Έτοιμες οι ΗΠΑ να στείλουν τα F-16 στην Τουρκία! Πιέζει το Κογκρέσο ο Μπάιντεν

«Είναι προς το εθνικό μας συμφέρον, είναι προς το συμφέρον του ΝΑΤΟ να αποκτήσει η Τουρκία αυτή την ικανότητα», είπε σήμερα ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ!

Must Read

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα προχωρήσει σε διαβούλευση με το Κογκρέσο των ΗΠΑ για τη μεταφορά των F-16 στην Τουρκία.

Μιλώντας ενόψει της έναρξης αργότερα σήμερα της Συνόδου Κορυφής του NATO στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ο Σάλιβαν πρόσθεσε ότι ο Μπάιντεν «ήταν σαφής και κατηγορηματικός εδώ και μήνες ότι υποστήριξε τη μεταφορά των F-16 στην Τουρκία».

Πρόσθεσε: «Δεν έχει θέσει επιφυλάξεις ή όρους σε αυτό στα δημόσια και ιδιωτικά σχόλιά του τους τελευταίους μήνες και σκοπεύει να προχωρήσει σε αυτή τη μεταφορά και διαβούλευση με το Κογκρέσο».

Ο Σάλιβαν είπε ακόμα ότι το να πάρει F-16 η Τουρκία, είναι «προς το εθνικό μας συμφέρον, είναι προς το συμφέρον του ΝΑΤΟ να αποκτήσει η Τουρκία αυτή την ικανότητα»!

Ωστόσο, ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα της μεταφοράς των F-16, ο Αμερικανός απάντησε με γενικότητες:

«Ο Πρόεδρος είπε από παλιά ότι ενδιαφέρεται να πάνε αυτά τα F-16 στην Τουρκία και το υποστήριξε στέλνοντας πραγματικά το πακέτο στο Κογκρέσο. Έτσι θα συνεργαστούμε με το Κογκρέσο για την κατάλληλη χρονική στιγμή για να τα πάμε στην Τουρκία. Αλλά δεν μπορώ να κάνω εικασίες για την ακριβή ημέρα που θα συμβεί, μόνο ότι υποστηρίζουμε να γίνει».

Η Τουρκία ζήτησε τον Οκτώβριο του 2021 να αγοράσει μαχητικά F-16 της Lockheed Martin Corp και χρησιμοποίησε εκβιαστικά την ένταξη της Σουηδίας για να πιέσει την Ουάσιγκτον.

Η συμφωνία των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα περιελάμβανε την πώληση 40 αεροσκαφών καθώς και κιτ εκσυγχρονισμού για 79 πολεμικά αεροσκάφη που βρίσκονται ήδη στο απόθεμα της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Χωρίς χρονοδιάγραμμα η ένταξη της Ουκρανίας – Συνάντηση Μπάιντεν-Ζελένσκι

Ο Σάλιβαν είπε επίσης, ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα δώσουν ένα «ενωμένο, θετικό μήνυμα» στην πορεία της Ουκρανίας προς την ένταξη στη συμμαχία, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής και θα χαράξουν «δρόμο μεταρρυθμίσεων» ώστε να μπορέσει να προσχωρήσει το Κίεβο στην Ατλαντική Συμμαχία, αλλά χωρίς χρονοδιάγραμμα.

«Θα χαραχτεί δρόμος μεταρρυθμίσεων για την Ουκρανία αλλά δεν μπορώ να δώσω χρονοδιάγραμμα», δήλωσε χαρακτηριστικά και ανακοίνωσε συνάντηση αύριο, Τετάρτη, του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Σάλιβαν απέκλεισε οποιαδήποτε άμεση ένταξη της Ουκρανίας στο NATO λόγω της επίθεσης της Μόσχας, σημειώνοντας ότι αυτό «θα οδηγήσει το NATO σε πόλεμο με τη Ρωσία».

Επίσης έκρινε ότι υπάρχει «πολλή και καλή θέληση» από την πλευρά των συμμάχων που συναντώνται στην σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους, ενώ ο Ζελένσκι ζητεί «σαφή ένδειξη» από τους Δυτικούς όσον αφορά τις προοπτικές προσχώρησης της χώρας του στο NATO.

«Το θέμα είναι, ποιος είναι ο δρόμος;», συνέχισε ο Αμερικανός αξιωματούχος. «Πιστεύω ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε μια καλή συμφωνία», πρόσθεσε, καθώς οι σύμμαχοι εργάζονται πάνω σε ένα τελικό ανακοινωθέν για να βρεθεί διατύπωση που να ικανοποιεί όλον τον κόσμο.

Πέραν του ζητήματος της ένταξης, οι 31 χώρες μέλη του NATO συζητούν μέτρα που αποσκοπούν να εγγυηθούν την ασφάλεια της Ουκρανίας, πέραν της στρατιωτικής βοήθειας που παρέχεται στη χώρα, η οποία βρίσκεται εν μέσω μιας δύσκολης αντεπίθεσης στις ρωσικές δυνάμεις. Ο Σάλιβαν διευκρίνισε ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί κατά την αυριανή συνάντηση του Μπάιντεν με τον Ζελένσκι.

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This