Ντροπιαστική παραδοχή ήττας στην εξωτερική μας πολιτική

Must Read

Άναψε φωτιές η συμμετοχή της Ελλάδας στο Κέντρο Αριστείας Ναυτικής Συνεργασίας της Κωνσταντινούπολης, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο να προχωράει σε μια άνευ προηγουμένου ντροπιαστική για την εξωτερική μας πολιτική παραδοχή ήττας.

Ο υπουργός τοποθετήθηκε στα μνημόνια κατανόησης ανάμεσα στη χώρα μας, την Τουρκία και την Ρουμανία, τα οποία τέθηκαν προς κύρωση στη βουλή. Και στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή υπεραμύνθηκε της ελληνικής συμμετοχής λέγοντας ότι είναι επωφελής και ουσιώδης για τη χώρα μας και ότι υποδιοικητής του Κέντρου της Κωνσταντινούπολης θα είναι Έλληνας.

Διαβάστε ακόμη: Ασύλληπτη πρόκληση Ζάεφ: «Η Ελλάδα δεν έχει κανένα πρόβλημα με το γεγονός ότι είμαστε Μακεδόνες»!

Στην αντίδραση του του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος απάντησε:

«Απορρίπτω το επιχείρημα ότι όλα αυτά σας τα επιβάλουν οι Αμερικανοί, που τους δώσατε πάρα πολλά, χωρίς τα αντίστοιχα ανταλλάγματα. Καμία κ. Νούλαντ δεν ήρθε να συζητήσει τη συμμετοχή μας στο Κέντρο Αριστείας Ναυτικής Ασφάλειας Κωνσταντινούπολης. Μπορεί να ήρθε με μια άλλη ατζέντα, πιο προσαρμοσμένη στις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις, αλλά για το Κέντρο δεν συζητήσαμε. Εάν ήταν η προτεραιότητά τους, θα έριχναν το βάρος τους στην MCDA, τη συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ, η οποία επίσης, αναμένεται να έρθει προς κύρωση στη Βουλή».

Όμως το προκλητικό σημείο που αποδεικνύει πως κάτω από το τραπέζι γίνονται συνεννοήσεις με την Άγκυρα, ήταν άλλο. Αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας ουσιαστικά παραδέχτηκε ότι η γείτονα είναι ενισχυμένη, παρά το γεγονός ότι δεν προχώρησε σε καμία από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας που αποφάσισε η Ευρώπη, ενώ η ελληνική κυβέρνηση έτρεξε να αποδείξει πρώτη και καλύτερη την συμμόρφωσή της προς τας υποδείξεις!

«Δεν είναι η καλύτερη εποχή να λες πράγματα εναντίον της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Διότι, αυτή την εποχή, οι σύμμαχοι, είτε μας αρέσει είτε όχι, θέλουνε να εξασφαλίσουν ότι η Τουρκία παραμένει προσδεδεμένη στο άρμα του ΝΑΤΟ. Αν παραβλέπουν κάποιες συμπεριφορές της Τουρκίας, φερ’ ειπείν η αγορά των ρωσικών συστημάτων, των πυραύλων S-400 ή όχι, είναι δικό τους ζήτημα να αξιολογήσουν. Εμείς θα λέμε αυτά που έχουμε να λέμε, θα αιτιολογούμε τις ενστάσεις μας, τις επιφυλάξεις μας, θα ζητάμε πάντα να μεταβάλει η Τουρκία προς το καλύτερο, στοιχεία της συμπεριφοράς της: λιγότερη προκλητικότητα, λιγότερη επιθετικότητα, λιγότερες εμπρηστικές δηλώσεις, λιγότερες συμπεριφορές όπως η παραβίαση του εναέριου χώρου μας, οι υπερπτήσεις, που, αυτό το διάστημα, ήταν και πολλές από μέρους τους. Θα ζητάμε πάντα τα ίδια. Από εκεί και πέρα όμως υπάρχει και η γενικότερη εικόνα», είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας!

Υπάρχει μεγαλύτερη παραδοχή για την ισχυροποίηση του ρόλου της Τουρκίας; Όταν μάλιστα για καιρό η κυβέρνηση επέμενε ότι η Άγκυρα είναι απομονωμένη;

Δεν θα πρέπει δε να παραβλέψουμε το γεγονός πως οι γείτονες τις τελευταίες μέρες προχωράνε σε μπαράζ υπερπτήσεων πάνω από τα νησιά μας. Όπως δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο το γεγονός πως ενώ πανηγυρικά προχώρησε σε ανακοινώσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης για έρευνες υδρογονανθράκων, δεν τόλμησε να συμπεριλάβει το Αιγαίο! Και ο νοών νοείτο…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This