Ο Στουρνάρας επιμήκυνε τα capital controls!

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος αντί να αίρει τους περιορισμούς τον Απρίλιο του 2019 περίμενε να το πουλήσει ως εκδούλευση προς τη ΝΔ

Must Read

Η άρση των capital controls σχεδιαζόταν από τον Απρίλιο του 2019, αλλά τη σαμπόταρε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας για πολιτικούς λόγους. Τη συγκλονιστική αποκάλυψη κάνει το Bankingnews.gr, το οποίο υποστήριξε χθες, με εκτενές ρεπορτάζ, ότι ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας «σκόπιμα επιμήκυνε τον χρόνο για τα capital controls, ώστε να το πουλήσει ως εκδούλευση στη Ν.Δ. και να κρατήσει πίσω τις πιστοληπτικές αναβαθμίσεις της Ελλάδος».

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, «η πλήρης άρση των κεφαλαιακών περιορισμών που επιβλήθηκαν τον Ιούνιο του 2015 λόγω της καταστροφικής οικονομικής πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ είχε προγραμματιστεί για τον Απρίλιο του 2019. Ωστόσο ο Στουρνάρας αποφάσισε σχεδόν 25 ημέρες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη νέα κυβέρνηση της Ν.Δ. να αίρει και τυπικά τα capital controls».

Κατά το Bankingnews.gr, «η κίνηση της ΤτΕ και του Στουρνάρα έχουν πολιτικά ελατήρια. Ούτως ή άλλως η άρση των capital controls είχε σημειωθεί με ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων εντός της Ελλάδος ακόμη και με υπεραναλήψεις. Ουσιαστικά είχαν απομείνει συναλλαγές με το εξωτερικό που τελούσαν υπό το καθεστώς των capital controls». Υπενθυμίζεται ότι η ΤτΕ, θεσμικώς, είναι το αρμόδιο όργανο το οποίο σε συνεργασία με την ΕΚΤ και τον SSM είχαν τη δικαιοδοσία να αποφασίσουν την πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών.

Ήθελε να τιμωρήσει τον ΣΥΡΙΖΑ

Και ενώ η Ελλάδα, σύμφωνα με το γνωστό site, πληρούσε τις προϋποθέσεις αρκετά νωρίτερα για την πλήρη άρση των capital controls -η περίπτωση της Κύπρου είναι ενδεικτική, σημειώνει, για τα στάδια και το χρονοδιάγραμμα της πλήρους άρσης-, η ΤτΕ «σκοπίμως δεν επέτρεπε την ολοκληρωτική άρση τους». Ο Στουρνάρας, τονίζει, «σχεδίασε με τέτοιο τρόπο τη στρατηγική του, αφενός για να τιμωρήσει τον ΣΥΡΙΖΑ με τον οποίο διατηρούσε χείριστες σχέσεις, αφετέρου προκειμένου να πουλήσει εκδούλευση στη Ν.Δ., τη νέα κυβέρνηση».

Το δημοσίευμα υπενθυμίζει τις «αστοχίες Στουρνάρα» (υπέρ της σκληρής γραμμής για τη μείωση του χρέους, υπέρ της πιστοληπτικής γραμμής που συνιστούσε νέο Μνημόνιο, κ.ά.) με στόχο την ανανέωση της θητείας του στην ΤτΕ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This