O Κυριάκος έχασε τη μισή Κ.Ο. για τον γάμο των γκέι!

Υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση για την κομματική πειθαρχία, ενώ παρακάλεσε τον πρώην πρωθυπουργό να λειάνει τη στάση του

Must Read

Όσα συνέβησαν το απόγευμα της Τετάρτης, όταν ο πρωθυπουργός έδωσε τηλεοπτική συνέντευξη στη δημόσια τηλεόραση, ανοίγοντας τα χαρτιά του αναφορικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, θύμιζαν αρχαία ελληνική τραγωδία.

  • Του Κυριάκου Δημάγγελου

Ανήμερα της 8ης επετείου της ανάληψης των ηνίων της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποχρεώθηκε σε μια πρωτόγνωρη για τον ίδιο οπισθοχώρηση, συνοδευόμενη μάλιστα από την ομολογία πως δεν ελέγχει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα, αλλά και από μια έμμεση παράκληση προς τον Αντώνη Σαμαρά να λειάνει τη στάση του, υιοθετώντας επί λέξει δύο φράσεις-κλειδιά που είχε χρησιμοποιήσει ο πρώην πρωθυπουργός για το συγκεκριμένο ζήτημα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ανθρώπων που γνωρίζουν καλά τη «γαλάζια» παράταξη, το ζήτημα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος που εν τέλει θα έχει, αποτελεί την πρώτη μεγάλη ήττα του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς για πρώτη φορά από το 2016 ο πρωθυπουργός δεν κατάφερε να ελέγξει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα, να περάσει με σχετική άνεση ένα νομοσχέδιο που θέλει να φέρει προς ψήφιση και φυσικά να απομονώσει τους πρώην πρωθυπουργούς, και ιδιαίτερα τον Αντώνη Σαμαρά.

Πώς φτάσαμε όμως από τον Κυριάκο Μητσοτάκη της κομματικής πειθαρχίας για τη νομιμοποίηση των μεταναστών εργατών στον Κυριάκο Μητσοτάκη της προτροπής για αποχή σε όσους διαφωνούν με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών;

Αμείλικτοι οι αριθμοί

Η πολιτική μπορεί να μην είναι αριθμοί, αλλά οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Ο πρωθυπουργός, όταν έδωσε τη συνέντευξη στη δημόσια τηλεόραση, γνώριζε πως έχει σημαντικές απώλειες από τον Εβρο ως την Πελοπόννησο -την Κρήτη την ελέγχει όλη-, πολλές μάλιστα εκ των οποίων εντός των υπουργείων που εδρεύουν στην Αθήνα. Οι αριθμοί, μάλιστα, που έφταναν στο Μαξίμου από τις εκτιμήσεις ήταν τόσο μεγάλοι, που δεν άφηναν περιθώρια για εφαρμογή πολιτικής «μαστιγίου». Στη δεξαμενή των «γαλάζιων ανταρτών» δέσποζαν οι Αντώνης Σαμαράς και Μάκης Βορίδης, όμως από κάτω βρίσκονταν πολλοί υφυπουργοί και πάρα πολλοί «γαλάζιοι» βουλευτές.

Ο αριθμός των δεδηλωμένα διαφωνούντων με το νομοσχέδιο ξεπερνούσε τους 30, ενώ ο αριθμός αυτών που βρίσκονταν στο ενδιάμεσο, με σαφή ροπή προς το «όχι», έφτανε τους 70. Κάπως έτσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να κάνει πίσω, να αφήσει περιθώριο κίνησης και… αποχής στους «αντάρτες» και να πέσει στα πόδια της αντιπολίτευσης ώστε να περάσει ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών.

Ποιοι στύλωσαν τα πόδια στον Κυριάκο

Πέραν του Αντώνη Σαμαρά και του Μάκη Βορίδη, που ηγήθηκαν της εκστρατείας τού… «όχι», μια σειρά κεντρικών στελεχών του κόμματος είχε αφήσει να εννοηθεί πως θα σταθεί απέναντι στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας», ανάμεσα στους υπουργούς της κυβέρνησης που διαφωνούσαν με το νομοσχέδιο, αλλά δεν είχαν ξεκαθαρίσει τι στάση θα κρατήσουν, είναι οι υφυπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Κελέτσης και Διονύσης Σταμενίτης, η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρία Κεφαλά, ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο υφυπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Παππάς, αλλά και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης. Πέραν όμως των υπουργών, η λίστα διανθίζεται και με πολλούς βουλευτές, οι οποίοι, όπως πληροφορούμαστε, διαχωρίζονται στους «ιδεολόγους» και ους «απογοητευμένους».

Σε αυτή τη μακρά λίστα ξεχωρίζουν αυτοί που δημόσια έχουν διαφωνήσει, όπως ο Κώστας Καραγκούνης, ο Θάνος Πλεύρης, ο Κώστας Γκιουλέκας, η Αννα Καραμανλή, αλλά και ο Βασίλης Γιόγιακας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας», στη λίστα αυτή βρίσκονται οι Μάριος Σαλμάς, Χρήστος Κέλλας, Κώστας Βλάσης, Μίλτος Χρυσομάλλης, Περικλής Μαντάς, Χρήστος Μπουκώρος, Θοδωρής Καράογλου, Γιάννης Κατσαφάδος, Συμεών Κεδίκογλου, Στράτος Σιμόπουλος, Θανάσης Δαβάκης, Ανδρέας Καστανιώτης, Χριστόδουλος Στεφανάδης, Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Ωστόσο, οι περισσότεροι εξ αυτών αναμένεται να οδηγηθούν στον δρόμο της αποχής, ώστε να μη διαταράξουν πλήρως τις σχέσεις τους με το Μαξίμου, αλλά και να μη χάσουν το τρένο που οδηγεί στην υπουργοποίηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης, που είχε φέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, από τους τότε βουλευτές της Ν.Δ. 19 το είχαν ψηφίσει, 29 το είχαν καταψηφίσει και άλλοι 27 απείχαν. Πολλοί από αυτούς δηλώνουν και σήμερα ότι θα καταψηφίσουν τον γάμο των ομοφύλων, όμως δεν σημαίνει για όλους ότι η τότε στάση τους θα καθορίσει και την τωρινή. Εξάλλου, αρκετοί είναι μέλη της κυβέρνησης.

Από το σύμφωνο

Συγκεκριμένα, από τους 29 που είχαν καταψηφίσει, σήμερα είναι βουλευτές οι 23 και μεταξύ αυτών αρκετοί είναι και μέλη της κυβέρνησης. Οι 23 είναι οι Μάκης Βορίδης, Γιάννης Κεφαλογιάννης (υπουργοί), Αννα Καραμανλή, Κώστας Βλάσης, Γιώργος Βλάχος, Ανδρέας Κατσανιώτης, Δημήτρης Κυριαζίδης, Μανώλης Κόνσολας, Τάσος Δημοσχάκης, Απόστολος Βεσυρόπουλος, Βασίλης Γιόγιακας, Θανάσης Μπούρας, Γιώργος Γεωργαντάς, Μαρία Αντωνίου, Θανάσης Δαβάκης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Χρήστος Κέλλας, Χαράλαμπος Αθανασίου, Θανάσης Καββαδάς, Χρήστος Μπουκώρος, Γιώργος Καρασμάνης, Φωτεινή Αραμπατζή, Νότης Μηταράκης.

Επίσης, από τους 27 που απείχαν σήμερα είναι βουλευτές οι 19, ωστόσο αρκετοί από αυτούς είναι και μέλη της κυβέρνησης. Οι 19 είναι οι Βασίλης Κικίλιας, Σοφία Βούλτεψη, Αδωνις Γεωργιάδης, Λευτέρης Αυγενάκης, Ελενα Ράπτη, Κώστας Σκρέκας, Χρήστος Σταϊκούρας (αυτοί είναι και υπουργοί), Μάριος Σαλμάς, Κώστας Καραγκούνης, Γιάννης Ανδριανός, Γιώργος Στύλιος,, Κώστας Καραμανλής, Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Θόδωρος Καράογλου, Κώστας Τσιάρας, Αντώνης Σαμαράς, Κώστας Κατσαφάδος, Γιάννης Τραγάκης.

Επικράτηση Σαμαρά

Στο περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού επικρατεί σχετική ικανοποίηση μετά τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη. Για πρώτη φορά, άλλωστε, ο Αντώνης Σαμαράς κατάφερε να… δείξει τα δόντια του με επιτυχία στον πρωθυπουργό, να συγκεντρώσει γύρω του ένα μεγάλο μπλοκ βουλευτών, αλλά και να βάλει φρένο σε αυτό που ορισμένοι -από τον κύκλο του- χαρακτηρίζουν «μετάλλαξη» της Νέας Δημοκρατίας σε ένα κόμμα της φιλελεύθερης Κεντροαριστεράς.

Το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού επισημαίνει μάλιστα πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του υιοθέτησε δύο φράσεις- κλειδιά του Αντώνη Σαμαρά. Η πρώτη είναι αυτή με τον «γονέα 1» και «γονέα 2», και η δεύτερη αυτή με «τις γυναίκες που δεν πρέπει να είναι τεκνοποιητικές μηχανές που θα βοηθούν τα ομόφυλα ζευγάρια να αποκτήσουν παιδιά κι ύστερα θα εξαφανίζονται».

Στα πόδια της αντιπολίτευσης για να περάσει ο νόμος

Εχοντας χάσει τη μάχη στο εσωτερικό του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστρεψε τα βέλη του στην αντιπολίτευση, ζητώντας με τρόπο επιτακτικό την ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ ώστε να περάσει το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας καταθέσει το δικό του νομοσχέδιο, βρίσκεται κομμένος στα δύο αναφορικά με τη στάση που θα κρατήσει.

Μεγάλη μερίδα στελεχών επιμένει στην άποψη πως πρέπει να πάει μέχρι τέλους με τη δική του θέση, όμως η πλειοψηφία κλίνει στην άποψη πως το νομοσχέδιο πρέπει να περάσει ακόμα και αν δεν είναι όσο προωθητικό θα ήθελαν. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, η συνέντευξη του Νίκου Ανδρουλάκη δημιούργησε πολλά ερωτήματα ως προς τη θέση που θα κρατήσει το κόμμα. Ωστόσο, στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη πέριξ του αρχηγού τονίζουν πως το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει στο τέλος, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα κάνει εύκολη τη ζωή στην κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This