6/7/2022

Φόβοι για βαλκανική ανάφλεξη

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Η εισβολή στην Ουκρανία οδηγεί τις ΗΠΑ σε επίσπευση ενεργειών, ώστε να μειωθεί η επιρροή της Μόσχας στην εύφλεκτη γειτονιά μας

  • Από τον Νίκο Σταυρουλάκι

Κοχλάζει πάλι το έδαφος στα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς άλυτα προβλήματα του παρελθόντος και ζητήματα που επιλύθηκαν με στρεβλό τρόπο από τους φωστήρες των συστημάτων εξουσίας της Δύσης προστίθενται στα νέα πολύπλοκα ζητήματα που συνεχώς προκύπτουν από τη ρωσοουκρανική κρίση.

Τα προβλήματα εντείνει η πρεμούρα για ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε., όχι όμως ως «όραμα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», όπως αναμασάνε στα πάνελ οι εντεταλμένοι «παπαγάλοι» των Βρυξελλών, αλλά ως ανάχωμα στη ρωσική επιρροή.

Και ενώ όλοι φιλονικούν με όλους, η Τουρκία εκμεταλλεύεται την κατάσταση και απλώνει ανενόχλητη τα δίχτυα επιρροής της στην περιοχή. «Δεν θα υπήρχε ανάπτυξη στην Αλβανία χωρίς τη βοήθεια της Τουρκίας» ανέφερε πρόσφατα ο υπάλληλος του Ερντογάν, Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία οδηγεί τις ΗΠΑ σε επίσπευση ενεργειών, προκειμένου να μειωθεί η επιρροή της Μόσχας στα Δυτικά Βαλκάνια. Σε αυτό το πλαίσιο, η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδια για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Κάρεν Ντόνφριντ, πραγματοποιεί πενθήμερη περιοδεία σε χώρες της περιοχής. Ηδη επισκέφθηκε Βελιγράδι και Πρίστινα, τη στιγμή που η ένταση ανάμεσα σε Σερβία και Κόσοβο κορυφώνεται.

Η αμερικανική διπλωματία κινείται με βάση την εμμονή στην άποψη περί διαρκούς υπόγειας δράσης του ρωσικού παράγοντα στην περιοχή, θέση η οποία «φωτογραφίζει» κυρίως το Βελιγράδι, το οποίο η Ουάσινγκτον θεωρεί ως το μακρύ χέρι της Ρωσίας (το μόνο εμφανές πλέον) στη νοτιοανατολική Ευρώπη και στα Δυτικά Βαλκάνια.

Δεύτερη «φωτιά»

Στη θεωρία του πολέμου, η «έκρηξη» εύκολα μεταλαμπαδεύεται σε γειτονικές περιοχές, και τα Δυτικά Βαλκάνια ανήκουν στη λίστα των πιθανών εστιών έντασης, σύμφωνα με τα γεγονότα που συμβαίνουν στην περιοχή και καταγράφουν καθημερινά δημοσιεύματα του Τύπου. Εκτιμήσεις στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρουν ότι, εάν υπάρξει δεύτερη «φωτιά», σε ευρωπαϊκό έδαφος, αυτή θα ανάψει πρώτα στο Κοσσυφοπέδιο.

Είναι τέτοια η ποιότητα των ηγετών στο κατασκευασμένο αυτό κρατίδιο και τόσο εκτεταμένη η ταύτισή της με την αμερικανική υποκρισία, ώστε ακούγονται και πάλι απειλές βομβαρδισμών, όπως το 1999, σε περίπτωση που το Βελιγράδι δεν συμμορφωθεί προς τας υποδείξεις.

Η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδια για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Κάρεν Ντόνφριντ επισκέπτεται αυτές τις μέρες τις πρωτεύουσες των Βαλκανίων. Εδώ, με τον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων Μπουγιάρ Οσμάνι.

Εμπρηστικές δηλώσεις

Ο πρώην πρωθυπουργός του Κοσόβου Ραμούς Χαραντινάι, σήμερα επικεφαλής του κόμματος «Συμμαχία για το Μέλλον» του Κοσσυφοπεδίου, επικαλέστηκε σε συνέντευξή του στο σκοπιανό πρακτορείο MIA (12/3/22) την παροχή εγγυήσεων ασφάλειας στο Κοσσυφοπέδιο από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για να στείλει μήνυμα στο Βελιγράδι: «Ο Βούτσιτς και η Σερβία δεν έχουν το θάρρος να κάνουν τίποτα στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο λόγω των διεθνών εγγυήσεων ασφάλειας για το Κόσοβο. Ξέρω ότι οι Αμερικανοί δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν Σέρβο στρατιώτη να πατήσει στο Κόσοβο… Ξέρω ότι το Βελιγράδι θα βομβαρδιστεί αν συμβεί κάτι τέτοιο, όπως το 1999. Η σερβική ηγεσία το γνωρίζει αυτό πολύ καλά. Εάν έστω και ένας μόνο Σέρβος στρατιωτικός περάσει στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου, το Βελιγράδι θα βομβαρδιστεί… όχι κάποιο άλλο έδαφος (της Σερβίας)…»

Στις ξεδιάντροπες αυτές δηλώσεις, ο Χαραντινάι δεν κρύβει τις μαφιόζικες μεθόδους που μετέρχεται ο δήθεν «πολιτισμένος» δυτικός κόσμος, την ώρα που κατηγορεί τη Ρωσία για παρεμβατισμό. Ποια η διαφορά ανάμεσα στον βομβαρδισμό του Βελιγραδίου από τις ΗΠΑ και στις βόμβες των Ρώσων στο Κίεβο; Και οι δύο είναι βόμβες επιρροής… Ή μόνο οι ρώσικες;

Οι δηλώσεις αυτές αφήνουν ισχυρότερο «ίχνος», καθώς έγιναν ενώ είχε ξεκινήσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Σερβία γνωρίζει ότι οι ΗΠΑ και άλλοι διεθνείς σύμμαχοι ανησυχούν για την ασφάλεια του Κοσσυφοπεδίου. «Η Σερβία γνωρίζει ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι η περιοχή ευθύνης της Αμερικής, της Βρετανίας και άλλων συμμάχων» είπε ο Χαραντινάι.

Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα ανησυχεί ιδιαίτερα, καθώς, εάν πολεμική εστία εμφανισθεί στα Βαλκάνια, τότε η «φωτιά» πλησιάζει στη γειτονιά μας, με δεδομένη την ένταση στο Αιγαίο. Ο Ραμούς Χαραντινάι είπε ότι η Ρωσία έχει επιρροή σε ορισμένα κράτη των Βαλκανίων, αλλά δεν είναι παρούσα στο Κοσσυφοπέδιο. «Η Σερβία δεν θα τολμούσε να χρησιμοποιήσει την κρίση που προκάλεσε η επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία για οποιαδήποτε ενέργεια στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, γιατί τότε όλος ο κόσμος θα μάθει ότι ο Βούτσιτς εργάζεται για τη Ρωσία» ανέφερε συμπληρωματικά για να προσθέσει κυνικά: «Αν και δεν είναι σε θέση να επιλύσει το ζήτημα με τη Ρωσία, η Δύση είναι πολύ ικανή να βρει λύση για τη Σερβία, όπως έκανε παλαιότερα, το 1999».

Περίπλοκη κατάσταση, που εύκολα μπορεί να εκτραχυνθεί…

Το σκηνικό στη «γειτονιά» μας παραπέμπει σε περίπλοκη κατάσταση, που εύκολα μπορεί να εκτραχυνθεί σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων.

Τα μηνύματα που μετέφερε στην Πρίστινα και στο Βελιγράδι η Κάρεν Ντόνφριντ αφορούσαν την επίλυση των ανοιχτών ζητημάτων, και μάλιστα άμεσα, ώστε να αποτραπούν προϋποθέσεις που δικαιολογούν και εδώ «ρωσική παρέμβαση». Πρώτο βήμα, η επίλυση της σερβοκοσσοβαρικής κρίσης. Δεύτερο -μελλοντικό- βήμα (πιθανό, αλλά σχεδόν βέβαιο), η ενοποίηση του αλβανικού κόσμου.

Σε δηλώσεις του την Τετάρτη (26/04), ο ΥΠΕΞ της Σερβίας Νίκολα Σελάκοβιτς δήλωσε ότι η πολιτική του προέδρου Αλεξάντερ Βούτσιτς βασίζεται στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, και ότι, αντίθετα, ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Αλμπιν Κούρτι μεθοδεύει προκλήσεις και αστάθεια…

Προηγήθηκε δήλωση του Κούρτι ότι «ο Βούτσιτς είναι ο μικρός Πούτιν», για να απαντήσει ο Σελάκοβιτς ότι «ο Κούρτι είναι ένας μικρός Χίτλερ», που λέει ψέματα και βλέπει τα πράγματα όπως θα ήθελε να φαίνονται.

Τη στιγμή που ο Α. Βούτσιτς στηρίζει την πρωτοβουλία «Ανοιχτά Βαλκάνια», ο Α. Κούρτι ζήτησε για μία ακόμα φορά τη δημιουργία «Μεγάλης Αλβανίας», ενώ η Βουλγαρία έχει «στήσει» βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε., εάν δεν υπάρξει αλλαγή στο Σύνταγμα της χώρας. «Εάν υπάρξει ενσωμάτωση του Κοσόβου στην Αλβανία, η Αθήνα πρέπει να ζητήσει ενσωμάτωση της Β. Ηπείρου και εφαρμογή των σχετικών υπογεγραμμένων πρωτοκόλλων» αναφέρουν παράγοντες της μειονότητας στην Αλβανία.

Την ίδια ημέρα (Τετάρτη), ο επίτροπος Διεύρυνσης Ολιβερ Βάρελι ανέφερε ότι «η διαδικασία ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. πρέπει να επιταχυνθεί, καθώς ο πόλεμος δείχνει ότι δεν πρέπει να χάνουμε χρόνο». Επομένως, «η Βουλγαρία πρέπει να αφαιρέσει το βέτο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τη Β. Μακεδονία».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα λεφτά του ΤΕΒΑ δεν πάνε στους απόρους, αλλά στη διαφήμιση!

Καταιγισμός διαφημιστικών μηνυμάτων σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα (ακόμα και αθλητικά!) έχει παρατηρηθεί το τελευταίο...

Δεν κρατά κακίες ο Καραμανλής!

Ο Καραμανλής τιμά τις φιλίες του, την αξία των ανθρώπων, και δεν κρατά κακίες....

Θρασύς Ζάεφ: Μας δίνει μαθήματα για τις «Πρέσπες»

Ρεσιτάλ αναίδειας έδωσε χθες ο τέως πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ από την Αθήνα....

Βγάζουν τα ξίφη σήμερα στη Βουλή Μητσοτάκης – Τσίπρας

Στην επίθεση ή στην αντεπίθεση θα βρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ;

Πυκνώνει η προοδευτική παράταξη του Κυριάκου: Ο Νίκος Καρανίκας στο πλευρό του Άδωνι Γεωργιάδη

Ο καλπασμός του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Άδωνι Γεωργιάδη στον χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς...

Η κυβέρνηση τρέχει πίσω από τον Ζελένσκι και ο Ουκρανός πρόεδρος επιτίθεται στους Έλληνες εφοπλιστές

Μεγάλες οι... επιτυχίες της κυβέρνησης στην επιλογή της να στηρίξει με κάθε μέσο και...

«Τα βρήκαν» Ερντογάν-Ντράγκι! Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα

Δεν έχασε την ευκαιρία να ρίξει βέλη στην Αθήνα ο Τούρκος Πρόεδρος διαστρεβλώνοντας την κατάσταση στο μεταναστευτικό

Σκάνδαλο Novartis: Πώς το βούλευμα «καίει» και τον Στουρνάρα

*Αναδημοσίευση από tvxs.grΤον Γιάννη Στουρνάρα βάζουν, εκτός των άλλων, στο βούλευμά τους οι πέντε...

«Ξέπλυνε» τους δολοφόνους ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Η Τουρκία, η χώρα που στοχεύει και δολοφονεί Κούρδους όπου τους βρει, κάνοντας ακόμα...

Ο Κύρτσος τρολάρει την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Με το γάντι «σφάζει» την κυβέρνηση ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος για τον τρόπο που...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

H Δήμητρα Ματσούκα με μαγιό στην Τήνο είναι ό,τι πιο σέξι είδαμε σήμερα

Η αδερφή της Δήμητρας Ματσούκα, Μαρία, έχει ένα δικό...

Σε άθλια κατάσταση ο Αντώνης Σαμαράς

Δύσκολες ώρες ζει ο Αντώνης Σαμαράς έπειτα από την...

Κατέρρευσε ο Μητσοτάκης στο ευρωκοινοβούλιο δείχνοντας το πρωτοσέλιδο της «δημοκρατίας»

Επιβεβαιώθηκε η άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Κυριάκος...

Κι όμως, η φίλη της Ντένης Μαρκορά, Νινέτα, ήταν άνδρας!

Η Ντίνα Κώνστα, που έγραψε τηλεοπτική ιστορία με τον...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ