Προβληματισμός στη ΝΔ με την Προανακριτική που δεν έχει στοιχεία να «δέσει» τον Παπαγγελόπουλο

Must Read

Μεταξύ σφύρας και άκμονος κινείται η Ν.Δ. όσο πλησιάζει η λήξη των εργασιών της Προανακριτικής στα μέσα Μαρτίου, εξετάζοντας τις επιλογές της ώστε να περισώσει ό,τι σώζεται, από τη στιγμή που, έως τότε, δεν έχει εντοπιστεί ούτε ένα επιβαρυντικό στοιχείο εναντίον του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, μιλώντας την Πέμπτη στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει ενημέρωση για νέα παράταση των συνεδριάσεων της Προανακριτικής. Οπερ σημαίνει την εσπευσμένη αυλαία της επιτροπής στις 17 Μαρτίου, αλλά και την ανάγκη άμεσης λήψης απόφασης για το τι μέλλει γενέσθαι με τη δικογραφία. 

Η πρόταση που προκρίνεται είναι το κλείσιμο της επιτροπής και η παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο, το οποίο θεωρείται βέβαιο ότι θα αθωώσει το Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ελλείψει αποδεικτικών στοιχείων. Όσοι εισηγούνται στο Μαξίμου τη λύση του Υπουργοδικείου ισχυρίζονται ότι τα στοιχεία (;) που έχουν συγκεντρωθεί από την εξέταση των μαρτύρων είναι ικανά για να «δεθούν» τα αδικήματα που ερευνά η Προανακριτική, δηλαδή της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας, της πρόκλησης και προσφοράς για τέλεση εγκλήματος, της παράβασης καθήκοντος και της ηθικής αυτουργίας σε ψευδορκία.

Τα ίδια «γαλάζια» στελέχη εκτιμούν -ή, μάλλον, εύχονται- ότι οι καταθέσεις αυτές αρκούν και για την παραπομπή του τέως αναπληρωτή υπουργού στο Ειδικό Δικαστήριο, προσπαθώντας να πείσουν ότι αυτή είναι η μόνη λύση που δεν θα οδηγήσει σε «γαλάζιο» διασυρμό. 

Την ίδια ώρα, μια πρόταση που έπεσε προσφάτως στο τραπέζι είναι η διεύρυνση του κατηγορητηρίου με νέα απόφαση της Ολομέλειας, με την οποία θα συμπεριληφθούν και η «εκβίαση», η «απειλή» και η «απιστία». Οσοι υποστηρίζουν την παραπάνω παράλογη λύση επικαλούνται τις καταθέσεις των τεσσάρων δικαστικών, ισχυριζόμενοι ότι επαρκούν για να αποδειχθεί η ύπαρξη ενός παραδικαστικού κυκλώματος στο οποίο εμπλέκονται όχι μόνο πολιτικοί, αλλά και δημοσιογράφοι. 

Υπάρχουν ωστόσο και οι πιο ψύχραιμες φωνές, αν και λιγοστές, οι οποίες, αντιλαμβανόμενες ότι το Ειδικό Δικαστήριο θα αθωώσει τον κ. Παπαγγελόπουλο, καθώς δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί καμία κατηγορία σκευωρίας για την υπόθεση Novartis, ψάχνουν εναλλακτικούς τρόπους για να μη λαβωθεί επικοινωνιακά η κυβερνώσα παράταξη. Ζητούν έτσι να συνεχίσει η Προανακριτική, παρόλο που μέρα με τη μέρα καταρρέουν οι αιτιάσεις για σκευωρία στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας. 

Δείτε επίσης: Προκλητική η υπουργός Εργασίας των Σκοπίων! Επανέφερε πινακίδα με ονομασία “Δημοκρατία της Μακεδονίας”

Πάντως, με βάση τα σημερινά δεδομένα, δεν θεωρείται πιθανή η συνέχιση της προανακριτικής. Αλλωστε, αν και έχουν περάσει τέσσερις μήνες από τότε που η Ν.Δ. αποφάσισε τη σύστασή της, δεν έχει υπάρξει ούτε ένα αποδεικτικό στοιχείο ούτε ένα τηλεφώνημα, ένα sms ή κάποιο έγγραφο που να επιβεβαιώνει τα περί σκευωρίας. Τι έχει προκύψει στην πραγματικότητα μέχρι σήμερα από την Προκαταρκτική; Από τους τέσσερις δικαστικούς λειτουργούς που πέρασαν το κατώφλι της επιτροπής μόνο η Ελένη Ράικου κατονόμασε το Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ως δήθεν ενορχηστρωτή της σκευωρίας Novartis. Οπως γνωρίζουν καλά ωστόσο όσοι έχουν έστω και τις στοιχειώδεις νομικές γνώσεις, εις μάρτυς, ουδείς μάρτυς. Ειδικά όταν δεν υπάρχει η παραμικρή απόδειξη για να στηριχτούν οι όποιοι ισχυρισμοί.

Την ίδια ώρα, αν και η κυρία Ράικου εκτόξευσε καταγγελίες περί «κατασκευής» κατηγορητηρίου κατά συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων με στημένους μάρτυρες από τον κ. Παπαγγελόπουλο, δεν κατάφερε σε καμία περίπτωση να στηρίξει τη θεωρία της πολιτικής σκευωρίας, καθώς, ερωτηθείσα για τη μοναδική δίωξη που έχει ασκηθεί κατά του Ανδρέα Λοβέρδου, απάντησε ότι δεν γνωρίζει εάν είναι σκευωρία. Ταυτοχρόνως, η αξιοπιστία της κρίνεται, καθώς η ίδια δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει τα εμβάσματα της Novartis προς τον σύζυγό της, αφού, όπως ισχυρίστηκε, τα σχετικά έγγραφα δεν βρέθηκαν λόγω της… πλημμύρας στο σπίτι της. Οσο για τον Ιωάννη Αγγελή, στον οποίο η Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛ. είχαν εναποθέσει όλες τις ελπίδες τους, ενώ μίλησε γενικώς και αορίστως για τον «Ρασπούτιν», αρνήθηκε κατηγορηματικά να καταθέσει ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο ήταν ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Ο δε πρώην οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου -αν και κατήγγειλε παρεμβάσεις Παπαγγελόπουλου σε άλλες υποθέσεις- κατέθεσε ότι δεν ασχολήθηκε ποτέ με τη Novartis, ότι η Ελένη Ράικου δεν του μίλησε ποτέ για παρεμβάσεις Παπαγγελόπουλου, αλλά και ότι δεν είχε ακούσει τίποτα για τον περίφημο «Ρασπούτιν». Τίποτα δεν γνώριζε για σκευωρία Novartis ούτε η πρώην εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη, παρά τις πλείστες κορόνες κατά του κ. Παπαγγελόπουλου, οι οποίες ωστόσο αφορούσαν την υπόθεση Βγενόπουλου. 

Ισχυρές πιέσεις από Σαμαρά σε Μητσοτάκη

Τούτων λεχθέντων, παρά τις περί του αντιθέτου εισηγήσεις, οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού αντιλαμβάνονται ότι ενδεχόμενη παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο σημαίνει αυτομάτως εξευτελισμό της παράταξης. Αρκετοί είναι εκείνοι λοιπόν που βρίσκονται κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η πιο σωστή λύση είναι να επιστραφεί η δικογραφία στη Δικαιοσύνη – μια επιλογή η οποία, αν στηριχθεί σωστά επικοινωνιακά, μπορεί να αποδειχθεί ως η πλέον αναίμακτη. Υπάρχουν, βέβαια, και οι φωνές που ζητούν να υπάρξει ψηφοφορία στην Ολομέλεια ώστε να μην παραπεμφθεί ο κ. Παπαγγελόπουλος, απόφαση ωστόσο η οποία είναι συνώνυμο με την ομολογία αποτυχίας, επομένως, προσώρας τουλάχιστον, έχει απορριφθεί. 

Πάντως έχει καταστεί σαφές -εξ εγκύρου πηγής- ότι η απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη. Αλλωστε όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχεται ισχυρές παρασκηνιακές πιέσεις υπέρ των πιο… προωθημένων λύσεων, πρωτίστως εκείνης του Ειδικού Δικαστηρίου. Κι αυτό λόγω του «Αγνωστου Χ», δηλαδή του Αντώνη Σαμαρά. Τα «χτυπήματα» του πρώην πρωθυπουργού τις τελευταίες εβδομάδες είναι πολλαπλά, με τα… κεντρικά της κυβέρνησης να επιθυμούν να κατευνάσουν τα πνεύματα, δείχνοντας έτσι τον δρόμο της άσκησης ποινικής δίωξης και του Ειδικού Δικαστηρίου. Θα γίνει άραγε -έτι μία φορά- η κυβέρνηση έρμαιο στις ορέξεις του Μεσσήνιου πολιτικού;

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This