Με τον… αέρα του «τα πήρα όλα κι έφυγα» ο Ερντογάν απέναντι στον «θεατή» και πρόθυμο για συμφωνία Μητσοτάκη

Αντίστροφη μέτρηση για τη συνάντηση των δύο ανδρών στο Βίλνιους και φόβοι για νέες εθνικές υποχωρήσεις

Must Read

Επίδειξη ισχύος και επιρροής έκανε χθες στη Σύνοδο Κορυφής του NATO που διεξάγεται στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ο Ταγίπ Ερντογάν, ο δήθεν «απομονωμένος», πετυχαίνοντας κομβικές νίκες για την Τουρκία, βλέποντας τους εκβιασμούς του να αποδίδουν καρπούς.

Ο Τούρκος Πρόεδρος πήρε όσα ήθελε από τη Συμμαχία και από τις ΗΠΑ και βγαίνει «ατσαλάκωτος» από αυτό το παζάρι. Υπό τον κίνδυνο τουρκικό βέτο στα σχέδια διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, αλλά και του φόβου ακόμα πιο στενής συνεργασίας της Άγκυρας με τη Ρωσία, η Δύση «γονάτισε» μπροστά στον «σουλτάνο», παραχωρώντας του γην και ύδωρ!

Μένει να φανεί πόσο μεγάλο λογαριασμό θα πληρώσει γι’ αυτό η Ελλάδα, καθώς είναι βέβαιο ότι η χώρα μας, χάρη στην αδράνεια και την ανικανότητα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη να υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα, θα υποστεί τις συνέπειες των νατοϊκών τεμενάδων στην Τουρκία.

Η ελληνική κυβέρνηση παρέμεινε σε ρόλο… θεατή μπροστά στο ανατολίτικο παζάρι που έστησε ο – φανερά ενισχυμένος και αναβαθμισμένος Ερντογάν. Αρκείται στο να τείνει χείρα φιλίας και διαλόγου, έχοντας ρόλο κομπάρσου και περιμένοντας με… ευλάβεια ο Ερντογάν να τελειώσει το… μεγάλο παζάρι, ώστε να έρθει στο τραπέζι του διαλόγου (και) για το Αιγαίο.


Η κρίσιμη σημερινή συνάντηση του Τούρκου Προέδρου με τον, έτοιμο για συμφωνία (κατά δήλωσή του), Κυριάκο Μητσοτάκη θα πραγματοποιηθεί γύρω στις 12:00 και δεδηλωμένος στόχος της Αθήνας φαίνεται να είναι η δημιουργία θετικού κλίματος, ώστε να αρχίσουν ξανά τα ΜΟΕ (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης) και οι διερευνητικές επαφές των δύο χωρών, που είχαν σταματήσει το 2022. Από εκεί θα φανεί εάν όντως μπορεί να ανοίξει ξανά ένα παράθυρο διαλόγου.

Η ελληνική κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση βλέπει στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν σήμερα ένα momentum διαλόγου, που κατά το Μαξίμου, θα μπορούσε να φτάσει έως το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την επίλυση της πάγιας διαφοράς για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.



Θριαμβευτής ο Ερντογάν, αλλού ντ’ αλλού η Ελλάδα

Ο Ταγίπ Ερντογάν έφτασε στο Βίλνιους της Λιθουανίας με άγριες διαθέσεις, επιβεβαιώνοντας όσους υποστήριζαν πως μετά την εκλογή του στην προεδρία της χώρας θα αναζητήσει την αναγνώρισή του ως του ισχυρού περιφερειακού παίκτη της ανατολικής Μεσογείου με γεωπολιτικές φιλοδοξίες.

Αυτό τον στόχο ο Τούρκος πρόεδρος τον πέτυχε και μάλιστα χωρίς καμία αντίσταση. Έτσι, ο Ερντογάν θα επιστρέψει στην Τουρκία έχοντας στις βαλίτσες του:

  • Πρώτον, πρόοδο ως προς την ικανοποίηση των αιτημάτων της Τουρκίας για την άρση των κυρώσεων που σχετίζονται με την άμυνα.
  • Δεύτερον, την υπόσχεση της Ε.Ε. για επανέναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με την Τουρκία.
  • Τρίτον, την αναβάθμιση των υπαρχόντων μαχητικών F-16 αλλά και την απόκτηση νέων, την ίδια ώρα μάλιστα που διατηρεί στην κατοχή του το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400.

Όπως εξηγεί στη «δημοκρατία» επίτιμος διπλωμάτης, «ο Ερντογάν σε αυτή τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ απέδειξε πως μπορεί να μη μιλά αγγλικά αλλά ξέρει να διαβάζει τις αδυναμίες της Δύσης, να τις εκμεταλλεύεται και εν τέλει να κερδίζει αυτά που επιδιώκει».

Για την ελληνική κυβέρνηση ωστόσο τα πράγματα είναι διαφορετικά και η ανάγνωση της Συνόδου… εκτός τόπου και χρόνου.

Κυβερνητικές πηγές χθες άφηναν να διαρρεύσει πως η επαναπροσέγγιση μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας είναι θετικό βήμα, ενώ χαιρέτιζαν την είσοδο της Σουηδίας στην οικογένεια του ΝΑΤΟ.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των F-16, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως πριν από τέσσερα χρόνια η γειτονική χώρα θα λάμβανε 100 αμερικανικά μαχητικά 5ης γενιάς, τύπου F-35, χωρίς κανέναν περιορισμό, ενώ σήμερα υπόκειται στους περιορισμούς του Κογκρέσου για την αναβάθμιση και την απόκτηση μαχητικών τύπου F-16.



Τα όσα κέρδισε η Τουρκία στο μεγάλο παζάρι

Ο «σουλτάνος» θα αναχωρήσει σήμερα από το Βίλνιους, έχοντας πετύχει τρεις κομβικές, όπως προαναφέραμε, νίκες.

  1. Η πρώτη αφορά τη ριζική στροφή της Σουηδίας απέναντι στον κουρδικό του βραχνά, το PKK, καθώς η οργάνωση θα αντιμετωπίζεται πλέον ως τρομοκρατική και τα μέλη της θα μπορούν να εκδίδονται πίσω στην Τουρκία.
  2. Η δεύτερη τεράστια νίκη του Ερντογάν, που «εφευρέθηκε» κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, δεν είναι άλλη από την αναβίωση των ευρωτουρκικών σχέσεων που είχαν παγώσει ύστερα από το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, αλλά έλαβαν και κυρωσιακό χαρακτήρα έπειτα από τις διαρκείς τουρκικές προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας στο Αιγαίο. Τώρα, τα ευρω…γλυκόλογα σηματοδοτούν για πολλούς την επιστροφή της Άγκυρας στην ευρωπαϊκή αγκαλιά και κυρίως στο ασφαλές «στρώμα» των παχυλών ευρωπαϊκών κονδυλίων, τα οποία η Τουρκία χρειάζεται στη νέα περίοδο της διακυβέρνησης Ερντογάν. Για τους ίδιους τους Τούρκους, όμως, σημαίνει και κάτι ακόμη. Βάσει της ερμηνείας που δίνουν, σημαίνει την επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης, την άρση των υφιστάμενων κυρώσεων και την απελευθέρωση βίζας!
  3. Τρίτη νίκη, αλλά εξίσου σημαντική, δεν είναι άλλη, βέβαια, από την εκπλήρωση του άτυπου όρου που είχε θέσει στο μεγάλο του παζάρι ο Ερντογάν. Ο λόγος για την πολυπόθητη πώληση των αμερικανικών F-16 στην Τουρκία. Πληροφορίες θέλουν και αυτόν τον όρο να έχει (μερικώς πάντως) ικανοποιηθεί, με τον δημοσιογράφο στη γείτονα Μουράτ Γετκίν να εκτιμά πως η αμερικανική πρόταση θα αφορά τα κιτ εκσυγχρονισμού 80-F-16, αλλά όχι τα 80 F-16 Viper.

Είναι χαρακτηριστικό πάντως, ότι ενώ έτρεχαν οι εξελίξεις χθες, ο Μπόμπι Γκος έγραφε «έξω από τα δόντια» στο Bloomberg πως, παρόλο που φαίνεται ότι επιτεύχθηκε μια σημαντική εξέλιξη για τη Σουηδία, η πρόταση του Ερντογάν για την Ε.Ε. θα πρέπει να εκληφθεί από τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους συμμάχους ως μια ακόμη απόδειξη ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν είναι αξιόπιστος σύμμαχος, με τον ίδιο να κάνει λόγο. όχι για κάτι λιγότερο από «ωμό εκβιασμό».

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This