαθήλωση» να γίνει μετά τις εκλογές, αναγνωρίζοντας σε αντίθετη περίπτωση ότι το πολιτικό κόστος θα είναι συντριπτικό

Όσο για την ΕΡΤ του Κωνσταντίνου Ζούλα και το ΑΠΕ του Αιμίλιου Περδικάρη, καλό θα είναι να μετονομαστούν σε ΜΡΤ και ΑΠΜ αντίστοιχα. Διότι πλέον ούτε εκφράζουν, ούτε υπηρετούν την Ελλάδα, παρά τον Μιωνή και το Μαξίμου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτοί είναι οι νέοι υποδιοικητές της ΕΥΠ

Με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο πρέσβης Ιωάννης Ραπτάκης και ο αντιστράτηγος Γεώργιος...

«Βόμβα» Τσίπρα: Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει άμεση διάλυση της Βουλής και εκλογές

Αποχωρεί από όλες τις ψηφοφορίες στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ εκτός από αυτήν για το κόμμα Κασιδιάρη

Ελεύθερος αφέθηκε ο Πέτρος Τατσόπουλος

Συνελήφθη μετά από μήνυση παρουσιαστή

ΣΥΡΙΖΑ κατά ΠΑΣΟΚ: Όμηρος ο Ανδρουλάκης;

Στα «χαρακώματα» βρέθηκαν χθες ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, δείχνοντας ότι όσο πλησιάζουμε στις κάλπες ο...

Τάκης Θεοδωρικάκος: Ο πιο αδύναμος κρίκος για την κυβέρνηση

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος είναι ακόμα μια φορά στο επίκεντρο, ξανά για αρνητικό λόγο. Ο...

Fuel pass: Στον κόσμο του ο Γεωργιάδης!

Μια ανάσα από τα 2 ευρώ βρίσκεται και πάλι η τιμή της βενζίνης, με...

Τσαπανίδου: Αναμένουμε τις απαντήσεις του Θεοδωρικάκου για τις σχέσεις αξιωματούχων της ΕΛ.ΑΣ. με τον...

Στον... τοίχο στήνει η Πόπη Τσαπανίδου τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, με...

Τσίπρας: «Βαθιά η θλίψη όλων μας για τον άδικο χαμό του υποσμηναγού»

Την βαθιά του θλίψη για τον άδικο χαμό του υποσμηναγού Μάριου - Μιχαήλ Τουρούτσικα,...

Νίκος Δένδιας: Συλλυπητήρια στους οικείους του υποσμηναγού Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα

Συλλυπητήρια στους οικείους του Υποσμηναγού Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα, ο οποίος σε ηλικία 29...

Συλλυπητήρια Μητσοτάκη στην οικογένεια του 29χρονου υποσμηναγού

Τα συλληπτήριά του στην οικογένεια του 29χρονου υποσμηναγού της Πολεμικής Αεροπορίας Μάριου – Μιχαήλ...

Συμφωνία επί της αρχής για τη σύναψη Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας Ελλάδας – Ιαπωνίας

Στη σύναψη Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας (ΣΑΔΦ) Ελλάδας - Ιαπωνίας συμφώνησαν να προχωρήσουν η...

ΣΥΡΙΖΑ: «Μητσοτάκης-Θεοδωρικάκος κρύβονται για τις σχέσεις ανθρώπων τους στην ηγεσία της ΕΛΑΣ με τη...

Σκληρή ανακοίνωση με αφορμή το δημοσίευμα που κάνει λόγο για διασύνδεση ανώτατων αξιωματικών της...

Υποκλοπές: Η «επικίνδυνη» Βλάχου και ο ακέραιος Ράμμος!

Στη ζυγαριά της Θέμιδος η εκλεκτή του Κυριάκου και ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, στον οποίο ο μηχανισμός του Μαξίμου δεν κατάφερε να βρει κανένα ψεγάδι

Νίκος Ανδρουλάκης: «Ισχυρό ΠΑΣΟΚ από τις πρώτες εκλογές»

«Από τη πρώτη Κυριακή ισχυρό ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής για να μην μπει η χώρα σε...

Η Εύα Καϊλή «δεν λέει πουθενά ότι έδωσε τη βαλίτσα με τα χρήματα στον...

Μέσω του δικηγόρου της Μιχάλη Δημητρακόπουλου, η Εύα Καϊλή υποστηρίζει πως δεν υπάρχει αποδεικτικό...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σείστηκε η Λάρισα από την παρουσίαση του βιβλίου του Άρη Πορτοσάλτε

Δεν ήταν επεισόδιο από τα Looney Tunes, αλλά παρουσίαση...

«Πιάστηκε» με ναρκωτικά ο γιος του Τάκη Θεοδωρικάκου

Την ώρα που βρίσκεται στα άκρα η κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-Θεοδωρικάκου,...

Σοκ στη Φλώρινα: 48χρονος πατέρας κατέρρευσε και πέθανε σε χιονοδρομικό κέντρο!

Tεράστια αναταραχή επικράτησε χθες στο χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας Πισοδερίου,...

Oλυμπία Γλύξμπουργκ: Τα χρήματα που ξοδεύει για την εμφάνισή της ζαλίζουν

Ο Παύλος Γλύξμπουργκ και η Μαρί Σαντάλ Μίλερ έχουν...

Νεκρός ο 29χρονος υποσμηναγός Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας – Ήταν συγκυβερνήτης του μοιραίου Phantom

Τραγωδία στην Ανδραβίδα - Συνεχίζονται οι έρευνες για τον 31χρονο κυβερνήτη

Κραυγή αγωνίας από τον Τέρη Χρυσό: «Θέλω να πεθάνω για να λυτρωθώ»

Κραυγή απόγνωσης και απελπισίας από τον τραγουδιστή Τέρη Χρυσό...
spot_img

NEWSROOM