«Follow The Money»: «Βασιλιάς» ο Μαργαρίτης Σχοινάς στα Εμιράτα

Δημοσιογραφική έρευνα για τα ταξίδια του Επιτρόπου - Δεν παραβίασε κανέναν κανόνα απαντά ο εκπρόσωπος της φον Ντερ Λάιεν

Must Read

Υπό δημοσιογραφική διερεύνηση βρίσκονται τα πολυτελή ταξίδια του Μαργαρίτη Σχοινά στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες για το σκάνδαλο του QatarGate.

Οι δημοσιογράφοι της πλατφόρμα «Follow The Money», Σαλσαμπίλ Φαγέντ και Σιμόν φαν Ντόρπε παρουσιάζουν τα πλουσιοπάροχα ταξίδια του επιτρόπου στα αραβικά κράτη, ωστόσο επισημαίνουν ότι δεν φαίνεται να έχει παραβιάσει κάποιον κανόνα.

Σύμφωνα  με την έρευνα των δημοσιογράφων, ο Μαργαρίτης Σχοινάς ταξίδεψε στα ΗΑΕ με ιδιωτικό τζετ το οποίο πλήρωσαν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι και έμεινε σε πολυτελή ξενοδοχεία. Πρόκειται για τρία ταξίδια στο σύνολο, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής σε κάποιο σχόλιο για το τελευταίο του ταξίδι, το οποίο ήταν και το μεγαλύτερο σε διάρκεια.

Μέσα από αναρτήσεις του στο Twitter, ο Σιμόν φαν Ντόρπε αναφέρει ότι «το πιο εντυπωσιακό στην έρευνά μας είναι α) το πόσο συστηματικά θετικός είναι για τα ΗΑΕ και το Κατάρ παρά την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και β) το πόσο χρόνο και ενέργεια ξόδεψε στον Κόλπο και σε θέματα που μοιάζουν δευτερεύοντα για την ικανότητά του».

«Σε 26 tweet, τρεις ομιλίες και 9 συνεντεύξεις με τοπικά Μέσα του Κόλπου, ο Σχοινάς δεν έκανε ούτε ένα επικριτικό σχόλιο για τις αραβικές χώρες» αναφέρει ο δημοσιογράφος.

«Ο Σχινάς, για τέσσερις μέρες διαμονής στο Ντουμπάι, ζήτησε 4.421,50 ευρώ για τα έξοδα ταξιδιού από την Κομισιόν, αλλά δεν ζήτησε τίποτα για τα έξοδα διαμονής στο ξενοδοχείο, αναφέρουν οι δημοσιογράφοι και σημειώνουν ότι τα ξενοδοχεία στα οποία έμεινε κοστίζουν από περίπου 1.400 ευρώ το βράδυ για ένα απλό δωμάτιο μέχρι 38 χιλιάδες για τη βασιλική σουίτα. Σημειώνουν ότι ο Σχοινάς έγινε δεκτός με τιμές κράτους, εξαιτίας της «Μέρας Τιμής στην ΕΕ» στη οποία έλαβε μέρος στο Ντουμπάι.

«Μόλις ένα μήνα μετά την επίσκεψή του στην έκθεση στο Ντουμπάι, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Σχινάς επέστρεψε στη Μέση Ανατολή. Στο πλαίσιο της προσφυγικής κρίσης στη Λευκορωσία, πέταξε μεταξύ 10 και 12 Νοεμβρίου με ιδιωτικό τζετ –η Επιτροπή το αναφέρει ως «αεροτάξι»– στο Ντουμπάι και την πρωτεύουσα του Λιβάνου Βηρυτό. Τιμή πτήσεων: 24.166 ευρώ, σε βάρος του Ευρωπαίου φορολογούμενου», αναφέρουν οι δημοσιογράφοι οι οποίοι διευκρινίζουν ότι μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί καμία παραβίαση δεοντολογίας.

Από την πλευρά της η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν μέσω του εκπροσώπου της Ερίκ Μαμέρ όσο και μέσω του ομόλογού του για τον ευρωπαϊκό προύπολογισμό, Μπάλας Ουιβάρι, απαντάει ότι ο Σχινάς ταξίδεψε στα ΗΑΕ μετά από αίτημα της προέδρου της Κομισιόν και ότι δεν έχει παραβιάσει κάποιον κανόνα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This