Η πρώτη μεγάλη ήττα Μητσοτάκη – Για κακές επιδόσεις έκανε λόγο μέχρι και το Bloomberg

«Καρφιά» με αποδέκτη τον ίδιο τον πρωθυπουργό από τους «αντάρτες» που του έκοψαν το χαμόγελο

Must Read

Σε Βατερλώ εξελίχθηκαν για την κυβέρνηση Μητσοτάκη τα αποτελέσματα του β’  γύρου των Αυτοδιοικητικών εκλογών, αφού έχασε τους δυο μεγάλους Δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης και δεν επετεύχθη ο προσωπικός στόχος του πρωθυπουργού για νίκη στις 13 Περιφέρειες.

Στις πέντε από τις έξι περιφέρειες που κρίθηκαν τη δεύτερη Κυριακή, οι υποψήφιοι που είχαν τη στήριξη της ΝΔ ηττήθηκαν.

Στη Θεσσαλία ο Δημήτρης Κουρέτας με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ επικράτησε έναντι του Κώστα Αγοραστού, τον οποίο είχε στηρίξει με κάθε μέσο ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο Ιόνιο, η Ρόδη Κράτσα, αν και είχε το επίσημο χρίσμα της ΝΔ έμεινε δεύτερη, με πρώτο τον Ιωάννη Τρεπεκλή.

Στη Δυτική Μακεδονία ο προερχόμενος από τη ΝΔ, Γιώργος Αμανατίδης, κέρδισε τη μάχη έναντι του Γιώργου Κασαπίδη που είχε το χρίσμα από το κυβερνών κόμμα.

Στο Βόρειο Αιγαίο ο επίσης «αντάρτης», Κωνσταντίνος Μουτζούρης, επικράτησε έναντι του Αλκιβιάδη Στεφανή, που ήταν ο εκλεκτός του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μάλιστα ο κ. Μουτζούρης στις πρώτες του δηλώσεις μετά την εκλογή του είπε πως «δεν νίκησαν τα κατεστημένα των Αθηνών».

Ντέρμπι έγινε στην ανατολική Μακεδονία, ανάμεσα σε Τοψίδη και Μέτιο, με τον πρώτο τελικά να επικρατεί με ποσοστό 51%.

Τέλος, στην Πελοπόννησο κατάφερε να επικρατήσει ο εκλεκτός της ΝΔ και του Αντώνη Σαμαρά, Δημήτρης Πτωχός.

Και αυτό ήταν το μόνο θετικό αποτέλεσμα για τη ΝΔ, που είχε «μία κακή βραδιά», όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του.

Ξεκινώντας από τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας, την Αθήνα, ο Κώστας Μπακογιάννης έχασε από τον Χάρη Δούκα του ΠΑΣΟΚ, τον οποίο στήριξε ανοιχτά ο ΣΥΡΙΖΑ. Στη Θεσσαλονίκη, μεγάλη ήταν η νίκη του Στέλιου Αγγελούδη έναντι του Κωνσταντίνου Ζέρβα.

 

Το «καρφί» του «αντάρτη» Τρεπεκλή σε Μητσοτάκη

«Πήραμε το χρίσμα από την κοινωνία», δήλωσε ο νέος περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Γιάννης Τρεπεκλής, ο οποίος ήταν «αντάρτης» της ΝΔ.

«Ο λαός αγκάλιασε το πολυσυλλεκτικό μου ψηφοδέλτιο και το τίμησε με την αγάπη του, παρά τις δυσκολίες που υπήρχαν σε αυτήν τη διαδρομή», δήλωσε και ευχαρίστησε τον κόσμο που τον τίμησε με την ψήφο του.

Με καταμετρημένο το 86,91% των εκλογικών τμημάτων, ο κ. Τρεπεκλής συγκεντρώνει ποσοστό 65,97% έναντι 34,03% της κ. Ρόδη Κράτσα η οποία υποστηρίχτηκε επίσημα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη τη ΝΔ.

Προσπαθούν να μαζέψουν την ήττα Μητσοτάκη…

Από την πρώτη στιγμή που τα αποτελέσματα έδειχναν που πάει το πράγμα, οι βουλευτές της ΝΔ στα τηλεοπτικά πάνελ επιχείρησαν να στοχοποιήσουν κυρίως τα πρόσωπα που έχασαν, για να βγάλουν λάδι τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Έτσι ο Μάκης Βορίδης έδωσε τα ρέστα του σε όλα τα κανάλια, κάνοντας προσωπική επίθεση στον Κώστα Μπακογιάννη, που έχασε τον Δήμο Αθηναίων, χρεώνοντάς του την ήττα και ας ήταν υποψήφια δημοτική σύμβουλος ακόμη και η σύζυγός του!

Ακόμη και το Bloomberg σχολίασε τα άσχημα αποτελέσματα

Στο κυβερνητικό Βατερλώ, μετά τα αποτελέσματα του β΄ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, αναφέρθηκε το ειδησεογραφικό πρακτορείο, Bloomberg.

«Αρκετοί υποψήφιοι που υποστηρίζονται από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη έχασαν τις επαναληπτικές ψηφοφορίες σε πέντε από τις 13 περιφέρειες της χώρας και στους δύο μεγαλύτερους δήμους» έγραψε χαρακτηριστικά και συνέχισε αναφέροντας:

«Οι επιλογές του Μητσοτάκη εξελέγησαν σε επτά περιφέρειες (6, συν την Κρήτη που η ΝΔ στήριξε τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ) στις 8 Οκτωβρίου κατά τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, αλλά κατάφεραν να κερδίσουν μόνο μία ακόμη, κατά την επαναληπτική ψηφοφορία της Κυριακής. Στη Θεσσαλία, η οποία χτυπήθηκε σκληρά δύο φορές τον Σεπτέμβριο από καταιγίδες, ο περιφερειάρχης -που υποστηρίχθηκε από τον Μητσοτάκη- έχασε από έναν υποψήφιο που υποστηρίχθηκε από την αντιπολίτευση. Στις άλλες τέσσερις περιφέρειες, οι νικητές προέρχονταν από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας του Μητσοτάκη, αλλά δεν υποστηρίχθηκαν επίσημα από τον πρωθυπουργό.

«Δεν ήταν μια ιδιαίτερα καλή βραδιά για τη Νέα Δημοκρατία», δήλωσε μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων αποτελεσμάτων o Κ. Μητσοτάκης. «Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει το πολιτικό μήνυμα, προσθέτοντας ότι μόλις πριν από τρεις μήνες το κόμμα του σημείωσε μια καθαρή νίκη στις εθνικές εκλογές».

To Bloomberg σχολίασε και το υψηλό ποσοστό της αποχής: «Το ποσοστό συμμετοχής στην ψηφοφορία της Κυριακής ήταν χαμηλότερο από ό,τι πριν από μία εβδομάδα και το χαμηλότερο από τότε που αρχειοθετούνται επίσημα στοιχεία. Το ποσοστό υποχώρησε σε περίπου 35% από 53% πριν από μία εβδομάδα στις περιφερειακές εκλογές. Στον δήμο Αθηναίων, το ποσοστό ήταν λίγο κάτω από 27%.

Οι νέοι περιφερειακοί και δημοτικοί ηγέτες θα κληθούν να διαχειριστούν περίπου 8 δισ. ευρώ σε κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα επόμενα χρόνια και η συνεργασία με τη κυβέρνηση Μητσοτάκη θα είναι κρίσιμη. Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει από τους πολίτες να στηρίξουν όλους τους υποψηφίους του. Το 2019, λίγο πριν αναλάβει για πρώτη φορά τα καθήκοντά του, ο Μητσοτάκης κέρδισε όλες τις περιφέρειες της χώρας εκτός από μία».

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This