Σκάνδαλο Novartis: Υπάρχουν ενδείξεις για τον Άδωνι, αλλά… δεν είναι επαρκείς!

Τι αναφέρεται στη σελίδα από την πράξη αρχειοθέτησης της πιθανής εμπλοκής του, που είχε παραλείψει να καταθέσει ο υπουργός

Must Read

Έδωσε τελικά χθες στη δημοσιότητα τη σελίδα που έλειπε ο Άδωνις Γεωργιάδης από την πράξη αρχειοθέτησης της πιθανής εμπλοκής του στο σκάνδαλο Novartis. Το σχετικό έγγραφο είχε καταθέσει ο ίδιος στη Βουλή την περασμένη Τρίτη, έστω λειψό, όπως αποδείχτηκε, έπειτα από τον σάλο που προκλήθηκε έπειτα από δημοσίευμα της «δημοκρατίας».

  • Από τη Μαρία Παναγιώτου

Το συγκεκριμένο ρεπορτάζ της εφημερίδας ανέφερε πως στην πράξη αρχειοθέτησης είχε χρησιμοποιηθεί μονομερώς ένα στοιχείο και είχαν αγνοηθεί όλα τα άλλα από τον οικονομικό εισαγγελέα Παναγιώτη Καψιμάλη, ο οποίος τελικά έκρινε πως ο υπουργός Ανάπτυξης δεν θα κληθεί για εξηγήσεις. Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως η οικονομική εισαγγελέας που στην πραγματικότητα ερεύνησε την υπόθεση είχε διαφωνήσει με την αρχειοθέτηση και είχε προτείνει να ζητηθεί η άδεια της Βουλής ώστε να κληθεί ο υπουργός Ανάπτυξης για εξηγήσεις.

Από τη σελίδα έλειπε τελικά η φράση: «Οι υπάρχουσες ενδείξεις δεν είναι επαρκείς για την κίνηση της ποινικής διώξεως σε βάρος του υπουργού». Μία έλλειψη που ο ίδιος ο Άδωνις Γεωργιάδης απέδωσε σε λάθος κατά το σκανάρισμα του εγγράφου. (!)

Στην πραγματικότητα, βέβαια, αυτή η φράση δεν είναι καθόλου αθώα, καθώς αναγνωρίζει πως υπήρχαν ενδείξεις πιθανής εμπλοκής του υπουργού στο σκάνδαλο, απλά ο εισαγγελέας που υπέγραψε έκρινε πως δεν του αρκούν. Δεν του αρκούσε το γεγονός πως υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας που κατέθεσε για τις οικονομικές συναλλαγές του πρώην αντιπροέδρου της Novartis Κωνσταντίνου Φρουζή με τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Δεν του αρκούσε η μαρτυρία στελέχους του ΕΟΦ, σύμφωνα με την οποία η Novartis ωφελήθηκε από διάταξη που πέρασε επί υπουργίας Άδωνη, καθώς κατάφερε να βάλει σκευάσματά της στη λίστα με τα φάρμακα που συνταγογραφούνται από το Δημόσιο. Δεν του αρκούσαν ούτε οι αδιευκρίνιστες καταθέσεις χρημάτων που βρέθηκαν τόσο σε λογαριασμούς του Άδωνι Γεωργιάδη και συγγενικών του προσώπων όσο και σε εταιρικούς του λογαριασμούς.

Δεν του αρκούσαν καν οι καταθέσεις μετρητών που έκανε στον λογαριασμό του υπουργού η γραμματέας του Βασιλική Κατραβά. Έχει κληθεί, άραγε, η κυρία Κατραβά να εξηγήσει και να αποδείξει από πού προέρχονταν τα χρήματα που κατέθετε στον εργοδότη της; Δεν είναι δα και καθημερινό φαινόμενο μία υπάλληλος, να καταθέτει χρήματα στον εργοδότη της!

Ο κ. Καψιμάλης αρκείται μόνο να αναφέρει στην πράξη πως μπορεί όλα τα παραπάνω να συνιστούν κάποιες φορολογικές παραβάσεις (και όχι ξέπλυμα χρήματος), οι οποίες δεν ενδιαφέρουν τη συγκεκριμένη υπόθεση. Ο κ. Καψιμάλης, ωστόσο, είναι οικονομικός εισαγγελέας, άρα και υπεύθυνος και για τέτοιες παραβάσεις. Άνοιξε, άραγε, μία παράλληλη έρευνα με βάση τα ευρήματα τα οποία μπορεί, όπως ισχυρίζεται, να αποτελούν φορολογικές παραβάσεις;

Από τα παραπάνω καταλαβαίνει κανείς πως δεν μπορούν να συνεχίζουν να παραμένουν αμέτοχοι στην υπόθεση ούτε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας ούτε ο επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας Χρήστος Μπαρδάκης, καθώς μοιάζει πλέον μονόδρομος να επανεξετάσουν την αρχειοθέτηση της υπόθεσης έπειτα από όσα είδαν το φως της δημοσιότητας. Εξάλλου, έχει προκαλέσει εντύπωση σε δικαστικούς κύκλους και το γεγονός πως την πράξη αρχειοθέτησης δεν υπέγραψε ο ίδιος ο κ. Μπαρδάκης, όταν μάλιστα ο συγκεκριμένος φάκελος ήταν από τους πιο σημαντικούς που είχαν καταφτάσει στην Εισαγγελία του, καθώς αφορούσε πολιτικό πρόσωπο. Γιατί, άραγε, θέλησε να αποφύγει να υπογράψει προσωπικά την αρχειοθέτηση;

Σε κάθε περίπτωση, οι ενδείξεις που περιέχονται στην πράξη αρχειοθέτησης είναι συγκλονιστικές για το κοινό αίσθημα – αν όχι για τον εισαγγελέα κ. Καψιμάλη. Και είναι απίστευτο το γεγονός πώς δεν έχουν ήδη οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις, όταν στο παρελθόν υπουργοί οδηγήθηκαν -και δικαίως- σε παραίτηση από γεγονότα που μοιάζουν ασήμαντα σε σχέση με όσα περιγράφονται στην πράξη αρχειοθέτησης για τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Δεν είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης να συνεχίζει να κρατά στην κυβέρνησή του έναν υπουργό, όταν διαπιστώνεται τέτοιο εύρος αδιευκρίνιστων συναλλαγών, που συνιστούν -το λιγότερο- φορολογικά αδικήματα και ίσως ενδείξεις ξεπλύματος χρήματος, που απλά δεν κρίθηκαν επαρκείς.

Δεν είναι δυνατόν να μαθαίνουμε πως εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ πέταξαν στον αέρα και σφυρίζοντας αδιάφορα προσγειώθηκαν σε λογαριασμό υπουργού, την ώρα που οι πολίτες βιώνουν ακόμη μία σφοδρή οικονομική κρίση από τις αβάστακτες ανατιμήσεις στα προϊόντα, και να μην κουνιέται φύλλο. Δεν γίνεται!

Αντί να απαντήσει επί της ουσίας, απειλεί με αγωγή όποιον ξαναμιλήσει για ποινικές ευθύνες

Άδωνις Γεωργιάδης μαινόμενος, απειλεί με αγωγή όποιον τολμήσει να αναφερθεί στην εμπλοκή του στο σκάνδαλο Novartis. Αντί να απαντήσει επί της ουσίας των σοβαρών ερωτημάτων που εγείρονται από την πράξη αρχειοθέτησης της δικογραφίας που τον αφορά, ο υπουργός Ανάπτυξης, λαμβάνοντας τον λόγο στη Βουλή, όπου συζητιόταν το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, άρχισε να ωρύεται, χαρακτηρίζοντας την πράξη αρχειοθέτησης «έπος» για τον ίδιο.

«Η Δικαιοσύνη απεφάνθη. Το “Πόθεν Εσχες” μου το ελέγξατε. Τι άλλο θέλετε από μένα;» είπε, ενημερώνοντας πως εφεξής θα καταθέτει αγωγή σε όποιον ξαναμιλήσει για το ποινικό σκέλος της υπόθεσης της φαρμακοβιομηχανίας. Υποστήριξε δε πως η κριτική που δέχεται δεν είναι στο πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά της «εχθροπάθειας», του «μίσους» και της «εξόντωσης». Πάντως επιχείρησε να δώσει εξηγήσεις για τις αδιευκρίνιστες καταθέσεις που βρέθηκαν και αναφέρονται στην πράξη αρχειοθέτησης, αλλά και για τα εμβάσματα από τον ΣΚΑΪ.

«Η απόφαση αναφέρεται σε καταθέσεις που έχουν γίνει από υπαλλήλους των εταιριών μου σε εμένα. Το ίδιο διάστημα οι εταιρίες αυτές έχουν κάνει κάποια εκατομμύρια τζίρο και μέρος των κερδών κατατίθεται σε εμένα από τους συνεργάτες μου, δηλαδή από τον αδελφό μου. Εμείς που έχουμε τις εταιρίες δεν παίρνουμε λεφτά; Πώς θα ζήσουμε; Αυτά τα χρήματα δεν είναι δηλωμένα στο “Πόθεν Εσχες” μου; Είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ, το ξέρει, γιατί όταν ήταν πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής η κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου, με ήλεγξε και δεν βρήκε τίποτα», υποστήριξε αρχικώς.

Αναφερόμενος δε στα εμβάσματα από τον ΣΚΑΪ, σημείωσε πως αφορούν χρήματα που έλαβε η σύζυγός του για εκπομπή την οποία παρουσίαζε. Την ίδια ώρα ο Άδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε πως από την πράξη αρχειοθέτησης έλειπε «μισή γραμμή» λόγω λάθους του γραμματέα ο οποίος τη σκάναρε και ξανακατέθεσε τη σωστή σελίδα.

«Θα ενθαρρύνετε τη Δικαιοσύνη να πάει μέχρι τέλους τη διερεύνηση του σκανδάλου Novartis; Θα ζητήσετε αποζημιώσεις;», ρώτησε ο Θοδωρής Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ), λέγοντας πως ο Άδωνις Γεωργιάδης ουδέποτε ελέγχθηκε για το αδίκημα της απιστίας, λόγω παραγραφής. Αίσθηση προκάλεσε και η στήριξη που παρείχε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη σύντροφό του Τασία Χριστοδουλοπούλου, στην οποία αναφέρθηκε νωρίτερα ο υπουργός.

«Η σύντροφός μου στους αγώνες και τη ζωή είναι αδέκαστος ανεπηρέαστος άνθρωπος και με βαθιά νομική γνώση. Αυτή τη γυναίκα και πολιτικό εσείς όλοι και η παράταξή σας την κατασπαράξατε. Θα ζητήσετε συγγνώμη;», ρώτησε σε έντονο ύφος. Απαντώντας στις αιτιάσεις περί του αδικήματος της απιστίας, ο Αδωνις Γεωργιάδης ανέφερε: «Είχα δηλώσει ότι συναινούσα για να δικαστώ κανονικά και για την απιστία. Δεν είχα να φοβηθώ τίποτα. Είμαι ακέραιος».

Ο ίδιος πάντως, με συνέντευξή του νωρίτερα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, επιτέθηκε εκ νέου στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι έχει «πάθει παραλήρημα» με την αρχειοθέτηση της υπόθεσής του για τη Novartis, κάτι που δεν έκανε με τους υπόλοιπους πολιτικούς.

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This