Μια τρύπα στο νερό κατάφερε ο Μητσοτάκης για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Eισέπραξε διπλό «όχι» ο Έλληνας πρωθυπουργός αφού και ο Στάρμερ ξεκαθάρισε ότι δεν θα κάνει πίσω

Must Read

Δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για το τι μπορεί να κρύβεται πίσω από το σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, ο οποίος ακύρωσε με απαξιωτικό τρόπο την προγραμματισμένη τους συνάντηση, μετά της δηλώσεις για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, ένα ζήτημα το οποίο έχουν εκμεταλλευτεί στο έπακρο οι εκάστοτε κυβερνήσεις. Ένα είναι το μόνο σίγουρο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε μια τρύπα στο νερό.

Την ώρα που κάποιοι σχολιάζουν ότι ο Ρίσι Σούνακ, ο οποίος βλέπει τα ποσοστά του να καταρρέουν στις δημοσκοπήσεις, με το Εργατικό Κόμμα του Στάρμερ να προηγείται κατά 20 μονάδες, επιχείρησε να κρατήσει σκληρή στάση γύρω από το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών, με στόχο να «χτίσει» το προφίλ του προεκλογικά, ο ηγέτης των Εργατικών δίνει ξεκάθαρη απάντηση. Δεν πρόκειται να να προχωρήσει σε καμία υποχώρηση για το ζήτημα, όπως τόνισε σήμερα στο βρετανικό κοινοβούλιο, σε παρέμβασή του για το επεισόδιο με τον Μητσοτάκη.

Ο Στάρμερ, ο οποίος συνάντησε τον Μητσοτάκη ενώ βρισκόταν στο Λονδίνο τη Δευτέρα, είπε ότι δεν είχε «κανένα πρόβλημα να δηλώσει την επίσημη πολιτική της Βρετανίας για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα». Εγκάλεσε στην ουσία τον Ρίσι Σούνακ, ο οποίος δεν είχε το θάρρος να ξεκαθαρίσει τη θέση της Βρετανίας, ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τη νομοθεσία:  «Συζήτησα με τον Έλληνα πρωθυπουργό για την οικονομία, την ασφάλεια, τη μετανάστευση. Του είπα επίσης ότι δεν θα αλλάξουμε τον νόμο για τα μάρμαρα. Δεν είναι τόσο δύσκολο, κύριε πρωθυπουργέ» δήλωσε ο Στάρμερ απευθυνόμενος στον Σούνακ.

Δηλαδή, ενώ ο ίδιος ο ηγέτης των Εργατικών «κατσάδιασε» τον Σούνακ για τον τρόπο με τον οποίο προκάλεσε το επεισόδιο, η θέση του για την επιστροφή των αρχαιοτήτων ήταν ξεκάθαρη και ουσιαστικά, η ήττα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν διπλή.

 

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός ήρθε στο Λονδίνο για να τον συναντήσει, έναν συνάδελφο μέλος του ΝΑΤΟ, έναν οικονομικό σύμμαχο, έναν από τους σημαντικότερους εταίρους μας στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Αλλά αντί να χρησιμοποιήσει αυτή τη συνάντηση για να συζητήσει αυτά τα σοβαρά ζητήματα, προσπάθησε να τον ταπεινώσει και την ακύρωσε την τελευταία στιγμή. Γιατί τόση μικρή πολιτική, πρωθυπουργέ;» δήλωσε ο Στάρμερ επικρίνοντας την απρεπή κίνηση του Σούνακ να ακυρώσει τελευταία στιγμή τη συνάντηση με τον Μητσοτάκη.

Συνεχίζει το παραμύθι η Μενδώνη

Με το εδώ και χρόνια γνωστό τροπάριο των συζητήσεων, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη συνεχίζει να μιλάει για διαπραγματεύσεις με το Βρετανικό Μουσείο: «Οι διαπραγματεύσεις για τόσο ευαίσθητα πράγματα απαιτούν χρόνο, επιμονή και υπομονή, και εμείς διαθέτουμε. Η Ελλάδα συνεχίζει να μιλάει με το Βρετανικό Μουσείο, όπως και με όλη την επιστημονική κοινότητα» δήλωσε στον ΣΚΑΙ η Λίνα Μενδώνη.

«Τα γλυπτά είναι προϊόντα κλοπής. Βρίσκονται, σήμερα, στο Βρετανικό Μουσείο ως προϊόντα κλοπής. Από κει και πέρα, η Ελλάδα κρατά την εθνική της στάση και συνεχίζει με επιμονή και υπομονή να διεκδικεί. Και είναι γνωστή η ελληνική θέση, ότι εφόσον τα Γλυπτά του Παρθενώνα επιστρέψουν στην Ελλάδα, το κενό στο Βρετανικό Μουσείο η Ελλάδα μπορεί να το καλύψει διοργανώνοντας περιοδικές εκθέσεις με σημαντικές αρχαιότητες» συνέχισε η υπουργός Πολιτισμού.

Έφτασε στο σημείο μάλιστα να επικαλεστεί το πολιτικό καθεστώς της Βρετανίας, στο οποίο η ίδια βλέπει «διέξοδο». Μάλλον δεν έχει φροντίσει όπως φαίνεται να ενημερωθεί για τις θέσεις του πιθανού επόμενου πρωθυπουργού. «Το πολιτικό μομέντουμ είναι αυτό που μπορεί να δώσει διέξοδο. Αλλωστε σε λίγους μήνες η Βρετανία έχει εκλογές» δήλωσε και έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι η δημοσιότητα του επεισοδίου με τον Σούνακ θα βοηθήσει την υπόθεση της επιστροφής!

Εξαιρετικά περίεργη η αντίδραση της κυβέρνησης στην επίθεση Σούνακ

«Στο πνεύμα των καλών μακροχρόνιων σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, τις οποίες και επιθυμούμε να διατηρήσουμε, δεν έχουμε τίποτα παραπάνω να προσθέσουμε απ΄όσα έχουμε ήδη πει» αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές, και αδιαμφισβήτητα πρόκειται για μια περίεργη αντίδραση της ελληνικής πλευράς, καθώς οι ισχυρισμοί διατυπώθηκαν προσωπικά από τον Βρετανό πρωθυπουργό, επομένως ο ίδιος ο κύριος Μητσοτάκης οφείλει να βγει και να τον διαψεύσει. Διαφορετικά, με αυτόν τον τρόπο «δείχνει» ότι επιτρέπει σε έναν ξένο πρωθυπουργό, να τον παρουσιάζει ως… «απατεώνα», ενώ ο ίδιος ισχυρίζεται ότι δεν είναι.

Δημόσια πυρά από Σούνακ κατά του Μητσοτάκη: Δεν τήρησε τις δεσμεύσεις και κάνει φιγούρα

Υπενθυμίζεται ότι, νωρίτερα, σε ερώτηση που δέχτηκε στο βρετανικό κοινοβούλιο σχετικά με τον λόγο που ακύρωσε τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Λονδίνο, ο Σούνακ εξαπέλυσε πυρά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας ότι δεν τήρησε τις δεσμεύσεις του και ότι αναμοχλεύει ζητήματα του παρελθόντος για να κάνει επίδειξη ισχύος.

Προσπαθώντας να επιδείξει σκληρό πρόσωπο ενόψει προεκλογικής περιόδου, ο Σούνακ ο οποίος διαφωνεί με την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα, απάντησε σε ερώτηση που δέχτηκε στην βρετανική Βουλή: «Είναι προφανές πως ο σκοπός της συνάντησης δεν ήταν για να συζητηθούν σημαντικά θέματα για το μέλλον αλλά για να ”κάνουμε φιγούρα” και για να αναμοχλευτούν ζητήματα του παρελθόντος. Και αυτό ήταν μη θεσμικό. Επιπλέον, όταν έγιναν συγκεκριμένες δεσμεύσεις και συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις για το θέμα αυτό και στη συνέχεια αθετήθηκαν, μπορεί να φαίνεται ξένο, αλλά η άποψή μου είναι ότι όταν οι άνθρωποι αναλαμβάνουν κάποιες δεσμεύσεις πρέπει να τις τηρούν», ανέφερε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

 

Ο Μητσοτάκης βρήκε «θετική» την απαξίωση του Σούνακ και χαρακτήρισε «ατυχές το γεγονός»

Τη… θετική πλευρά της ακύρωσης της συνάντησης Μητσοτάκη-Σούνακ, είδε ο Έλληνας πρωθυπουργός, και μάλιστα δεν δίστασε να τη «διαφημίσει» στο τετ α τετ με την Κατερίνα Σακελλαρόπουλου.

 

Μιλώντας μπροστά στους δημοσιογράφους ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ακύρωση της συνάντησης με τον Ρίσι Σούνακ σχολιάζοντας πως είναι ένα ατυχές γεγονός. 

«Δεν θα επηρεάσει τις ελληνοβρετανικές σχέσεις γιατί έχουν ιστορικό βάθος», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως το όλο ζήτημα έχει και μια θετική πλευρά καθώς απέκτησε μια μεγαλύτερη δημοσιότητα το δίκαιο αίτημα της χώρας μας για επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα. «Πρώτη παρατήρηση, θεωρώ ότι αυτό δεν θα επηρεάσει τις ελληνοβρετανικές σχέσεις σε βάθος χρόνου οι οποίες έχουν ένα σημαντικό ιστορικό βάθος, και δεύτερον είχε μια θετική πλευρά η ακύρωση αυτής της συνάντησης, ότι απέκτησε ακόμα μεγαλύτερη δημοσιότητα, όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και στην παγκόσμια κοινή γνώμη, το δίκαιο αίτημα της Ελλάδος για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This